Alfred von Larisch

Izvor: Wikipedija
Alfred von Larisch
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 20. listopada 1856.
Mjesto rođenja Danzig, Pruska
Datum smrti 20. ožujka 1952.
Mjesto smrti Obernkirchen, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1874.1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Opsada Longwyja
Verdunska bitka
Bitka kod Rige
Treća bitka na Aisnei
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 10. pješačka divizija
81. pričuvna divizija
Gardijska ersatzka divizija
LIV. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Alfred von Larisch (Danzig, 20. listopada 1856.Obernkirchen, 20. ožujka 1952.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 10. pješačkom, 81. pričuvnom i Gardijskom ersatzkom divizijom, te LIV. korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Alfred von Larisch rođen je 20. listopada 1856. u Danzigu. Sin je pruskog generala Karla von Larischa. Larisch je u prusku vojsku stupio kao kadet služeći u 93. pješačkoj pukovniji. Od kolovoza 1883. služi u 1. gardijskoj grenadirskoj pukovniji u Berlinu, tijekom koje službe je u siječnju 1884. promaknut u čin poručnika. Od listopada te iste godine pohađa Prusku vojnu akademiju koju završava u srpnju 1887. nakon čega se vraća u službu u 1. gardijsku grenadirsku pukovniju. U svibnju 1885. unaprijeđen je u čin satnika, te je imenovan zapovjednikom bojne u 1. gardijskoj grenadirskoj pukovniji. U svibnju 1895. promaknut je u čin bojnika, te je premješten u 2. gardijsku diviziju gdje obnaša dužnost pobočnika. Na navedenoj dužnosti nalazi se do studenog 1897. kada postaje zapovjednikom bojne u 4. gardijskoj pukovniji.

U svibnju 1901. imenovan je zapovjednikom 7. westfalijske lovačke bojne, dok je u rujnu 1902. promaknut u čin potpukovnika, a u rujnu 1905. u čin pukovnika. Navedenom pukovnijom zapovijeda do veljače 1906. kada postaje zapovjednikom 4. gardijske pukovnije u Berlinu. Istom zapovijeda iduće dvije godine, do travnja 1908., kada je imenovan najprije privremenim, a od kolovoza i stalnim inspektorom lovačkih i streljačkih postrojbi. U siječnju 1910. promaknut je u čin general bojnika, a u travnju 1912. u čin general poručnika. U listopadu te iste 1912. godine imenovan je zapovjednikom prestižne 1. gardijske pješačke divizije zamijenivši na tom mjestu Fritza von Belowa. Navedenom divizijom zapovijeda svega mjesec dana jer je u studenom stavljen na raspolaganje.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Larisch je reaktiviran, te dobiva zapovjedništvo nad 10. pješačkom divizijom. Navedena divizija nalazila se na Zapadnom bojištu u sastavu 5. armije kojom je zapovijedao prijestolonasljednik Vilim, te Larisch zapovijedajući istom sudjeluje u zauzimanju tvrđave Longwy. Nakon Prve bitke na Marni divizija drži položaje istočno od Verduna gdje se nalazi sve do listopada 1916.

U listopadu 1915. Larisch je premješten na Istočno bojište gdje je imenovan zapovjednikom 81. pričuvne divizije s kojom sudjeluje u borbama oko Pinska i Pripjatskih močvara. Navedenom divizijom zapovijeda do travnja 1916. kada postaje zapovjednikom Gardijske ersatzke divizije. Predmetna divizija nalazila se na Zapadnom bojištu, te zapovijedajući istom sudjeluje u Verdunskoj bitci i nakon toga u borbama u Champagni. U travnju 1917. divizija se ističe u Drugoj bitci na Aisnei nakon čega je Larisch i odlikovan.

Larisch je s Gardijskom ersatzkom divizijom u srpnju 1917. premješten na Istočno bojište gdje divizija ulazi u sastav 8. armije pod zapovjedništvom Oskara von Hutiera. U sastavu navedene armije sudjeluje u zauzimanju Rige. Nakon navedene uspješne operacije Larisch je ponovno premješten na Zapadno bojište gdje divizija drži položaje oko Verduna.

U siječnju 1918. Larisch postaje zapovjednikom LIV. korpusa. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u Trećoj bitci na Aisnei nakon koje je u lipnju promaknut u čin generala pješaštva, te 25. kolovoza 1918. odlikovan ordenom Pour le Mérite. Do kraja rata s LIV. korpusom bio je u defenzivi braneći njemačke položaje najprije Hindenburgovoj, te potom na Hermannovoj liniji.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Po završetku rata Larisch je 18. siječnja 1919. umirovljen. Preminuo je 20. ožujka 1952. godine u 96. godini života u Obernkirchenu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Alfred von Larisch na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Alfred von Larisch na stranici Deutschland14-18.de