Ana Mušćet

Izvor: Wikipedija
Ana Mušćet, 2022. Fotografija: Sanja Bachrach Krištofić

Ana Mušćet (Metković, 1981.) multimedijalna umjetnica iz Hrvatske. Bavi se skulpturom, fotografijom, instalacijom i videom. Živi i radi u Zagrebu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ana Mušćet je studirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je magistirirala 2016. godine u klasi Slavomira Drinkovića s diplomom Summa Cum Laude. 2010. magistrirala je na odsjeku za kroatistiku i rusistiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, u zemlji i inozemstvu. Jedna je od umjetnica na izložbi Vidljive (The Visible Ones) u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 2023. Ostvarila je brojne samostalne izložbe i projekte. Dobitnica je više nagrada i priznanja od 2013. do danas.

Tijekom 2016. i 2017. godine za HR Treći program radila je kao suradnica urednice Ružice Šimunović, na emisijama Kretanje točke i U vizualnom kodu.  

Od 2018. do 2021. vodila je programe i projekte u kulturi, galeriju CEKAO i Bernardo Bernardi pri Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, gdje je kao članica Savjeta galerija realizirala izlagačke programe za hrvatske suvremene umjetnike i dizajnere.[1]

Umjetnička je suradnica pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje predaje novi izborni predmet pod nazivom Narativ. Nositelj je Marko Tadić.

Članica je Vijeća za djelatnost Centara za kulturu u Gradu Zagrebu u mandatu od 2021. do 2025. godine, kao i Radne skupine za izradu Prijedloga plana razvoja kulture Grada Zagreba za razvoj kulturne strategije u razdoblju od 2023. do 2030. godine.

Radovi, izložbe i projekti (odabir)[uredi | uredi kôd]

Zastave, prostorna instalacija, 2016.
Diplomski rad Zastave Ane Mušćet iz 2016. godine, prostorna je instalacija koja implicira slojevito čitanje i interpretaciju, koja prati ideju pet dijelova Krležinog romana. Fotografija postava s izložbe Vidljive, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2023.

2015.[uredi | uredi kôd]

Za svoj danas prepoznatljivi rad na temu Golog otoka, Na promjenu zraka [2]nagrađena je II. Nagradom za slobodu, na VII. po redu Passion for Freedom festivalu u Londonu[3], od strane stručnog žirija, predvođenog umjetnikom, Geryjem Hillom.

Radi iste nagrade Sveučilište je Mušćet dodijelilo Posebno priznanje za ostvarenje od međunarodne važnosti, Dies Academicus 2015. Isti rad uvršten je u program Europske prijestolnice kulture, Rijeka 2020.

2016.[uredi | uredi kôd]

Ana Mušćet diplomira sa svojim ključnim radom Zastave. Iste godine, njezin diplomski rad nagrađen je Grad Prixom na Slavonskom biennaleu. [4] 25. Slavonski biennale donosi joj također i Nagradu publike 2017. godine. Zastave su jedan od najposuđenijih radova Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

2019.[uredi | uredi kôd]

U svibnju 2019. u Muzeju za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci izlaže u Velikoj dvorani Muzeja i otvara izložbu Zastave (I, II, III). Zaklada Adris nagrađuje Mušćet za izložbu u MMSU Mušćet novčanom nagradom u kategoriji Stvaralaštvo.

Iste godine Mušćet, u suradnji sa scenaristicom Leonidom Kovač, realizira grafički roman i izložbu o životu i radu slikarice Naste Rojc - Ja borac. Izdavač je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. [5]

2021.[uredi | uredi kôd]

U zagrebačkoj Galeriji Spot predstavlja izložbu Horizont[6] kojom tematizira krajolik obilježen traumom iz vremena Domovinskog rata, propitujući kako taj krajolik funkcionira danas. Ovom je radu prethodilo istraživanje koje je provela 2019. uz podršku Ministarstva kulture i medija i Zaklade Kultura Nova, na području Vukovarsko-srijemske županije. Jedna je od malobrojnih umjetnica/ka koji se bave temom sudbina nestalih u Domovinskom ratu.[7]

2022.[uredi | uredi kôd]

Za rad Horizont, izložen na 57. zagrebačkom salonu vizulanih umjetnosti, osvaja Grand Prix Salona. [8] Iste godine ostvaruje i samostalne izložbu Albedo u Galeriji Matice Hrvatske u Zagrebu.

Nagrade i priznanja (odabir)[uredi | uredi kôd]

Dobitnica je tri stipendije za izvrsnost, finalistica međunarodne austrijske Essl Art Award nagrade za 2015. godinu, dobitnica Posebne rektorove nagrade te dvije Dekanove nagrade za uspješnost u radu. Ostvarenje od međunarodne važnosti, Dies Academicus Freedom Award - osvojena druga nagrada na VII. festivalu Passion for Freedom u Londonu. Grand Prix žirija, 25. Slavonski biennale, 2016. godina. 2017., nagrada publike 25. Slavonskog biennala. Nagrada za stvaralaštvo Zaklade Adris, 2019. Grand Prix 57. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti za rad Horizont, 2022.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Programi | Programi javnih potreba u kulturi Grada Zagreba | GALERIJA CEKAO. www.pou.hr. Pristupljeno 5. kolovoza 2023.
  2. Na promjenu zraka. HRVATSKA UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA. Pristupljeno 5. kolovoza 2023.
  3. Passion For Freedom | Art Competition (engleski). Pristupljeno 5. kolovoza 2023.
  4. 25. slavonski biennale: Grand Prix Ani Mušćet. Glas Slavonije. Pristupljeno 5. kolovoza 2023.
  5. Jutarnji list - STRIP O SLAVNOJ SLIKARICI NASTI ROJC Mrzila je kuhati, bila je u lažnom braku, voljela je ženu i još 1910. naslikala je svoj 'drag' autoportret. www.jutarnji.hr. 6. veljače 2019. Pristupljeno 5. kolovoza 2023.
  6. Ana Mušćet: Horizont | Suvremena hrvatska fotografija (engleski). 9. prosinca 2021. Pristupljeno 5. kolovoza 2023.
  7. POČETNICA LIKOVNE KRITIKE 2021: Izložba "Horizont" Ane Mušćet u Galeriji Spot | Kulturflux. kulturflux.com.hr. Pristupljeno 5. kolovoza 2023.
  8. Ana Mušćet osvojila Grand Prix 57. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti. tportal.hr. Pristupljeno 5. kolovoza 2023.