Bitka za Nuštar

Izvor: Wikipedija
Bitka za Nuštar
sukob: Domovinski rat
Vrijeme 5. listopada 1991.
2. – 5. listopada
Mjesto Nuštar
Ishod pobjeda hrvatskih snaga
Sukobljene strane
Jugoslavija:

Jugoslavenska narodna armija

Teritorijalna obrana Republike Srbije
Srpska dobrovoljačka garda

Hrvatska:

Zbor narodne garde
Hrvatska kopnena vojska
Hrvatska policija
Hrvatske obrambene snage

Odlučujuća bitka za Nuštar, velikom selu između Vinkovaca i Vukovara, u Domovinskom ratu dogodila se 5. listopada 1991. godine. Svakodnevni napadi na selo počeli su još u srpnju danonoćnim granatiranjem te je Nuštar kroz nekoliko mjeseci skoro potpuno spaljen i razrušen. Unatoč tome Nuštar nikada nije pao, a malobrojni i slabo naoružani branitelji uporno su odbijali kontinuirane napade. Uz to uspjevali su i pružati pomoć Vukovaru u oružju i ljudstvu, sve do presijecanja tzv. kukuruznog puta i pada Marinaca 1. listopada 1991. Ono je dugo bilo dio jedine slobodne ceste Vinkovci – Nuštar – Marinci – Bogdanovci – Vukovar. Padom Marinaca cesta je presječena, a Vukovar dolazi u okruženje.

Nakon pada obližnjeg Cerića 2. listopada 1991. godine, obruč oko Nuštra se sve više stezao te su snage JNA i srpskih paravojnih postrojbi krenule u odlučujući napad. U popodnevnim satima 3. listopada napad je počeo tenkovskim udarom iz smjera Marinaca. Agresori su se uspjeli probiti sve do centra sela, odakle su iste večeri izbačeni uz velike gubitke. Nakon pregrupiranja JNA je spomenutog 5. listopada zasula Nuštar teškim projektilima iz svih raspoloživih sredstava (bačena je čak i aerosolna bomba). Nakon toga na selo je krenula 252. oklopna brigada iz Kraljeva ojačana paravojnim postrojbama, a branilo ga je oko 250 domaćih pripadnika ZNG-a i policije, te 150 pripadnika raznih drugih postrojbi. Napad se odvijao iz smjera Marinaca, Henrikovaca i Cerića, a žestoke borbe počele su se voditi već na prilazima selu. Nakon teških borbi JNA i četnici su se tijekom poslijepodneva probili do centra sela, da bi konačno bili zaustavljeni kod crkve Duha Svetoga. U bitku su se tada uključila dva hrvatska tenka T-55 te je uslijedio žestoki protuudar. Neprijatelji su do kraja dana izbačeni iz sela, a branitelji su vratili prvotne položaje. Nakon toga dana neprijatelj više nikada nije ušao u Nuštar, unatoč još nekoliko pokušaja.

Istoga dana žestoko su granatirani i Vukovar, u kojem je pogođena bolnica, te obližnja sela – Lužac, Bogdanovci i Borovo naselje.

U filmu[uredi | uredi kôd]

O nuštarskoj bitci snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova (Nuštar – zaboravljena bitka čiji su tvorci scenarist Juraj Hrvoje Bičanić i redatelj, snimatelj i scenarist Darko Bušnja[1] [2]) i već dugo se godina priprema snimanje igranog filma po scenariju zasnovanog na knjizi heroja obrane Nuštra Mirka Adžage Vatrene ulice – četiri dana, gdje su literarno i dokumentaristički opisana četiri dana listopada 1991. godine kad su tenkovske jedinice agresora bile osvojile pola naselja.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Aneta Pšihistal: Uz 27. obljetnicu svečano otkriven Spomenik obrani Nuštra Novosti.hr. 5. listopada 2018. Pristupljeno 2. travnja 2020.
  2. Dražen Šemovčan Šeki: Dokumentarac o Nuštru 1991., neosvojenom selu -"NUŠTAR – ZABORAVLJENA BITKA" Portal Dnevnih Novosti. 31. ožujka 2019. Pristupljeno 2. travnja 2020.
  3. D. Lukić: Kristijan Milić i HRT pripremaju se za snimanje igranog filma “Bitka za Nuštar” Maxportal. 7. listopada 2014. Pristupljeno 2. travnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]