Caritas in veritate

Izvor: Wikipedija
Caritas in veritate
Ljubav u istini

Grb pape Benedikta XVI.
Autor papa Benedikt XVI.
Jezik latinski tekst
hrvatski tekst[1]
slovenski tekst
Vrsta djela enciklika
Datum (godina)
izdanja
7. srpnja 2009.
Teme socijalno pitanje, globalizacija
Prethodna Spe salvi (2007.)
Sljedeća Lumen fidei (2013.)

Caritas in veritate (hrvatski: Ljubav u istini) je treća i posljednja enciklika pape Benedikta XVI., njegova prva socijalna enciklika. Objavljena je 7. srpnja 2009. na talijanskom, engleskom, francuskom, njemačkom, poljskom, portugalskom i španjolskom jeziku.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Enciklika se bavi problemima globalnog razvoja i napretka u odnosu na opće dobro, tvrdeći da su ljubav i istina bitni elementi učinkovitoga odgovora na te probleme. Enciklika je namijenjena svim slojevima globalnoga društva - postoje određene točke napisane za političke vođe, poslovne lidere, vjerske vođe, financijere i humanitarne agencije, ali enciklika kao cjelina je upućena svim ljudima dobre volje.

Caritas in veritate sadrži detaljna razmišljana o ekonomskim i socijalnim pitanjima. Papa ističe da Crkva ne nudi konkretna tehnička rješenja, radije moralne principe koji će pomoći u izgradnji takvih rješenja. Tu je naglasak na potrebu za djelovanje svih ekonomskih aktera kako bi se u isto vrijeme postupalo etično a i ostvario profit, koji je bitan ekonomski čimbenik. Ostala područja o kojima se raspravlja su: glad, okoliš, migracije, seksualni turizam, bioetika, kulturni relativizam, društvena solidarnost, energija i pitanja stanovništva.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Papa Benedikt XVI., Caritas in veritate = Ljubav u istini : Enciklika o cjelovitome ljudskom razvoju u ljubavi i istini upućena biskupima, prezbiterima, đakonima, posvećenim osobama, vjernicima laicima i svim ljudima dobre volje (preveo Mislav Kovačić), Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2009. (132 str.), ISBN 9789531105231; II. izdanje 2010., ISBN 9789531105569

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta