Crkva sv. Ante Padovanskog u Drnišu

Izvor: Wikipedija
Na fotografiji je vidljiva jugoistočna dogradnja crkve, centralni dio crkve s kupolom (nekadašnja džamija) te vrh zvonika crkve.
Pogled na sjeveroistočnu fasadu crkve sa zazidanim autentičnim otvorima nekadašnje džamije iz osmanskog perioda.

Crkva sv. Ante Padovanskog u Drnišu je izgrađena u 16. stoljeću kao džamija Halil-hodže s kupolom na trompama. Godine 1670. šibenski knez je džamiju poklonio visovačkim franjevcima, nakon čega ona doživljava transformaciju u katoličku crkvu. Središnji dio džamije s trompama danas je dio crkve, a pridodana su mu dva dodatna prostora sa zapadne i istočne strane, povezujući se s originalnim prostorom kroz lukove. Fasada crkve očuvala je autentične turske prozore s lukovima, kameni vijenac i zazidana vrata, dok se u unutrašnjosti ispod trompa otkrivaju bogato obrađeni stalaktiti, izrađeni u tursko-maurskom stilu. Uz jugozapadni dio crkve oko 1790. godine dodan je četverokutni zvonik s prizemljem, katom i lođom te piramidalnim vrhom.[1][2][3][4]

Crkva sv. Ante teško je stradala tijekom Domovinskog rata kada su njen zvonik minirali pobunjeni Srbi u lipnju 1992. Srušen je kat zvonika i piramidalno krovište, koji su pali na krov crkve i uništili ga. Uništena je i Meštrovićeva skulptura Sveti Ante koja je bila postavljena ispred crkve. Nakon završetka Domovinskog rata obnovljeni su crkva i zvonik, a skulptura je ponovno postavljena ispred crkve.[2][3]

Crkva je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod registarskim brojem Z-2051.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Crkva sv. Ante. Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Pristupljeno 19. ožujka 2024.
  2. a b Prpa, Frane. 2020. Završni rad: Osmanska i barokna arhitektura grada Drniša, Sveučiliše u Splitu, Filozofski fakultet. Dabar (repozitorij). Pristupljeno 19. ožujka 2024.
  3. a b Sakralna baština. Turistička zajednica Grada Drniša. Pristupljeno 19. ožujka 2024.
  4. Piplović, Stanko. 2009. Crkve u Dalmatinskoj zagori iz XIX. stoljeća. Croatica Christiana periodica, 33 (64), 69-92. Hrčak. Pristupljeno 19. ožujka 2024.