Crnogorska knjaževska uprava pomorstva

Izvor: Wikipedija
Crnogorska pomorska zastava iz 1879. godine

Crnogorska knjaževska uprava pomorstva osnovana 1879. pri Ministarstvu unutranjih poslova na čijem je čelu bio vojvoda Mašo Vrbica.

Imala je ovlasti reguliranja plovidbe u regionu Bara i Ulcinja, te Skadarskoga jezera.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nakon vojnih uspjeha u crnogorsko-osmanskim ratovima 1876.1878. Crnogorci su izborili izlaz na Jadransko more a to im je diplomatski verificirano na Berlinskom kongresu te su odmah uslijedili potezi k uspostavljanju pomorskog i pomorsko-jezerskog (preko rijeke Bojane i Skadarskoga jezera),robnog i putničkog prometa.

Na traženje kneza (izvor. knjaza) Nikole I. Petrovića za prvoga upravitelja pomorske luke Bar (Pristan) imenovan je lučki kapetana Antun Zakarija, Hrvat iz Dubrovnika.

Ovaj lučki i kapetan duge plovidbe, rođen 1834. na Stonu, uspostavio je lučku i pomorsku službu na Crnogorskom primorju i na Skadarskom jezeru, uz godišnju plaću od 2400 forinti u srebru.

Knez Nikola ga je odlikovao Oredenom Danilovog reda (vidi Crnogorska odličja), a na čelu Kapetanije luke bio je Zakarija do 15. srpnja 1901. godine.

Službeni list Glas Crnogorca 24. studenoga 1879. godine objavio je prvu Pomorsku vijest u kojoj stoji kako je iz Splita doplovio austrijski parobrod Augusta, talijanski trabakul Polifeno, turski brod Šoban i škuna Gloria di Cielo.

Na taj je način Kneževina Crna Gora otpočela svoj međunarodni pomorski promet.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]