Cueva de los Tayos

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "špilja".
(Primjeri uporabe predloška)
Špilja Cueva de los Tayos

Cueva de los Tayos (španjolski, "Špilja uljašica") je špilja smještena na istočnim padinama Anda u pokrajini Morona-Santiago u Ekvadoru. Ponekad se naziva Cueva de los Tayos de Coangos (Río Coangos je u blizini).

Opis[uredi | uredi kôd]

Cueva de los Tayos nalazi se u visokoj prašumi, 2 km južno od rijeke Santiago i 800 m zapadno od rijeke Coangos. Prema GPS mjerenju iz 2008. godine, njezina nadmorska visina je 539 metara iznad razine mora. Smještena na nadmorskoj visini od oko 800 metara unutar tankoslojnog vapnenca i škriljevca, glavni ulaz u Cueva de Los Tayos je unutar prašume na dnu suhe doline. Najveći od tri ulaza je 65 metara duboko okno koje vodi do 4.6 km dugih prostranih prolaza i komore dimenzija 90 m x 240 m. Špilja ima vertikalni raspon od 201 metara s najnižom točkom koja završava u sumpu.

Špilju koriste domorodački narod Shuar koji se svakog proljeća spušta u špilju koristeći ljestve od vinove loze i baklje od bambusa kako bi skupili mlade ptice uljarice ("guácharos" ili "tayos" na španjolskom). Špilja se spominje u pisanoj formi još od 1860. godine, a posjećivali su je tragači za zlatom i vojno osoblje 1960-ih. 

Špilja se nalazi unutar Sindikalnog centra Coangos (koji su formirali domoroci).

Pristup špilji je ograničen. Potrebno je dobiti dozvolu (pristup i privremeni posjet) i platiti porez (određen za poboljšanje zajednica) u Sucúi, Ekvador, u Shuar Center Federation. (FICSH: Federación Interprovincial de Centros Shuar )

Zlato bogova[uredi | uredi kôd]

Ekspedicija u špilju iz 1969. opisana je u knjizi Pina Turolle iz 1970. Beyond the Andes. Erich von Däniken je u svojoj knjizi Zlato bogova iz 1973. napisao da je János Juan Móricz (1923. – 1991.) tvrdio da je istraživao Cueva de los Tayos 1969. i otkrio gomile zlata, neobične skulpture i metalnu knjižnicu. Rečeno je da se ti predmeti nalaze u umjetnim tunelima koje je stvorila izgubljena civilizacija uz pomoć izvanzemaljskih bića. Von Däniken je prethodno tvrdio u svojoj knjizi iz 1968., Kočije bogova?, da su izvanzemaljci bili uključeni u drevne civilizacije. 

Ekspedicija BCRA iz 1976.[uredi | uredi kôd]

Kao rezultat tvrdnji objavljenih u von Dänikenovoj knjizi, istraživanje Cueva de los Tayos organizirao je Stan Hall iz Škotske 1976. godine. Jedno od najvećih i najskupljih istraživanja špilja ikad poduzetih, ekspedicija je uključivala više od stotinu ljudi, uključujući stručnjake iz raznih područja, britansko i ekvadorsko vojno osoblje, filmsku ekipu i bivšeg američkog astronauta Neila Armstronga.[1][2] Tim je također uključivao osam iskusnih britanskih speleologa koji su temeljito istražili špilju i proveli precizno istraživanje kako bi izradili njezinu detaljnu kartu. Nije bilo dokaza o Von Dänikenovim egzotičnijim tvrdnjama, iako su neke fizičke značajke špilje bile približne njegovim opisima i pronađeni su neki predmeti od zoološkog, botaničkog i arheološkog interesa. Voditelj istraživanja susreo se s Moriczovim domaćim izvorom, koji je tvrdio da su istražili pogrešnu špilju i da je prava špilja tajna.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Judson, David. Studeni 1976. Los Tayos Expedition, Ecuador : July-August 1976. British Cave Research Association (BCRA). 14: 26–30
  2. Colavito, Jason. Remembering Neil Armstrong's Brush with Ancient Astronauts. JASON COLAVITO (engleski). Pristupljeno 2. svibnja 2022.
  3. Hall, Stan. 2015. [2005] Tayos Gold: The Archives of Atlantis. "Body, Mind & Spirit" series. Adventures Unlimited Press. notably chapter 20. ISBN 978-1931882675 Prenosi Google Books

Daljnje čitanje[uredi | uredi kôd]

  • Frankland, John, "The Los Tayos Expedition" Caving International No 1, 1978
  • Atlas – Great Caves of the World Cave Books, 1989, p. 58 ISBN 0-939748-21-5
  • von Däniken, Erich, Gold of the Gods Bantam Books, 1974 ISBN 0-553-10968-5

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Cueva de los Tayos