Davor Aras

Izvor: Wikipedija

Davor Aras (Split, 27. listopada 1933.), hrvatski političar, desni politički aktivist. Suprug je Tereze Ganze Aras.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Splitu 1933. godine. Radio je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU (ondašnje JAZU) u Zadru. Prvo je bio knjižničarem, a poslije je bio tajnik i stručni suradnik od kolovoza 1963. do 14. lipnja 1974. g., kada ga je jugokomunistički režim u vrijeme sječe hrvatskih proljećara kao proturežimskog političkog aktivista na političkoj osnovi osudio na 6 i pol godina zatvora. Kaznu je izdržavao u Lepoglavi.

Aktivirao se u političkim procesima koji su bili u vrijeme demokratizacije političkog života 1990. Bio je među članovima Inicijativnog kruga HDZ-a, i među "osnivačima" i "barakašima". Bio je bliži suradnik Franje Tuđmana koji je s njime sjedio na Središnjem odboru. 1990-ih je godina bio zastupnik u Hrvatskom državnom saboru i predsjednik gradskog vijeća Grada Zadra.

Nakon smrti Franje Tuđmana bio je dio struje u HDZ-u koja nije bila ni isključivo za Sanadera niti isključivo za Ivića Pašalića, nego je pokuašo tražiti neki treći put kojim bi se zadržalo jedinstvo u stranci, no naišao je na sramotno nikakvo razumijevanje u stranci. Sudjelovao u radu skupa mjesne podružnice Hrvatskog domobrana. U Sanaderovim čistkama HDZ-a, Aras je izbrisan iz članstva 2004. godine. Kako je ustvrdio ondašnji potpredsjednik Gradskog vijeća, Aras je isključen temeljem montiranog ekscesa.[2] U HDZ-u mu nisu dali mogućnost izjasniti se. Isključen je odlukom vrha stranke po žurnom procesu, telefonski, "tako što su pojedinačno nazivani članovi Gradskog odbora HDZ-a te je od njih zatraženo da budu za automatsko isključenje".[3]

Aras je tih godina važio kao čuvar lika i djela generala Ante Gotovine. Poslije izbacivanja iz HDZ-a, pokušao je nešto napraviti na lokalnim izborima sa svojom nezavisnom listom, no nije uspio. 2007. je godine bio 2. na listi Jedino Hrvatske u 9. izbornoj jedinici na izborima za Zastupnički dom u Hrvatskom saboru.[4]

Od tad živi umirovljeničkim životom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nives Rogoznica: Članovi HSLS-a obilježili desetu godišnjicu smrti dr. Tereze Ganza ArasArhivirana inačica izvorne stranice od 9. siječnja 2015. (Wayback Machine), Zadarski list, 4. siječnja 2011.
  2. Aras ostaje predsjednik zadarskog Gradskog vijeća, Index.hr, 20. prosinca 2004.
  3. Aras nudi mandat na raspolaganjeArhivirana inačica izvorne stranice od 9. siječnja 2015. (Wayback Machine), HRT, 14. prosinca 2004.
  4. Josip Portada: Jedino Hrvatska” održala predizborni skup u Pagu, EZadar, 11. studenoga 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]