Egon Matijević

Izvor: Wikipedija
Egon Matijević
Rođenje 27. travnja 1922.
Otočac, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
Smrt 20. srpnja 2016.
Potsdam, Sjedinjene Američke Države
Prebivalište Sjedinjene Američke Države
Državljanstvo Hrvatsko, Američko
Polje Koloidna kemija, Površinska kemija
Institucija Sveučilište u Zagrebu 1944.-1955.
Sveučilište Cambridge 1956.
Sveučilište Clarkson 1957.-2016.
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Portal o životopisima

Egon Matijević (Otočac, 27. travnja 1922.Potsdam, New York, 20. srpnja 2016.), hrvatsko-američki kemičar. Na međunarodnoj razini se etablirao kao jedan od vodećih koloidnih kemičara. Spada među najznačajnije hrvatskih kemičare druge polovice 20. stoljeća.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Otočcu, a srednju školu pohađao je u Osijeku. Diplomirao je kemijsko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1944. godine.[1] Stječe doktorat iz kemije na Sveučilištu u Zagrebu 1948. godine.[1]

Znanstvenim se radom počeo baviti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je surađivao s Božom Težakom, stručnjakom za koloidnu kemiju. 1956. godine napušta Hrvatsku i odlazi na Sveučilište Cambridge gdje provodi godinu dana kao znanstveni suradnik. Zatim odlazi u SAD na Sveučilište Clarkson na čijem Kemijskom odsjeku ostaje raditi sve do svoje smrti. Već 1962. je postao redovitim profesorom. Dvadesetak godina poslije je postao pročelnikom Kemijskog odjela tog sveučilišta, a tu je dužnost obnašao sve do 1987. godine.

Njegovi znanstveni radovi se većinom odnose na koloidne čestice, čestice koje se danas uveliko primjenjuju u farmaceutskoj industriji, industiji papira, kod deterdženata, umjetnih keramičkih tvari i druge primjene. Matijevićev znanstveni opus iznosi oko 500 radova.

Još dok je boravio u Hrvatskoj, ostavio je trag u prosvjeti: 1953. je napisao udžbenik iz kemije za 7. razrede gimnazija. Autor je triju knjiga, brojnih stručnih priloga, a predavao je u raznim svjetskim znanstvenim ustanovama i na znanstvenim kongresima, skupivši preko tisuću predavanja.

Znanstveno surađuje sa znanstvenicima iz Hrvatske.

Egon Matijević u stalnoj je vezi i znanstvenoj suradnji sa znanstvenicima u Hrvatskoj. Nekoliko mlađih hrvatskih znanstvenika boravilo je i radilo u institutu profesora Matijevića u Potsdamu. Smatra se da je Matijević vjerojatno najviše zaslužan što se je Težakova škola koloidne kemije probila na međunarodnom planu gdje je postala priznatom.

Nagrađivan je i dobitnikom je mnoštva priznanja. Ističu se tri počasna doktorata (1998. je godine dobio počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu) te priznanja Američkog kemijskog društva Kendallova nagrada, Langmuirova nagrada i Ilerova nagrada. Hrvatsko kemijsko društvo ga je nagradilo medaljom Bože Težaka.

Priznanja i nagrade[uredi | uredi kôd]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Knjige

Uredničke knjige

  • Medical Applications of Colloids, New York: Springer, (2008).
  • Fine Particles in Medicine and Pharmacy, New York: Springer, (2011).

Udžbenici

  • Kemija za VII. razred gimnazije (s Mirkom Keslerom), Zagreb: Školska Knjiga, (1953).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Darko Žubrinić. 2. svibnja 2013. Egon Matijevic distinguished Croatian-American expert in colloid chemistry. croatia.org (engleski). Pristupljeno 1. listopada 2017.

Literatura[uredi | uredi kôd]