Indijski narodi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hindusi)
Indijci

Hindusi

Ukupno pripadnika
1.250.000.000 (procjena)
17,31% svjetske populacije
Indija 1.210.193.422 (2011.)
Dijaspora 12.000.000 - 20.000.000[1]
Značajna područja naseljavanja
SAD 3.182.053 [2]
Ujedinjeno Kraljevstvo 3.100.000
Kanada 2.400.000
Malezija 2.400.000 [3]

...

Jezik
hindi, engleski
ostali indijski jezici
Vjera
hinduizam, islam, sikizam, jainizam, kršćanstvo, judaizam, budizam
Povezane etničke grupe
Nepalci · Pakistanci · Šrilankanci

Hindusi (-/sing. Hindu, u pl. Hindus), Indijci ili Indijski narodi su indoeuropski narodi Indije koji su pod imenom Ârya ('plemeniti') u prvoj polovici II. tisućljeća prije Krista naselili područje Indije. Imenom Ârya (Arijci kod naših prevoditelja Zvonimira Goloba i Dunje Rihtman) oni su naglašavali svoje iransko podrijetlo, da bi kasnije postali poznati pod kolektivnim imenom Hindusi, imenom čiji korijen leži u imenu rijeke Ind. Ârya su isprva bili podijeljeni po staležima, kastinski sistem javlja se tek u Indiji, gdje nailaze na tamnopute domoroce Dravide i Munde. Donesavši sa sobom indoeuropski jezik i raspršivši se po velikim područjima Indije, ovi narodi postali su poznati pod raznim imenima. Arijci su bili ratnici koji su u borbi koristili bojna kola. Stočarstvo i ratarstvo bilo je njihovo glavno zanimanje. Svoje domaćine koje su našli u Indiji Arijci su prozvali imenom 'ljudi bez nosa'. Zbog nacističke zloporabe njihovog arijskog imena, naziv Arijci se nepravedno izbjegava a umjesto njega koristi se naziv Indoeuropljani da bi se označilo ime arijske (indoeuropske) etnolingvističke porodice.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime Hindu ili Indijac, došao je po imenu rijeke Ind, a potječe od još starijeg staroindijskog Sindhu=Ind. Hrvatski naziv Hindus smatra se barbarizmom. Ovaj naziv osim Indijca (pripadnika potomaka starih Arijaca), ne obuhvaća razne domorodačke skupine, kao što su Munda i Dravidi, a označava i pripadnika hinduističke vjere (ili brahmanizma).

Društvo[uredi | uredi kôd]

Narodi Ârya u Indiji podijeliše se na brojne narode u kojima ih tek jezik međusobno povezuje i razlikuje od ostalih grupa. Najveću razliku među njima ipak čini kasta. Kaste su nastale na raznim temeljima: rodovske (Najari), nacionalne (Marathi, i dr.), religiozne kaste sekta (kao što su Sikhi) u Pandžabu, i na kraju postoje kaste koje su mješavina donjih slojeva, i koje su najbrojnije.

Kaste (njih četiri) kod Hindusa nastale su po legendi od Brahmine glave, ruku, bedara i nogu. Neizmjerno iznad svih kasta su: 1) Brahmani (svećenstvo). Iza njih dolazi ratničko plemstvo Kšatrija. Odmah ispod Kšatrija dolazi kasta Vajšija (građanstvo). Ove prve tri kaste su 'dvaput rođeni', i neizmjeran ih jaz dijeli od posljednje četvrte kaste Šûdra. Šûdre su oni koji služe, njima je zabranjeno sudjelovanje u obredima žrtvovanja i čitati svete knjige. Današnji broj kasta u Indiji postao je nepregledan.

Narodi[uredi | uredi kôd]

Religija[uredi | uredi kôd]

Mnogobožačka (hinduizam ili brahmanizam). Kod Arijaca (Hindusa) sveto trojstvo čini Brahma, koji je stvaralac, Višnu, održavalac i Šiva, razarač. Svakom muškom bogu odgovara i njegova ženska 'šahti'. Ona izražava aktivni, nasuprot muškom pasivnom principu. Za Hinduizam je značajno to što za razliku od ostalih svjetskih religija, nema utemeljitelja.

Život i običaji[uredi | uredi kôd]

Samsara

Hindu narodi imaju različit način života i vjerovanja, od onog zapadnjačkog. Religija ima najveći utjecaj na život Indijca, za njega je život vječni ciklus rođenja, smrti i ponovnog rođenja, ciklus poznat kao samsara. Nakon ponovnog rođenja život čovjeka bit će ovisan o prethodnom životu, a tek onaj tko je sposoban osloboditi se ovoga vječnog kruga, njegov život bit će konačno završen.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sagarika Dutt, India in a Globalised World, Manchester University Press, 2006., str. 176.–. ISBN 978-0-7190-6900-0
  2. [1]
  3. C. S. Kuppuswamy, MALAYSIAN INDIANS: The third class race, South Asia Analysis Group, 2003.