Hrvatska ženska reprezentacija u hokeju na ledu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatska ženska reprezentacija u hokeju na ledu
Hrvatski savez hokeja na ledu.svg
Savez Hrvatski savez hokeja na ledu
Izbornik Flag of Croatia.svg Marijo Budja
Prvi dres
Drugi dres
Treći dres

Hrvatska ženska reprezentacija u hokeju na ledu predstavlja državu Hrvatsku u športu hokeju na ledu.

Krovna organizacija: Hrvatski savez hokeja na ledu

Povijest i zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Budući da u Hrvatskoj (po stanju od siječnja 2008.) postoji samo jedan ženski klub, igračice Griča su ujedno i hrvatske reprezentativke. Igračice Griča povremeno sudjeluju u slovenskoj te u izuzetno jakoj EWHL (European Women Hockey League) sa klubovima iz hokejaški etabliranih zemalja (Češka, Slovačka, Njemačka, Austrija i Slovenija).

Sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima[uredi VE | uredi]

Godine 2007. Hrvatice su se po prvi puta uključile u natjecanja Svjetskog prvenstva. U prvom nastupu (2007.) u 4. svjetskoj diviziji ostvarile veliko iznenađenje osvojivši u Rumunjskoj zlatnu medalju te se plasirale u 3. diviziju. Po prvi puta ušle na svjetsku rang ljestvicu kao 31. (od 33) reprezentacije na svijetu.

Godine 2008. na Svjetskom prvenstvu 3. divizije u Mađarskoj osvojile su treće mjesto i brončanu medalju iza reprezentacija Velike Britanije (koja se plasirala u 2.diviziju) i Slovenije. Na istom prvenstvu pobijedile su Belgijke i Mađarice, a od Koreanki izgubile u produžetku. Na svjetskoj rang ljestvici napredovale (30/33). Sudjelovale na predkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre 2010. U skupini su izgubile od Slovakinja (izborile nastup u sljedećem kvalifikacijskom krugu), Letonki i Talijanki, a pobijedile Bugarke te osvojile 4. mjesto.

2009. godine napredovale na svjetskoj rang listi (25/33). 2010. godine dodatno napredovale na svjetskoj rang listi (20/34). 2011. zauzimale 20/37 mjesto na listi. Na Svjetskom prvenstvu divizije III (4. rang) zauzele 5/6 mjesto pobijedivši Belgiju te izgubivši od Mađarske, Nizozemske, Slovenije i Australije. 2012. zauzimale 22/36. mjesto. Na Svjetskom prvenstvu divizije IIA (4. rang natjecanja) zauzele 6/6 mjesto te ispale u grupu IIB, izgubivši od Novog Zelanda, Australije, Sjeverne Koreje, Mađarske i Slovenije. 2013. zauzimale 24/36 mjesto. Na Svjetskom prvenstvu divizije IIB (najniži, 5. rang natjecanja) zauzele 3/6 mjesto pobjedivši Island, Belgiju i Južnoafriičku republiku, a izgubivši od južne Koreje i Španjolske.

Nastupi na SP[uredi VE | uredi]

Postava na Svjetskom prvenstvu 3. divizije 2011.[uredi VE | uredi]

Ana Siranović

Reprezentacija je osvojila 5. mjesto. Natjecale su se s Australijom, Belgijom, Mađarskom, Nizozemskom i Slovenijom.[1]

Postava na SP 2. A divizije 2012.[2][uredi VE | uredi]

  • vratarke: Lana Belić, Petra Belobrk
  • braniči: Martina Smolec, Marta Vrbančić Fabić, Sanja Vicković (AIK Stockholm), Ela Filipec, Diana Krušelj Posavec, *napad: Katja Bednjanec, Tijana Delić, Vesna Gurka, Lorena Herceg, Željka Jandrić, Anja Kadijević, Ivana Kecerin, Nadja Matić (Lady Wingsim Schwenningen), Matea Klanac, Antonia Lovrenčić, Nataša Makar, Sara Metelko, Danijela Prokopec, Marija Radonić,
  • trener: Marijo Budja
  • pom. trener: Ivica Šprljan

Natječu se u skupini s Australijom, Mađarskom, Novim Zelandom, Sjevernom Korejom i Slovenijom.Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hrsport Ana Legradi: U Maribor po bolji plasman
  2. Hrsport Ana Legradi: U Maribor po bolji plasman