Ivan II. (III.) Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Ivan II. (III.) Aleksandrijski
Yoannis
Pravo ime Iohannes, grč.: Γιάννης
Početak pontifikata 29. svibnja 505. AD (6. dana mjeseca paone 221. A.M.[1][2] prema koptskom kalendaru)
Kraj pontifikata 22. svibnja 516. AD (27. dana mjeseca bashansa 232. A.M.)
Prethodnik Ivan I. (II.)
Nasljednik Dioskur II.
Rođen ?
Egipat
Umro 22. svibnja 516. AD (27. dana mjeseca bashansa 232. A.M.)
Aleksandrija, Egipat
Papinski grb
svetac
Slavi se u Koptska Crkva
Istočne pravoslavne Crkve
Spomendan 22. svibnja AD (27. dana mjeseca bashansa prema koptskom kalendaru)
sahranjen u crkvi sv. Marka[3] u Baukalisu, Aleksandrija.
Portal o kršćanstvu

Papa Ivan II. (III.) Aleksandrijski, je 36. papa Aleksandrije i patrijarh svetog Trona sv. Marka.

Dvojba oko imena[uredi | uredi kôd]

Istočna pravoslavna crkva ga, nakon smrti njegovog prethodnika pape Ivana I. (II.) (496. – 505. AD) navodi kao papu pod imenom Ivan III. čime potvrđuju priznavanje papinstva pape Ivana I. Talaie (481. – 482. AD), dok ga koptska crkva navodi kao Ivana II. jer ne priznaju, te odbacuju, kalcedonca Ivana I. Talaiju kao svoga papu.

Život[uredi | uredi kôd]

Nakon smrti pape Ivana I. (II.) 29. travnja 505. AD, biskupi Aleksandrije su se sastali sa svećenicima i vjernicima i 29. svibnja 505. AD izabrali Ivana za papu Aleksandrije pod imenom Ivan II. (III.). Ivan je bio redovnik koji je bio posvećen vjeri i kršćanstvu, i živio je samotnjački život u pustinji sve dok nije bio proglašen papom i patrijarhom Aleksandrije.
Bio je poznat kao autor mnogih hagiografskih spisa i propovijedi.
Bio je suvremenik rimskog cara Anastazija I., koji je preferirao ne-kalcedonske crkve, te Severa Antiohijskog, prvaka miafizitizma u Siriji.

Vjerovanje pape Ivana[uredi | uredi kôd]

Sačuvano je pismo Severa Antiohijskog o prirodi Krista koje je napisao papi Ivanu, a koje glasi:

"Isus Krist je, nakon sjedinjenja s tijelom, postao jedna priroda s jednom voljom bez odvojivosti, i vjerujem u istu onu vjeru (koju je propovijedao) pape Ćirila i pape Dikosura."

Ivan je odgovorio porukom koja je svjedočila jedinstvu Božje suštine i Njegovog trojstva. Također je proklamirao da je utjelovljenjem vječnog Sina Božjega, Božanska i ljudska priroda postala jedna, a ne više dvije prirode, bez razdvajanja, miješanja ili nedoumice. On je anatemizirao one koji razdvajaju dvije prirode, one koji ih pobrkaju i one koji su rekli da je trpeći razapeti Krist bio samo čovjek, kao i one koji kažu da je Njegova Božanska narav također trpjela i umrla. Rekao je da pravoslavna vjera treba ispovijedati Božju Riječ koja je propatila od tijela s kojim se sjedinila.

Isto kao i njegov prethodnik Ivan I. (II.) Aleksandrijski, bio je čvrst protivnik kalcedonskog vjerovanja i nastavio je održavati zajedništvo s onima koji su prihvatili Henotikonski edikt bizantskog cara Zenona, a sve, sljedeći put svoga pretodnika, bez nametanja formalne anateme na kalcedonsko vjerovanje. Na taj je način u velikoj mjeri nastavio održavati crkvu u miru.

Ostavština[uredi | uredi kôd]

Tijekom vremena kroz koje je obavljao dužnost pape i patrijarha aleksandrijskog, pored brige za vjernike i širenja evanđelja, vodio je brigu i o održavanju i građenju novih crkava.

Odlazak[uredi | uredi kôd]

Ivan II. je ostao na Tronu sv. Marka točno jedanaest godina i sedam dana i onda otišao u miru. Sahranjen je u crkvi sv. Marka u Aleksandriji.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Od 30. kolovoza po julijanskom / 12. rujna 2017. godine po gregorijanskom kalendaru, teče 1734. A.M., koptska godina.
    Koptske godine se broje od 284. AD, godine kada je Dioklecijan postao rimski car. Njegova vladavina je obilježena mučenjima i masovnim pogubljenjima kršćana, naročito u Egiptu. Zato je koptska godina označena skraćenicom A. M. (lat.: Anno Martyrum - "U (godini) Mučenika").
    Židovske godine se isto označavaju s A.M., samo što u njihovom kalendaru to znači Anno Mundi - "U (godini) svijeta". Da bi se dobio broj koptske godine, od julijanske godine se oduzima 283 između koptske i julijanske nove godine, odnosno 284, poslije julijanske nove godine.
  2. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 18. ožujka 2018.
  3. Sahranjeni u katedrali sv. Marka [Sahranjen u katedrali sv. Marka]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 27. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koptske pape Aleksandrije
prethodnik
Ivan I. (II.)
Aleksandrijske pape
505. - 516. AD.
nasljednik
Dioskur II.