Ivan Vidiš

Izvor: Wikipedija

Ivan Vidiš je magistar politologije, savjetnik u kabinetu Ministra rada i mirovinskog sustava RH i predsjednik[1] Mladeži Hrvatske demokratske zajednice.

Raniji život[uredi | uredi kôd]

Rođen 31. kolovoza 1989. u Zagrebu. Prve godine života živi na zagrebačkoj Peščenici. Zbog očeve karijere, tijekom djetinjstva živio je u više gradova (Beograd, Bratislava, Subotica).

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja pohađa 4 osnovne škole ("The International School of Belgrade", Osnovna škola “Lovre pl. Matačić”, "British International School of Bratislava", Osnovna škola "Izidor Kršnjavi").

Većinu srednjoškolskog obrazovanja stječe u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji i sjemeništu “Paulinum”. Maturirao je u zagrebačkoj Gimnaziji "Tituša Brezovačkog" na Gornjem gradu.

Fakultetsko obrazovanje započinje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje je stekao zvanje sveučilišnog prvostupnika politologije. U sklopu studentske razmjene dobiva stipendiju na Sveučilištu u Lundu (Švedska). Primarni fokus mu je izučavanje švedskog socijalnog sustava i društva.

Obrazovanje nastavlja, također u sklopu studentske razmjene, na Pravnom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti na Sveučilištu u Regensburgu (Njemačka),[2] gdje proučava funkcioniranje europskih institucija. Na katalonskom sveučilištu "Pompeu Fabra" (Barcelona, Španjolska) stekao je zvanje magistra političkih znanosti gdje je proučavao javne politike, funkcioniranje Europske unije, političku teoriju i komparativne politike. Aktivno se koristi engleskim i španjolskim jezikom, a pasivno njemačkim.

Radno iskustvo[uredi | uredi kôd]

Za vrijeme srednje škole kao učenik-volonter piše za listove hrvatske manjine u Vojvodini (Republika Srbija)- "Hrvatska riječ" i "Zvonik". Tijekom studija u Zagrebu, radi u H1 Telekomu (Zagreb) na poslovima prodajnog agenta korisničke podrške, te u Cinestaru kao blagajnik. Bio je suradnik na višejezičnom i računalnom projektu kodiranja anketnih pitanja u začetnoj fazi šireg projekta Istraživačkog centra na Sveučilištu "Pompeu Fabra". Stažirao je u Uredu zastupnika u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića, gdje izvještava o radu pojedinih Odbora Europskog parlamenta i sudjeluje u kreiranju pripremnih materijala. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) odradio je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kao stručni suradnik u "Službi za COREPER II u sklopu Uprave za europske poslove", "Službi za upravljanje imovinom" te u "Diplomatskom protokolu". U tom periodu je naglašeno angažiran u poslovima pripreme stajališta RH za Vijeće EU, pozadinskih analiza za hrvatska stajališta, na sastancima Međuresorne radne skupine, Nadzorne misije Europske komisije, u Vladi i Saboru unutar djelokruga tih jedinica. Sudjelovao je u organizaciji tri konferencije: "Croatia Forum", "Konferencija počasnih konzula RH" i na "Konferenciji o kazetnom streljivu" održanoj u Dubrovniku.

Kasnije se zapošljava u španjolskoj multinacionalnoj kompaniji "Naturhouse", gdje kao voditelj regionalnih poslova nadzire redovno poslovanje i ekspanzivnu politiku na hrvatskom tržištu kroz ljudske resurse, marketing, administrativna i pravna pitanja.  

Na otvorenom višeciklusnom natječaju Europske komisije, u konkurenciji s više od 20 000 kandidata iz članica Europske unije, biva izabran na poziciju pripravnika u "Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost". Tamo sudjeluje u pripremi ključnih dokumenta, izradi Preporuka za države članice te ostalim koordinacijskim poslovima unutar djelokruga Uprave.

Trenutno radi kao savjetnik u kabinetu Ministra rada i mirovinskog sustava. Fokus mu je na europskim poslovima i mjerama aktivnog zapošljavanja. Posljednjih šest mjeseci provodi kao savjetnik ministra za Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.

Politički angažman[uredi | uredi kôd]

Vidiš je član Hrvatske demokratske zajednice. Kroz stranački angažman obnašao je dužnost predsjednika Temeljnog ogranka Mimara i člana NO Područnog odbora Donji Grad. Trenutni je predsjednik Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Kreator je predizbornog Programa Mladeži HDZ-a i Programske deklaracije Mladeži HDZ-a. Sudionik je sjednica Mladeži Europske pučke stranke (YEPP), gdje je na njegovu inicijativu usvojena Rezolucija o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Vidiševa obitelj potječe s poluotoka Pelješca. Sin je Davor Vidiš. Oženio se 2021. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivan Vidiš novi predsjednik Mladeži HDZ-a. Pristupljeno 4. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. INTERVJU S PREDSJEDNIKOM MLADEŽI HDZ-a Ivan Vidiš o svim akterima na političkoj sceni i ulozi nove generacije. Dalmatinski portal (engleski). Pristupljeno 4. lipnja 2020.