Magnum Crimen

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Magnum Crimen: Pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj (lat.: Veliki zločin) je jedna od knjiga koje je KPJ dala tiskati, a koje su poslužile Komunističkoj partiji Jugoslavije da bi prikazala svoje viđenje uloge rimokatoličke Crkve u Drugom svjetskom ratu i kao pokriće za represiju prema svećenicima [1]. Izdana je u Zagrebu 1948. godine. Kniga opisuje navodni utjecaj katoličke Crkve u Hrvatskoj te njenu navodnu spregu sa ustaškim režimom. Autor knjige je bivši hrvatski rimokatolički svećenik, a kasnije i profesor Univerziteta u Beogradu i član JAZU Viktor Novak.

Okolnosti[uredi VE | uredi]

U godinama nakon Drugog svjetskog rata Katolička Crkva u Jugoslaviji je stigmatizirana kao nepoćudna. Njezini pripadnici su bili optuženi za masovnu suradnju s ustašama . Mnogi katolički svećenici po svršetku rata bivaju bez suđenja ubijani. Nastaje brojna propagandna literatura koja (uz prešutan blagoslov Komunističke partije) Nastoji ocrniti Crkvu. Alojzije Stepinac biva osuđen za suradnju s ustašama. U takvim okolnostima Viktor Novak piše Magnum Crimen. U uvodu knjige, Novak piše da je više od četrdeset godina potrošio na skupljanje materijala koje će kasnije sveučilišni student, pa student teološkog seminara u Rimu, te sveučilišni profesor u Beogradu. Njegova ideja vodilja nije bila samo napisati ovu knjigu, nego trilogiju čija će, kasnije, prva dva dijela biti Magnum tempus[2] i Magnum sacerdos[3].

Izdanja i kritike[uredi VE | uredi]

Kada je prvo izdanje knjige izašlo 1948. godine u Zagrebu, veliki dio naklade je nestao. Novak za to krivi Rimokatoličku crkvu. Zbog toga je ova knjiga bila vrlo rijetka u SFRJ. Knjiga Magnum Crimen za razdoblje NDH obilato koristi dokumentaciju objavljenu u zbirkama "Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela katoličkog klera" (Zagreb, 1946.) i "Suđenje Lisaku, Stepincu, Šaliću i družini, ustaško-križarskim zločincima i njihovim pomagačima" (Zagreb, 1946.)
Marcel Cornis-Pope i John Neubauer tvrde da je knjiga naručena da bi poduprla Titove poslijeratne inscenirane sudske procese[4]. Ipak, ova dva autora pišu da knjiga bogato dokumentira ustaške zločine tokom rata u tri logora smrti i druga nasilja protiv Srba,Roma i Židova. Otud su na Novaka (u Hrvatskoj) gledali kao na izdajnika Hrvatske. Britanski novinar Robin Harris podupire ova dva autora i tvrdi da je Novakova teorija hrvatskog klero-fašizma bazirana na pretjeranim procjenama zločina, i motivirana političkim razlozima[5].

Knjiga ima šest neskraćenih izdanja [6] i jedno skraćeno[7]. Posljednje neskraćeno izdanje ove knjige objavila je beogradska izdavačka kuća "Nova knjiga" 1986. godine (sa reprintom 1989. godine).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Magnum Crimen - online pdf kopija na Scribdu

[Crimen - online pdf kopija na library.nu]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. National Security and the Future 3 (9) 2008. Ivica Lučić: Komunistički progoni katoličke Crkve u BiH,
  2. Viktor Novak: Magnum tempus: ilirizam i katoličko sveštenstvo : ideje i ličnosti, 1830-1849, Nova knjiga, Beograd, 1987
  3. Viktor Novak Josip Juraj Štrosmajer: apostol Jugoslovenske misli, Savez sokola kraljevine Jugoslavije, Beograd, 1941
  4. Neubauer, John (2004). History of the literary cultures of East-Central Europe, John Benjamin Publishing Company. Pristupljeno 2008-06-30.
  5. Harris, Robin. On Trial Again. Catholic Culture. Trinity Communications. pristupljeno 2008-07-16
  6. Worldcat search
  7. Viktor Novak: Velika optužba (Magnum crimen): pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj, Svjetlost Sarajevo 1960