Nicola Velotti

Izvor: Wikipedija

Nicola Velotti (Casamarciano, 11. studenoga 1964.) je talijanski psihoanalitičar, profesor, art terapeut i filozofski savjetnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Godine 1991. objavio je Talijanski manifest art terapije s izdavačkom kućom Flaccovio Editore, uz suradnju umjetnika među kojima se posebno ističe ime slikara i kipara Camillo Capolongo.[1][2] Bio je pionir art terapije u Italiji.[3][4] Sljedećih je godina predložio i vodio radionice art-terapije u suradnji umjetnika Claudio Costa i psihijatra Antonija Slavicha u bivšoj bolnici Psichatrico Quarto Costa u Genovi. U bivšoj psihijatrijskoj bolnici Aversa, u suradnji sa psihijatrom Sergiom Pirom,[5] ponovno je predložio i vodio radionice art-terapije. Godine 1994., nakon sudjelovanja na prvoj međunarodnoj konferenciji o filozofskom savjetovanju u Vancouveru koju su organizirali Ran Lahav i Lou Marinoff, objavio je Talijanski manifest filozofske prakse u izdavačkoj kući Flaccovio, podržan od filozofa poput Gerardo Marotta, osnivača Talijanskog instituta studija filozofije.[6]

Sljedećih godina slijedio je tečajeve koje je držao Gerd Achenbach na Sveučilištu u Kölnu, utemeljitelj filozofskog savjetovanja. Svojim je inicijativama pridonio širenju art-terapije i filozofskog savjetovanja u staračkim domovima, centrima za maloljetnike u riziku i ustanovama za invalide. Godine 1999. postao je profesionalni umjetnički terapeut za Američko udruženje za umjetničku terapiju AATA i pohađao tečajeve Edith Kramer sa Sveučilišta New York, svjetski poznate pionirke art terapije.[7] Godine 2000. osnovao je udrugu "Filozofski terapijski centar" i započeo prvi tečaj za filozofsko savjetovanje i art terapiju.[8] Prvi je u Italiji započeo internetski tečaj filozofskog savjetovanja. Predaje principe i tehnike umjetničke terapije i povijesti kinematografije i audiovizualnog programa na ABAN akademiji likovnih umjetnosti u Noli).[9] Član je znanstvenog odbora Association des Psychanalystes Européens (EPA) i surađivao je s nekoliko znanstvenih časopisa.[10] Njegovo se istraživanje u osnovi bavi praktičnom primjenom umjetnosti i filozofije koja mora pomoći u promicanju stanja psiho-fizičke dobrobiti, pomoći u prevladavanju stereotipa i predrasuda, promicanju oporavka sposobnosti pozitivne interakcije s drugima i s okolinom, cijeniti različitost drugih i prihvatiti svoje.[11][12]

Publikacije[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arteterapia
  2. Arteterapia l'arte che cura ai musei civici di Treviso
  3. Nicola Velotti un pioner al art terapiei in italia
  4. Terapia de arte. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. svibnja 2021. Pristupljeno 12. svibnja 2021.
  5. Nicola Velotti il pionierismo tutto napoletano dell'arteterapia
  6. La capacità d’ascolto del Consulente filosofico. www.ilfoglio.it (talijanski). Pristupljeno 9. rujna 2022.
  7. marcoolivieri70. 26. ožujka 2019. Sette domande al consulente filosofico e psicoanalista Nicola Velotti. Carteggi Letterari - critica e dintorni ~ Rivista e Casa Editrice (talijanski). Pristupljeno 9. rujna 2022.
  8. Philosophische praxis malattia o disagio
  9. ABAN – Accademia di Belle Arti di Nola | Nicola Velotti. www.accademiadinola.it. Pristupljeno 9. rujna 2022.
  10. Équipe – APE (francuski). Inačica izvorne stranice arhivirana 10. travnja 2021. Pristupljeno 9. rujna 2022.
  11. Nicola Velotti, il lungimirante precursore dell'Arteterapia in Italia (talijanski). 23. listopada 2018. Pristupljeno 9. rujna 2022.
  12. Habitante. 7. svibnja 2019. Arteterapia, quando l'arte ci aiuta a stare bene. Habitante (talijanski). Pristupljeno 9. rujna 2022.
  13. Il Manifesto Italiano dell'Arteterapia di Nicola Velotti Flaccovio Editore 1991 – philosophictherapycenter (talijanski). Pristupljeno 9. rujna 2022.
  14. Il Manifesto Italiano della Pratica Filosofica di Nicola Velotti Flaccovio Editore 1994 – philosophictherapycenter (talijanski). Pristupljeno 9. rujna 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]