Nidže

Izvor: Wikipedija
Nidže

Područje koje pokriva planina Nidže
Položaj
Koordinate40°59′0″N 21°50′0″E / 40.98333°N 21.83333°E / 40.98333; 21.83333
Država Sjeverna Makedonija, Grčka
Najbliži gradoviBitolj, Edessa, Florina
Fizikalne osobine
Najviši vrh2521 m
Ostali vrhoviStarkov grob (1 876 m), Dobro polje (1 700 m)
Nidže na zemljovidu Grčke
Nidže
Nidže
Nidže na zemljovidu Grčke
Zemljovid

Nidže (makedonski: Ниџе, grčki: Βόρας, Voras) je planina u jugozapadnom dijelu Republike Makedonije, i sjevernom dijelu Grčke. Preko planine prolazi granica između Republike Makedonije i Grčke. Ovu planinu često zovu, po njenom najvišem vrhu samo - Kajmakčalan, i to s obe strane granice.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Planina Nidže obuhvaća površinu od 900 km 2, 1/3 od njene površine nalazi se u Makedoniji, а 2/3 planine pripadaju Grčkoj. Planina je s makedonske strane karakteristična po skoro netaknutoj prirodi: bogatim šumama bora, čistim izvorima rijeka i pašnjacima na preko 2000 metara nadmorske visine. Po nastanku i geološkom sastavu slična je Jakupici i Baba-Planini. S grčke stane granice, nalazi se vrlo moderno uređeno skijališe - Kaimaktsalan Ski Center - Voras. U podnožju planine nalazi se jezero - Vegoritis, i termalni izvor s kupalištem Loutraki (znan i kao Pozar). Planina Nidže bila je mjesto velikih bitaka 1916. za vrijeme prvog svjetskog rata. Na njoj su poginuli brojni srpski i bugarski vojnici.

Planinski vrhunci[uredi | uredi kôd]

Kapela palim srpskim vojnicima na vrhu Kajmakčalana.

Najviši vrh je Kajmakčalan (2 521 metara). Na njemu se nalazi mala kapela i grobnica srpskih vojnika koji su tu poginuli za vrijeme Prvog svetskog rata. Na vrhu se nekad nalazila i osmatračnica srpske vrhovne komande, koja je premještena, te se sada nalazi u centru Beograda. Ostali značajniji vrhovi su Starkov grob (1 876 m) i Dobro polje (1 700 m).

Do planine se može doći s makedonske strane iz grada Bitole odnosno sela Skočivir, a s grčke iz Edesse, Florine ili Kozania.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Nidže

O ski centru Voras