Nježni

Izvor: Wikipedija
Nježni
Aliasi Nježni robijaš
Izdavač Modra lasta
Crtač Ivica Bednjanec

Nježni je humoristični strip hrvatskog crtača stripa Ivice Bednjanca. Nježni robijaš je junak stripa koji se kao lik prvi put pojavljuje u "Modroj lasti" gdje glumi sitnog negativca. Epizode su mu obično bile duljine jedne novinske stranice, ali bilo je i epizoda od nekoliko stranica. Bednjanec je izjavio da je lik Nježnog stvorio prema stvarnoj osobi, nosaču prtljage Mikuli Bracaninu iz Starog Grada na Hvaru.[1]

Svoj serijal dobiva 1975. godine u satiričkom listu "Kerempuh". Nježni je sitni lopov (ili to pokušava biti) koji svoje avanture počinje i završava u zatvoru. Njemu se iz tog zatvora zapravo i ne ide i rado se u njega vraća. Ivica Bednjanec u ovom serijalu za odrasle razotkriva naličje "kulturnog" ponašanja koje često samo fasada, dotiče tada, a i sada, aktualne probleme ekologije, šverca, mita i korupcije, socijalnih razlika, raznih makinacija. Poruka ovog stripa bila bi da su "pravi lopovi na slobodi, a ponekad i na položajima".

Nježni sport (objavljen u "SN reviji" od 1976. do 1983. i objavljen u posebnoj knjizi) zadržava neke bitne karakteristike izvornika s tim da se težište prebacuje na sportski teren - makinacije, lažiranje utakmica, uspjesi, promašaji, crni fondovi, idolatrija i drugi fenomeni sportske kulture i nekulture - glavna su meta Bednjančevog satiričkog zupca. Na kraju svake table-epizode nježnoga šutnu nogom u stražnjicu i tako izbace iz stripa i iz sportske momčadi. Zbog svog nekonformističkog karaktera "crne ovce", koji često ne igra kako drugi sviraju, svojom naivnošću ili poštenjem razotkriva licemjerje profesionalnog sporta, njemu pripada i odgovarajuća sudbina - neuklapanje, izbacivanje, izgon.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  •  
    Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica stripovi.com (http://www.stripovi.com/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Stripovi.com.
    Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
    Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
Nedovršeni članak Nježni koji govori o stripu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.