Paavo Airola

Izvor: Wikipedija

Paavo Airola (1918. – 1983.) bio je nutricionist, naturopatski liječnik i pisac finsko-švedskoga podrijetla.

Autor je četrnaest knjiga od kojih su dvije postale međunarodni bestseleri: Kako ozdraviti i Jeste li zbunjeni? Bio je predsjednikom Međunarodne akademije za biološku medicinu, članom Međunarodne naturopatske udruge i Međunarodnog društva za istraživanje civilizacijskih bolesti i okoliša.

Promicao je prirodno liječenje i holističku medicinu. Svoju dijetu i prehranu opisao je u osobnoj kuharici (Airola Diet & Cookbook).

Medicinski stručnjaci smatrali su ga kontroverznom osobom. Mnogi od njegovih stavova postali su šire prihvaćeni u posljednjim desetljećima, poput učinkovitosti antioksidansa protiv djelovanja slobodnih radikala. J. Darlene Forester i Sheree L. T. Thompson 1987. godine objavili su članak u kojem su osporavali neke Airoline nalaze, dok su druge priznavali.[nedostaje izvor]

Paavo Airola započeo je svoju karijeru kao umjetnik. Nakon Drugog svjetskog rata iselio se u Kanadu, gdje je živio u blizini Cobourga u Ontariju i bio prvi instruktor Cobourg Art Cluba. Zatim se preselio u saveznu državu Arizonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova umjetnička djela izložena su u galeriji Northumberland.

Djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]