Portal:Film/Izabrani članak/05. 2009

Izvor: Wikipedija

Mumija (eng. The Mummy) je američki pustolovni film iz 1999. godine kojega je napisao i režirao Stephen Sommers, dok su se u glavnim ulogama pojavili Brendan Fraser i Rachel Weisz, te Arnold Vosloo u ulozi reanimirane mumije. Film se odlikuje i dijalozima na staroegipatskom jeziku, izgovoren uz pomoć profesionalnog egiptologa. Mumija je slobodna obrada istoimenog filma iz 1932. u kojem glavnu ulogu igra Boris Karloff. U početku zamišljen kao dio nisko-budžetne horor serije, film je na kraju pretvoren u blockbuster.

Snimanje je počelo u Marakešu u Maroku 4. svibnja 1998. i trajalo je 17 tjedana; ekipa se morala boriti sa dehidracijom, pješčanim olujama i zmijama dok su snimali u Sahari. Vizualne efekte su radili u Industrial Light & Magic, koji su pomiješali film i računalnu animaciju radi stvaranja mumije. Jerry Goldsmith je skladao glazbu.

Mumija se u kinima počela prikazivati 7. svibnja 1999. i zaradila 43 milijuna dolara u 3.210 dvorana. Film je na kraju zaradio 415 milijuna dolara širom svijeta. Film je dočekan sa izmiješanim kritikama, sa kritičarima koji su hvalili i koji su se žalili na specijalne efekte, pomalo smiješnu priču i likove, te na šablonski lik zlikovca. Uspjeh na kino blagajnama je doveo do nastavka iz 2001., Povratak mumije, kao i animirane serije, te film Kralj Škorpiona. Još jedan nastavak je izašao 1. kolovoza 2008. Universal Studios je također otvorio vlak smrti, osveta mumije 2004. Novelizacije filma i njegovih nastavaka je napisao Max Allan Collins.