Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/06 2013

Izvor: Wikipedija
U ime obitelji
U ime obitelji

U ime obitelji je naziv građanske inicijative (pravno djeluje kao udruga građana) koja je od 12. do 26. svibnja 2013. provodila prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma u Hrvatskoj, na kojem bi se pučanstvo izjasnilo želi li da se u Ustav Republike Hrvatske prenese definicija iz postojećeg Obiteljskog zakona, kako je brak zajednica žene i muškarca. Okuplja tridesetak drugih udruga i tisuće volontera.

U slučaju uspjeha referenduma, demokratski bi se zaštitilo instituciju braka u Hrvatskoj od statusno-pravnih izmjena. Hrvatska bi se pridružila državama zapadne civilizacije (Poljska, Mađarska, Bugarska, Latvija, Litva...), koje su ustavnom odredbom pravno definirale brak kao zajednicu žene i muškarca. Zapriječilo bi se da trenutačna (2013.) ili neka buduća vlast argumentom nadpolovične većine u Saboru provede redefiniciju braka, unatoč mogućem protivljenju većine građana. Mogla bi to napraviti samo ukoliko bi za to dobila podršku referendumske ili pak dvotrećinske saborske većine.

Od 1990. do danas raspisana su samo dva referenduma na državnoj razini (1991. za samostalnost Hrvatske i 2012. za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji) i oba su potakle stranke s većinom u Saboru, dok su drugi mogući referendumi propali uslijed formalnih ili nekih drugih razloga. U studiji GONG-a objavljenoj 2012. godine "Analiza referenduma u Hrvatskoj u odnosu na europske standarde" kaže se: građani moraju u roku od 15 dana prikupiti minimalno 10% potpisa birača od ukupnog broja birača u Hrvatskoj ili oko 450,000 potpisa!

Inicijativa je dobila podršku svih većih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, a uputila je i poziv svim političkim strankama u Republici Hrvatskoj da se pridruže akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. Poziv je upućen i predsjedniku Ivi Josipoviću. Podršku su izrazile četiri parlamentarne stranke i četrnaest izvanparlamentarnih, a protivljenje dvije parlamentarne i tri izvanparlamentarne. Suzdržanima su se izjasnile dvije stranke.

...Pročitaj cijeli članak