Rado Pezdir

Izvor: Wikipedija
Rado Pezdir, 2011. godine

Rado Pezdir, slovenski je ekonomist, publicist i aktivist. Pezdir je predavatelj na Mednarodnom fakultetu za društvene i poslovne studije u Celju i partner na Institutu za ekonomske raziskave.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Magistrirao je iz ekonomije na Ekonomskim fakultetu u Ljubljani. U javnosti se je prvi put pojavio nastupima u emisiji Trenja, široj slovenskoj javnosti pak je postao poznat aktivnostima protiv elektroenergetskih kompanija.[2] Stalni je kolumnist poslovnog časopisa Finance.

U lipnju 2011. godine Pezdir je zajedno s Žigom Turkom, Matejem Lahovnikom, Janezom Šušteršičem, Gregorjem Virantom i Markom Pavlihom predstavio inicijativu kod Parlamentarnih izbora u Sloveniji 2011. godine sa sloganom »resetirajmo Sloveniju«.

U emisiji Bujica novinara i urednika Velimira Bujanca javnosti je priopćio da su u ljubljanskoj arhivi pronađeni dokumenti o povezanosti hrvatskih tajkuna i Udbe. Mnogi današnji tajkuni nastali su tako što su u dogovoru sa službama bivše Jugoslavije i Savezom komunista Hrvatske, pljačkali hrvatske tvrtke, novac izvlačili van i kasnije ga “investirali” u privatizaciji.[3]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Ali univerza potrebuje socialno okolje?, Študentska organizacija Univerze, Ljubljana, 2003. (suautorica: Katarina Majerhold)
  • Znanost na trgu: optimizacija strukturnih politik pri prenosu znanja iz univerze v gospodarstvo, (Zbirka Zbiralnik, 6), Inštitut za civilizacijo in kulturo - ICK, Ljubljana, 2004. (suautorice: Alja Brglez, Patricia Kotnik)
  • Gradualizem - inhibitor tranzicije v Sloveniji, Inštitut za civilizacijo in kulturo - ICK, Ljubljana, 2005.
  • Investicije v raziskave in razvoj v Sloveniji, Inštitut za civilizacijo in kulturo - ICK, Ljubljana, 2005.
  • Liberalizacija trgov svobodnih poklicev v Sloveniji, (Zbirka Delovni zvezki ICK, Ekonomska serija), Inštitut za civilizacijo in kulturo - ICK, Ljubljana, 2006. (suautor: Mićo Mrkaić)
  • Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkunov, Časnik Finance, d.o.o., Ljubljana, 2008.
  • Izbrana poglavja iz mikroekonomske analize in matematične ekonomije: študijsko gradivo, Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana, Ljubljana, 2009.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rado Pezdir (slovenski). Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. studenoga 2013. Pristupljeno 28. lipnja 2016.
  2. (slov.) Pezdir: stajerci-uprite-se, delo.si, pristupljeno 28. lipnja 2016.
  3. Pezdir: Prava istina o pretvorbenoj pljački, Udba je stvorila tajkune u RH!Arhivirana inačica izvorne stranice od 1. srpnja 2016. (Wayback Machine), dnevno.hr, pristupljeno 28. lipnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Rado Pezdir koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.