Razgovor Wikipedija:Arbitraža/Prijedlog izmjena

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Arbitraža/Prijedlog izmjena.
Rad na člancima
Pismohrane:

Arbitraža je krajnja mogućnost rješavanja sukoba na hrvatskoj Wikipediji. S tom svrhom ustanovljeno je posebno izborno tijelo - Odbor za arbitražu, koje je nadležno za rješavanje onih sporova (sporova između suradnika ili sporova suradnika s administratorima) koji otežavaju i ometaju normalan rad hrvatske Wikipedije. Odluke odbora su vezujuće za sve suradnike.

Odbor za arbitražu osnovan je po uzoru na postojeće Odbore kakav postoje na engleskoj i njemačkoj Wikipediji, međutim njegovo djelovanje nije u potpunosti jednako djelovanju istih Odbora.

Rješavanje sporova[uredi kôd]

  1. Osnove rješavanja sporova navedene su u članku Wikipedija:Rješavanje sporova.
  2. Ukoliko to ne pomogne, prijavite spor jednom od aktivnih administratora, na njegovoj stranici za razgovor
  3. Ukoliko se radi o nečem ozbiljnijem, što povlači npr. trajno blokiranje suradnika, prijavite to arbitražnom odboru. Prije podnošenja prijave Odboru za arbitražu svakako pokušajte sami rješiti spor, ili zatražite pomoć trećeg suradnika ili administratora.

Odbor za arbitražu[uredi kôd]

Odbor za arbitražu postoji radi ostvarenja zajedničkog cilja - stvaranja slobodne enciklopedije.

Odbor za arbitražu se sastoji od pet stalnih članova, te dva dodatna, koja zamjenjuju stalne u slučajevima spriječenosti ili u slučajevima da komisija raspravlja o postupku protiv nekog od stalnih članova. Mandat članova Odbora traje dvije godine, a član može biti razrješen na vlastiti zahtjev, istekom mandata, prestankom administratorskih prava ili ukidanjem odbora. ČLanovi odbora koji imaju administratorske funkcije ne smiju iste koristiti za sprovođenje odluka odbora. Članovi sa Checkuser funkcijom upte ne vrše sami, nego se obraćaju neupućenom Checkuseru. Za sprvođenje odluka odbora su zaduženi drugi suradnici sa administratorskim funkcijama. Sprovedbe odluka se dokumentiraju na stranici odluke.

Članove Odbora (pri osnivanju) predlažu administratori hrvatske Wikipedije, nakon čega se glasuje o svakom pojedinom kandidatu. U sljedećim izborima, članove odbora može predložiti svaki aktivni suradnik sa više od 500 promjena u glavnom imenskom prostoru i 6 mjeseca rada na hrvatskoj Wikipediji.

Za člana odbora se može predložiti suradnik koji ima najmanje 1000 promjena i koji surađuje na Wikipediji najmanje 12 mjeseci, zaljučno sa danom izbora.

Prijedlozi za kandidaturu moraju biti izneseni do 10. svibnja, te u izbor ulaze samo kandidati koji su kandidaturu i prihvatili.


Biranje Arbitražnog odbora[uredi kôd]

Odbor se bira između ponuđenih kandidata koji su na listi, koji su se prethodno izjasnili da prihvaćaju svoju kandidaturu. Kandidati su pri ovom prvom izboru svjesni trenutka i situacije na wikipediji i voljni su pomoći da se ova situacija riješi.

Izbor se redovno vrši svake druge godine u toku mjeseca svibnja. Do 10. svibnja moraju biti predloženi novi kandidati dok do se do 20. mora izvršiti izbor. U protivnom do tad aktivni članovi odbora nastavljaju sa radom dok se sljedeći izbor mora organizirati u lipnju iste godine. Za organizaciju i informaciju zajednice o predstojećem izboru su zadužen je trenutni koordinator Odbora za arbitražu.

Biranje članova odbora se vrši po principu pozitivnih glasova, može se glasovati samo za. Svaki suradnik treba glasovati za 7 (sedam) kandidata, potpisujući se ispod imena dotičnog kandidata. Glasovanje traje 7 dana od početka glasovanja. Odbor će se formirati tako da pet kandidata koji dobiju najviše glasova tvore stalni odbor, a slijedeća dva kandidata po broju glasova će biti dodatni članovi odbora. Preostala tri kandidata ne ulaze u odbor, njima se zahvaljujemo za šansu da unaprijedimo rad wikipedije.


Pravo glasa[uredi kôd]

Pravo glasa pri izboru imaju svi suradnici koji:

  • su najkraće 4 mjeseca aktivni na Wikipediji na hrvatskom jeziku zaključno sa 1. svibnjem 2009. godine.
  • imaju preko 200 izmjena u glavnom imenskom prostoru,

nisu jedan od kandidata

Razdoblje službe odbora[uredi kôd]

Funkcija člana Odbora za arbitražu traje od 1. lipnja i prestaje 31. svibnja poslije perioda od 2 godine. Ako se iz bilo kog razloga ne održi izbor u svibnju, služba se produžava do završetka izbora u lipnju.

Podnošenje prijave Odboru za arbitražu[uredi kôd]

Odbor za arbitražu postupa temeljem prijave. Prijave se podnose putem stranice za prijavu. U slučaju da su za odluku potrebni privatni podaci suradnika, odbor će se istim obratiti putem maila.

Prije podnošenja prijave NE ZABORAVITE:

  • Wikipedija NIJE demokracija, nego je podležna benevolentnom nadzoru administratora, koji interveniraju prema potrebi;
  • iznesena pisana pravila se ne trebaju shvatiti eksplicitno;
  • Wikipedija nema čvrsta pravila osim pet općih principa (Pet stupova Wikipedije);
  • Zajednički cilj nas, suradnika i urednika Wikipedije je stvaranje slobodne enciklopedije.

Postupak prijave u slučaju pritužbe na ponašanje nekog suradnika[uredi kôd]

Prije podnošenja prijave moraju se iscrpiti sve mogućnosti spomenute na stranici Wikipedija:Rješavanje sporova. Suradnici koji ne postupe na taj način, bit će na to upozoreni, a daljnje inzistiranje na postupku povlači za sobom mogućnost blokiranja.

Postupak u slučaju pritužbe na rad nekog admina[uredi kôd]

Nitko nije savršen, tako ni administratori hrvatske Wikipedije. Ukoliko smatrate da netko od administratora zloupotrebljava administratorska prava ili krši pravila i smjernice Wikipedije na vašu štetu, prijavite to arbitražnom odboru.

Postupak odlučivanja po valjanoj prijavi[uredi kôd]

Postupci i odluke Odbora za arbitražu čvrsto su utemeljni i u skladu su s pet općih načela Wikipedije. Odbor djeluje u skladu i u duhu pravila i smjernica Wikipedije, koje su pozitivnog tipa (potiču rad na Wikipediji i ohrabruju suradnju svih suradnika), ali su i restriktivne utoliko što suradnicima ne daju za pravo rabiti Wikipediju kao forum (što je pravilima izrijekom zabranjeno) i diskutirati nadugačko o elementarnim stvarima (ne ometajte rad wikipedije da bi dokazali vlastite ciljeve) (vidjeti također WP:NOT).

Članovi Odbora pretpostavljaju dobru namjeru svakog suradnika. Za sazivanje odbora je zadužen je koordinator Odbora, iako to može učiniti i bilo koji drugi član. Sazivanje odbora mora se izvršiti u toku 7 dana od podnošenja prijave, odnosno najviše 21 dan ukoliko je potrebna aktivnost dodatnog člana. Koordinator Odbora je član stalnog dijela Odbora , čiji članovi su ga i imenovali. On je zadužen za pripremu i sazivanje Odbora, te praćenje možebitnih prijava odboru. Odbor donosi odluke nepristrano i neovisno od sukobljenih strana, u najkraćem mogućem roku nakon što ispita i ocjeni sve relevantne činjenice. Član Odbora koji je ujedno i stranka u sporu, ne sudjeluje u donošenju odluke, njega mijenja dodatni član. Dodatni član također mijenja bilo kojeg stalnog člana u slučaju duže spriječenosti. Član stalnog odbora smatra se spriječenim ukoliko on to sam najavi (odsutnost) ili ukoliko 7 dana ne odgovara na poruke koje su ostavljene na njegovoj stranici za razgovor. Nijedan član Odbora ne smije iznositi podatke o radu i odlučivanju Odbora, kao ni komentirati odluku, slagao se on s njom ili ne. Odbor svoju odluku i obrazloženje javno objavljuje.

Sankcije[uredi kôd]

Dok se suradnici sankcioniraju opomenom ili blokiranjem (na dulji ili kraći period), administratori se sankcioniraju opomenom, djelimičnim ukidanjem prava (zabrana blokiranja suradnika, zabrana brisanja članaka), ukidanjem prava ili blokiranjem. Sankcija se javno objavljuje, zajedno s odlukom.

Suradnici koji očito bezrazložno podnose prijave, Odbor može sankcionirati opomenom ili blokiranjem, bez ulaženja u bit spora.

Sve odluke odbora, bile pozitivne ili negativne, su vezujuće za sve suradnike. Ako odbor u vašem pogledu odluči negativno, dužni ste se pokoriti odluci. Protuprijave nisu moguće jer se radi o zadnjoj instanci na hrvatskoj Wikipediji. Zato, prije podnošenja prijave, dobro razmislite i iskoristite sve druge mogućnosti.

Važna napomena[uredi kôd]

Suradnici wikipedije nisu plaćeni za svoj rad, pa tako ni članovi Odbora za arbitražu. Upozoravaju se suradnici da ne podnose prijave bez razloga, jer time troše vrijeme arbitražnog odbora.

Odbor može, prema potrebi, dopuniti i izmjeniti pravila o svome radu.

Poveznice[uredi kôd]


Popis sadrži odgovore na pitanja o arbitražnom odboru koja se najčesće postavljaju.

Što je arbitražni odbor?[uredi kôd]

Arbitražni odbor je zadnja institucija za riješavanje nesuglasica i sporova između suradnika. Suradnici imaju slobodu prijave sukoba i nesuglasica arbitražnom odboru čija je odluka vezujuća.

Kakav je sastav odbora?[uredi kôd]

Arbitražni odbor se sastoji od 5 stalnih i 2 rezervna člana (pogledaj pravila za izbor). Članovi se biraju iz zajednice.

Za što je odbor zadužen?[uredi kôd]

Glavna uloga odbora je rješavanje sukoba i sporova kao posljednja instanca. Arbitražni odbor postaje aktivan tek poslije iscrpljivanja svih drugih mogućnosti.

Arbitražni odbor je zadužen isljučivo za sljedeće slučajeve:

  • Komunikativni sukobi, osobni napadi, lažna optuživanja itd.
  • Razlike u pogledu administratora, zloupotreba funkcija.
  • Ponovljene i česte povrede osnovnih pravila Wikipedije .

Arbitražni odbor sam odlučuje koji će slucaj primiti na obradu a koji ne. Također odlučuje da li je prije pokretanja postupka odluke potreban pokušaj dogovora sa sukobljenim. Ako Arbitražni odbor preuzme jedan slučaj, mora navesti kojem od gore navedenih primjera taj slučaj podliježe.

Konflikti oko pitanja u glavnom imenskom prostoru nisu predmet arbitražnog odbora.


Kako radi arbitražni odbor?[uredi kôd]

Prijave arbitražnom odboru se vrše javno na stranici za prijave. Svi umješani dobijaju pravo izloga svog pogleda situacije. Drugi korisnici također mogu iznijeti svoje mišljenje ako su vezani sa dotičnom prijavom, ili ako ih odbor po pitanju prijave zamoli za njihov stav. Samo članovi odbora koji nisu povezani sa dotičnim slučajem smiju donositi odluku dok članovi koji su jedna od sukobljenih strana nemaju pravo pristupa zasjedanju po tom pitanju. Diskusije o slučaju može moderirati jedan od članova odbora.

Arbitrazni odbor može postati aktivan i u slučaju da jedna od parničnih strana odbije suradnju.

Odluke odbora se donose većinskim glasovima. Pogledi pojednih clanova odbora moraju biti vidljivi. Odluke moraju biti obrazložene osnovnim pravilima Wikipedije, pravilima koja su korištena za dotični slučaj. Drugi razlozi odluke moraju biti navedeni u cijelovitosti. Također moraju biti objavljene i izjave i dokazi koji su korišteni pri donošenju odluke, sa iznimkom privatnih podataka. Članovi odbora sa Checkuser pravima ne sprovode upite sami nego ih prenose na nekog od drugih suradnika sa ovom funkcijom.


Što je osnova odluka?[uredi kôd]


Što može odlučiti arbitražni odbor?[uredi kôd]

Cilj je uvijek rješenje dotične nesuglasice ili sukoba. U prvom planu stoji pronalazak zajedničkog rješenja koja su pozitivna za sve strane u sukobu. Arbitražni odbor je slobodan u izboru potrebnih sredstava za dolazak do rješenja. Moguća sredstva pored drugih su:

  • Upozorenje suradnika
  • Blokada suradnika (vremenski ograničena ili bez ograničenja)
  • Zabrana rada na određenim člancima ili nekoj drugoj oblasti (Zabrana rada na odredjenoj oblasti, zabrana pristupa izborima i donošenju odluka zajednice itd)
  • Deblokiranje suradnika
  • Upozorenje administratora
  • Oduzimanje statusa administratora ili drugih privilegija
  • Zabrana korištenja određenih funkcija za administratore (zabrana brisanja, zabrana blokiranja)
  • Promjena odluka drugih institucija (produženje blokade kod izmjenskih ratova ili osobnih napada itd)
  • Pohvala korisnika koji posreduju u konfliktnim situacijama.


Tko sprovodi odluke arbitražnog odbora?[uredi kôd]

Odluke odbora ne sprovode članovi odbora sa administratorskim ili stjuard funkcijama. Za sprovedbu su zaduženi drugi članovi zajednice sa poterbnim funkcijama. O sprovedbi odluka se vodi protokol.


Kako se biraju članovi odbora?[uredi kôd]

Pogledaj pravila izbora Odbora za arbitražu. --Seha (razgovor) 17:01, 17. svibanj 2009. (CEST)


Pravila izbora[uredi kôd]

Ovo je stranica za izbor Odbora za arbitražu Wikipedije na hrvatskom jeziku.

Termini[uredi kôd]

Izbor se vrši svake druge godine u toku mjeseca svibnja. Do 10. svibnja moraju biti predloženi novi kandidati dok do se do 20. mora izvršiti izbor. U protivnom do tad aktivni članovi odbora nastavljaju sa radom dok se sljedeći izbor mora organizirati u lipnju iste godine. za organizaciju i informaciju zajednice o predstojećem izboru je zadužen koordinator dotadašnjeg Odbora za arbitražu.

Pravo glasa[uredi kôd]

Pravo glasa imaju svi suradnici koji:

  • su najkraće 4 mjeseca aktivni na Wikipediji na hrvatskom jeziku zaključno sa 1. svibnjem godine u kojoj se glasa,
  • imaju preko 200 izmjena u glavnom imenskom prostoru,
  • nisu jedan od kandidata.

Glasovanje[uredi kôd]

Svaki glasač ima pravo dati po jedan glas za svakog kandidata. Mogući su samo glasovi za, te se prvih pet kandidata koji imaju najveći broj glasova bira u Odbor.

Iznimno za prve izbore, pravila su sledeća:

  • Kandidati koji se nalaze na 1.- 5. mjestu, su stalni članovi i imaju mandat od dvije godine.
  • Kandidati koji se nalaze na 6. i 7. mjestu, su rezervni članovi Odbora koji se u rad uključuju kao zamjena jednog od članova odbora a koji je možebitno uključen u sukob.

Kandidatura[uredi kôd]

Kao kandidat može biti predložen svaki suradnik koji ima više od 1000 promjena u glavnom imenskom prostoru i čija je prva promjena starija od 12 mjeseci i koji je suglasan sa kandidaturom (u izboru za osnivanje Odbora kandidate su predložili administratori Wikipedije na hrvatskom jeziku, ovdje se radi o iznimci radi osnivanaja Odbora za arbitražu). Prijedlozi za kandidaturu moraju biti izneseni do 10. svibnja, te se na izbor postavljaju samo kandidati koji su istu primili.

Period službe[uredi kôd]

Funkcija člana Odbora za arbitražu traje od 1. lipnja i prestaje 31. svibnja poslije perioda od 2 godine. Ako iz bilo kog razloga nije moguće sprovesti izbor u svibnju, služba se produžava do završetka izbora u lipnju. --Seha (razgovor) 17:23, 17. svibanj 2009. (CEST)