Razgovor sa suradnikom:Adri

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 18:35, 25. studenog 2010. (CET)

Padeži[uredi kôd]

[1] Nije "na Berlin Film Festivalu", nego "na berlinskom filmskom festivalu". Kubura (razgovor) 02:12, 27. studenog 2010. (CET)

Vanjske poveznice[uredi kôd]

Bog, Adri. Molin te obrati pažnju pri unošenju vanjskih poveznica u članke. Više o tome pročitaj ode. Konkretno, obrati pažnju na točku dva: "Ne postavljajte poveznice na Usenet (newsgrupe), forume, stranice obožavatelja, MySpace i slične stranice (npr. Facebook i dr.). Iznimka su takve stranice na kojima npr. glazbeni sastavi imaju svoje službene stranice ili stranice obožavatelja koje sadrže korisne informacije o temi." Hvala na razumijevanju i pozdrav. BlackArrow (razgovor) 02:21, 27. studenog 2010. (CET)

Sve u redu. Slobodan si dodat poveznice koje su iznad navedene ka iznimke. Pozdrav. BlackArrow (razgovor) 17:53, 27. studenog 2010. (CET)

Pravopis[uredi kôd]

Adri, molim te pripazi kod prijevoda na hrvatski jezik. U hrvatskome se jeziku pojmovi poput "talent-menadžer" trebaju pri prijevodu prilagoditi hrvatskome jeziku, pa je to pretpostavljam menadžer za talente, kao što također ne pišemo ni "glazba-menadžer" već glazbeni menadžer. Također dio članaka koje si postavio ne zadovoljavaju enciklopedijske kriterije, pa će biti obrisani ili su već obrisani (poput televizije koja još ne emitira program). Lijep pozdrav --Roberta F. 16:14, 27. studenog 2010. (CET)

Emma Roberts[uredi kôd]

Adri, možeš li navesti izvor za npr. tvrdnju: "Unatoč tome što je Kelly Cunningham, Emmina majka, željela da njezina djevojčica ima normalno, obično djetinjstvo, devetogodišnja Emma pojavila se u filmu "Blow" (Bijeli prah) i tako počela svoju karijeru"? Početak odlomka o glumačkoj karijeri treba također napisati bez nepotrebnih superlativa i izbjegavati novinski stil. Članaku je potrebno još pravopisne i jezične dorade. Lijep pozdrav --Roberta F. 16:27, 27. studenog 2010. (CET)

Adri, ako je članak prijevod s en:wiki, preporučljivo je u sažetku prilikom snimanja članka napisati da se radi o prijevodu s en:wiki, a svakako bi valjalo preuzeti i izvore koji potkrijepljuju izvornik. Nažalost obje poveznice koje su navedene u izvoru (http://www.msnbc.msn.com/id/9457455/site/newsweek/ i http://web.archive.org/web/20080116213731rn_3/www.newsweek.com/?reload=true) više nisu vidljive, pa i ne potvrđuju navedenu tvrdnju. Što se tiče još neobrisanih spornih članaka, napisah, "obrisani su ili će biti". Ako želiš dodatnu pomoć tijekom rada na Wikipediji slobodno se javi nekome od mentora iz mentorskog programa. Nadam se da su dosadašnji savjeti bili korisni. Lijep pozdrav --Roberta F. 18:12, 27. studenog 2010. (CET)

Wikiusvajanje[uredi kôd]

Prvo, mogu li Vas prestati persirati? Na Wikipediju smo svi na ti. Imate li iskustva na drugim Wikiprojektima? Pitam jer vidim da su Vam članci prilično dobri? Ili prevodite s drugih Wikipedija? Kakvih pitanja imate? Slobodno mi se obratite za bilo što što Vas zanima. Lijep pozdrav --AmyMirka (Come into my world) 19:10, 27. studenog 2010. (CET)

Naravno da hoću pratiti tvoje tekstove i upozoravati na greške, tako su i meni drugi suradnici radili (Još prije Wikiusvajanja). Drago mi je što su te suradnici uputili. Malo kasnije ću malo detaljnije pregledati tvoje članke, trenutno ne mogu. Lp. --AmyMirka (Come into my world) 19:33, 27. studenog 2010. (CET)

Zaglavlje[uredi kôd]

Adri, još jedan savjet vezan uz zaglavlje članka. Nakon imena i prezimena osobe o kojoj je životopis u zagradu ide najprije mjesto rođenja, pa datum, ako je osoba umrla slijedi crtica, mjesto rođenja i na kraju datum smrti. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 20:35, 27. studenog 2010. (CET)

James Roday[uredi kôd]

Adri, kod Rodaya sam ispravila zaglavlje i pogrješan datum rođenja, a rečenicu (koja je prijevod s en:wiki) "Upravo snima seriju Frikovi u kojoj glumi lažnog psihijatra Shawna Spencera." treba preoblikovati kako ne bi zvučala zastarjelo ili netočno i za 4 godine. Kod pisanja članka uvijek treba razmišljati kako će neki članak zvučati za 10 godina, pa bi tome trebalo prilagoditi opisivanje događaja. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 13:08, 28. studenog 2010. (CET)

Nazivi filmova i serija[uredi kôd]

Pozdrav, htjela sam damo napomenuti da nazivi filmova i serija idu u ovakve navodnike : '' ''

S njima dobiješ kosa slova. Znači, ne „Bionic Woman“ nego Bionic Woman. OK? :) --AmyMirka (Come into my world) 13:27, 28. studenog 2010. (CET)


Još nešto, možeš praviti poveznice i ovako: [[pjevač]]ica - dobiješ pjevačica. Lp --AmyMirka (Come into my world) 13:30, 28. studenog 2010. (CET)

Baš kako ti je AmyMirka rekla, filmove bi tribalo označavat kurzivom, kako u odlomku Filmografija, tako i u ostalom tekstu. Isto tako, nije preporučljiva ni prekomjerna uporaba podebljanih slova, ka u članku Joshua Jackson. Dovoljno je podebljati ime glumca (općenito naziv članka) i pseudonim ako ga ima. Dalje u tekstu nije potribno, kao na primjer podebljane godine (bez točke). Inače godine se pišu sa točkom jer je to redni broj. Ako imaš kakvo pitanje ili te nešto zanima, slobodno se obrati. Pozdrav. BlackArrow (razgovor) 01:51, 29. studenog 2010. (CET)

Bolje je, ali triba još dorade. Godine u tablici ne tribaju biti podebljane, a u tekstu je potribno dodati kuziv za filmove. Sve je to potribno kako bi članak bija stilski u redu. BlackArrow (razgovor) 02:16, 29. studenog 2010. (CET)
Da, to izgleda ovako Građanin opasnih namjera. Inače se bold označava '''Tekst''', što daje Tekst, ali pošto je tablica kopirana u njoj je drugačije. Isprid godine ti stoji ! što u tablici daje bold, pa ga je potribno zaminit sa ravnom crticom |.

Berlinski[uredi kôd]

Bog, Adri.
Hvala tebi na razumivanju.
Znamo oboje da se izvornici razlikujedu od hrvatskih naziva, kako za ime festivalu, tako i za nagrade (Zlatni medvjed, Zlatna palma, Zlatni lav). Kubura (razgovor) 02:25, 29. studenog 2010. (CET)

Prikaži[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na Wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 02:36, 29. studenog 2010. (CET)

Primjerice, članak o Joshui Jacksonu [2]. Kubura (razgovor) 04:05, 29. studenog 2010. (CET) Članak o Michelle Ryan [3]. Kubura (razgovor) 04:23, 29. studenog 2010. (CET)

Antonija Šola[uredi kôd]

Svaka ti čast! --AmyMirka (Come into my world) 03:34, 6. prosinca 2010. (CET)[odgovori]

Izvori[uredi kôd]

Kad radiš ovakve [4] izmjene ili dopune članaka molim te da u skladu sa ovim smjernicama dodaš izvore. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 14:56, 22. prosinca 2010. (CET)[odgovori]

A. Šola[uredi kôd]

Iskreno, čisto sumnjam da je to baš ona. Jesi li siguran? Evo sad idem pregledati članak.... LP --AmyMirka (Come into my world) 18:21, 12. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Ja ne znam tko je "dotična", a izmjene su uklonjene zbog kršenja autorskih prava. Inače članke može uređivati tko hoće ako to radi u skladu sa pravilima i smjernicama Wikipedije. Ako uočiš neku grešku slobodan si popraviti je.--Braco dbk 23:37, 12. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Ponavljam, ja ne znam tko je dotična, i nadodajem, niti me to zanima. Kao suradnica Wikipedije slobodna je pisati i nadopunjavati članke, ispravljati greške, dodavati slike i sve ostalo ako to radi u skladu sa pravilima i smjernicama Wikipedije na hrvatskom jeziku.--Braco dbk 23:51, 12. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Slažem se s Bracom. LP --AmyMirka (Come into my world) 01:41, 13. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Dopusnica za sadržaj sa službenih stranice Antonije Šole[uredi kôd]

Adri, eto, možda se osoba koja je davala dopusnicu za prenošenje sadržaja za Wikipediju više ne sjeća da ta dopusnica već postoji: Wikipedija:Dopuštenja_za_korištenje_sadržaja/Glazba#Antonija_Šola, ali je svakako potrebno dodati na dno članka za izvor i navesti poveznicu prema dopusnici, gdje ju trenutačno ne nalazim. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 02:49, 15. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Adri, ako se službene stranice rabe i rabit će se samo za jedan članak, dovoljno je napraviti kao kod članka o Dadi Topiću, ali ponovno je u članku uz izvor svakako dobro navesti poveznicu na dopusnicu, pa makar ona bila i na stranici za razgovor (koju novi suradnici ili neiskusni čitatelji ne moraju naći, jer ni ne znaju gdje tražiti), ali se navođenjem izvora i uz njega napomene s poveznicom na dopusnicu olakšavamo samim sebi i čitateljima snalaženje po Wikipediji (primjer: Fulfinum – Mirine#Izvor). Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:19, 15. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Brojke[uredi kôd]

Brojke su oznaka koliko je bajtova dodano ili oduzeto. :) Razlog tome je da se odmah zna je li izmjena velika ili nije. LP --AmyMirka (Come into my world) 12:28, 15. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Iđe li kako?[uredi kôd]

Iđe li kako, Adri? Kubura (razgovor) 04:52, 16. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Glumci[uredi kôd]

Zoran Pribičević je završio Akademiju dramske umjetnosti, aktivan je u kazališnim i televizijskim krugovima. Za Ozrena Domitera sam se preduhitrio, no slobodno stavi stranicu na razmišljanje o brisanju. Lp. Franko (razgovor) 18:44, 16. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Da, shvaćam te, ista je stvar i kod mene. No, nikad ne znaš kad će netko postati "slavniji i bogatiji iskustvom", pa čekaš i čekaš. Još jedan savjet, wikipediziraj sve. Vidim da znaš ostaviti bez kategorija neke poveznice koje nemaju članak ovdje. Primjerice, u članku Mario Lukajić u filmografiji je jedino wikipedizirana "Zabranjena ljubav". :) Lp. Franko (razgovor) 18:57, 16. siječnja 2011. (CET)[odgovori]
Wikicitati »što se vrlo vjerojatno neće otvarati teme o takvim filmovima«
(Adri)

Pazi da se ne bi opeko: To toplo ljeto. Lijep pozdrav i ugodna večer!--MAN_USK recider 19:39, 16. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Susret[uredi kôd]

Adri, hoćeš li moći možda doći na susret Wikipedista? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 11:30, 17. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Nepotrebni članci[uredi kôd]

Pozdrav! Nije mi jasno zašto Viktorija Novosel nije po kriterijima Wikipedije jer vidio sam da ima na engleskom za hrvatsku pobjdenicu Supertalenta, a mi o svojoj nemamo. Ne znam dali ste vi stavili zahtjev za pobrisati ili niste za Doris Teur i Filip Dizdar. Jer to su buduće nade hrvatske. ali istina je.. još nisu napunili Arenu Zagreb :)) Damjan zg (razgovor) 16:46, 19. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Fotografija[uredi kôd]

Adri, fotografija nažalost nije bila postavljena na hr:wiki (morala sam potražiti gdje je zapravo bila i tko ju je postavio), a za Zajednički poslužitelj nije bila poslana dopusnica OTRS volonterima kako bi se potvrdio pristanak nositelja autorskih prava da se na Zajednički poslužitelj postavi pod nekom od slobodnih licencija. Kao što možeš vidjeti na stranici za razgovor stajalo je upozorenje na kojeg se nije reagiralo, pa je fotografija na kraju obrisana. Sa zajedničkog poslužitelja ne mogu vratiti sliku, ali možeš li kontaktirati gospođu Šolu i zamoliti ju da ponovno postavi fotografiju, ali kod nas na hr:wiki, tako ćemo biti sigurniji od brisanja, a čak i ako se obriše moći će se vratiti. Mogu li još kako pomoći, slobodno se javi. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:10, 26. travnja 2011. (CEST)[odgovori]

Svjetlopis[uredi kôd]

Ovaj podatak mora navesti ta suradnica [5]. Kubura (razgovor) 05:07, 1. lipnja 2011. (CEST)[odgovori]

Ako je ono suradničino djelo, neka sama to napiše na hr.wiki. Ima Wikipedijske kanale. Kubura (razgovor) 01:33, 3. lipnja 2011. (CEST)[odgovori]

Točke (i točkice)[uredi kôd]

Adri, znaš valjda da su godine u hrvatskom redni brojevi [6]?--MaGa 09:38, 2. srpnja 2011. (CEST)[odgovori]

Re: Provodi i sprovodi[uredi kôd]

Pozdrav, na ovom linku sam pronašao da će glumiti i Goran Navojec. Sad, ne znam ako je greška autora teksta ili istinit podatak. http://www.tportal.hr/showtime/tv/136947/Nakon-Bitangi-i-princeza-stizu-Provodi-i-sprovodi.html Franko (razgovor) 22:23, 18. srpnja 2011. (CEST)[odgovori]

Odgovor[uredi kôd]

Odgovoria san ti na mojoj stranici za razgovor. Kubura (razgovor) 00:32, 30. rujna 2011. (CEST)[odgovori]

Šta ovaj izvodi[uredi kôd]

Adri, šta ovaj [7] izvodi? Kubura (razgovor) 13:59, 14. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

Na što paziti[uredi kôd]

[8] Pazi neka poveznice vode i dalje na te članke. Kubura (razgovor) 05:36, 6. rujna 2012. (CEST)[odgovori]

Tvoja poruka [9].
Ne mora značiti da jesi, nego te podsjećam da kad promijeniš veći broj riječiju unutar poveznica na ispravniji naziv, pripazi da poveznica i dalje vodi na članak koji postoji. Živia mi, Kubura (razgovor) 02:04, 7. rujna 2012. (CEST)[odgovori]

Kad ažuriraš, pogledaj[uredi kôd]

Kad ažuriraš, pogledaj šta su činili oni prije tebe. Pogledaj što zafrkanti čine [10] s člankom na kojem pišeš. Kubura (razgovor) 03:23, 20. listopada 2012. (CEST)[odgovori]

Uklanjanje tuđih referencija[uredi kôd]

Žuti karton


[11] Ovo smiješ samo ako je referencija netočna. Ovdje [12] si čak uklonio valjanu vanjsku poveznicu koja je navela točan podatak, a nisi obrazložio zašto si uklonio. Kubura (razgovor) 04:25, 25. travnja 2013. (CEST)[odgovori]

[13] Dobro, ajmo ovako. Nije naodmet staviti poveznicu i za gostujuće uloge, tako se odmah može provjeriti.
Karton izgleda grubo, no nisi objasnio. Tako branim rad onih koji su to prije upisali. Tako na drugom mjestu branim i tvoje uređivanje. Da si bio obrazložio, sve bi prošlo bez kartona. Ne zamjeri administratoru na (pre)opreznosti, jer mnogo je zlonamjernika koji bi zloporabili dobrotu i povjerenje. Ti kao obični suradnik ne vidiš sve, nego samo svoj krug članaka, a ja kao admin vidim štočega. Kubura (razgovor) 05:21, 26. travnja 2013. (CEST)[odgovori]

Članak iz Glasa Slavonije[uredi kôd]

U onom članku o Ruži vjetrova o glumcu Petru Ćiritoviću piše ono. Zašto si to uklonio? Zar je došlo do promjena? [14] Kubura (razgovor) 01:27, 17. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Aha, tako. Da si u sažetku naveo što si napravio ("dvostruki unos", "prebacio sam u glavne"), onda bi bilo jasno. Pod dojmom sam tvog prijašnjeg uređivanja [15] koje sam bio uklonio. Kubura (razgovor) 01:36, 17. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

[16] A zamisli da gostujedu Dustin Hoffman i Jennifer Lopez i da to ne navedemo. :) Kubura (razgovor) 02:38, 17. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Načeo je temu[uredi kôd]

[17] Načeo je ovu temu, pa ti pogledaj ako želiš. Kubura (razgovor) 06:14, 23. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Miroslav Donfrid[uredi kôd]

Imaš li izvor za ovo?--MaGa 07:14, 26. prosinca 2013. (CET)[odgovori]

Zaglavlje[uredi kôd]

Samo jedna sitnica. U zaglavlje ne stavljamo države, samo mjesta. Također, dosadašnja je praksa bila da se ne stavljaju bivše države (Jugoslavija, SSSR, Austro-Ugarska i dr.) već one kojima sada pripada to mjesto. Drago mi je vidjeti jedno staro ime u nedavnim. Lijep pozdrav!--Man_Usk recider 22:26, 5. svibnja 2019. (CEST)[odgovori]