Razgovor sa suradnikom:Marijan

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Bok,

Običaj je da u članku ide redom tekst, kategorije, pa interwiki. Nema razlike u izgledu stranica ako staviš "Vanjske poveznice" na sami kraj (kategorije i interwiki se ne vide tamo gdje su postavljeni), ali bi to moglo malo otežati snalaženje onima koji budu uređivali stranicu iza tebe.

Pozdrav, Sombrero 07:52, 9. ožujka 2006. (CET)[odgovori]



Bok!

Nemoj stavljati poveznice koji striktno ne govore o onome na što se članak ne odnosi. Damirux 00:17, 10. ožujka 2006. (CET)[odgovori]



Prilikom odgovora se potpišeš kraj poruke s 4 ~ (tipka AltGr+1). Damirux 00:21, 10. ožujka 2006. (CET)[odgovori]


Kršćanstvo[uredi kôd]

Nemoj stavljati vanjske poveznice na članke u kojima se u tekstu samo spominje kršćanstvo, te poveznice koji se odnose na kršćanstvo Rumunja, jer ipak kršćanstvo je općeniti pojam, a kršćana puno. Damirux 00:24, 10. ožujka 2006. (CET)[odgovori]



Moram provjeriti ostalo. Nemoj dalje dodavati dok ti ne javim. Damirux 00:39, 10. ožujka 2006. (CET)[odgovori]


Pogledaj na ovo da malo naučiš nešto kako pisati i raditi na wikipediji-

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli!



Stijena[uredi kôd]

U članku o stijenama si naveo poveznice na Dioklecijanovu palaču u Splitu i Arenu u Puli. To baš i nema nekakve previše veze sa stijenama i njihovim pojmom iako su građeni od kamena. Damirux 00:58, 10. ožujka 2006. (CET)[odgovori]

Nepotrebne vanjske poveznice[uredi kôd]

Bok,

Već ti je jednom objašnjeno, ali čini da se jednom nije dovoljno - ne stavljaj vanjske poveznice ako nemaju veze sa temom članka! To što se u članku na jednom jedinom mjestu usput spominje Burgundija nije razlog da članak bude linkan sa stranice Burgundija. --Sombrero 20:51, 12. ožujka 2006. (CET)[odgovori]

Čestitka[uredi kôd]

Čestitam ti prvu godišnjicu rada na Wikipediji. Lijep pozdrav :-))--Roberta F. 02:26, 27. prosinac 2006. (CET)

Gradska četvrt Sesvete[uredi kôd]

Gradska četvrt Sesvete i Gradska četvrt sesvete: da riješimo redirectom? --West Brom 4ever ® 14:29, 11. veljača 2007. (CET)

redirect --> Wikipedija:Preusmjeravanje . --West Brom 4ever ® 14:35, 11. veljača 2007. (CET)

stavio sam preusmjeravanje sa Gradska četvrt sesvete na Gradska četvrt Sesvete, same Sesvete nisam dirao. --West Brom 4ever ® 14:43, 11. veljača 2007. (CET)

ne treba brisati, stoji preusmjeravanje. --West Brom 4ever ® 14:50, 11. veljača 2007. (CET)

Dužina članaka[uredi kôd]

Zamolila bih te da ipak pišeš malo duže članke. Bolje je da napišeš jedan opširniji članak nego njih deset od po dvije rečenice. Ako ti zatreba pomoć samo viči :) Pozdrav --MayaSimFan 14:59, 11. veljača 2007. (CET)

Nije sve u definicijama. Evo jedna usporedba - članak urbanizacija na hrvatskom i isti članak na engleskom. A za pisanje samo definicija imamo projekt wječnik pa se možeš tamo prijaviti. Na wikici ipak članci moraju imati bar nekoliko rečenica :) --MayaSimFan 15:16, 11. veljača 2007. (CET)

Marijane,[uredi kôd]

otvori moju suradničku stranicu http://hr.wikipedia.org/wiki/Suradnik:Branka_France i na "uredi" pogledaj na samom početku ono što stoji u vitičastim zagradama. U ničemu, ma kako dobro govorio, ne idi iznad 3, to je najviše što smo se dogovorili da bude za neki jezik osim materinjeg. Istina, postoji negdje i elegantnije rješenje, i objašnjenje, no ne znam više napamet, pa se posluži ovim mojim:-) Ako ne staviš nikakav broj, rezultat će ti biti da ga govoriš kao materinji. Ako ti ne bude jasno, ono što stoji kod mene Babel-5 je oznaka ukupnog broja jezika kojima se služim. Taj broj može biti manji ili veći, svejedno, onoliko koliko ih navedeš. Ako ti nešto ne bude jasno, napiši mi što hoćeš imati, pa ću ti ja to srediti. Iako, kad vidiš kod mene na suradničkoj, mislim da ćeš se snaći:-) Nije bed:-) Za bilo što - pitaj, svi rado pomognemo novima:-) Branka France 16:13, 12. veljača 2007. (CET)

Uf...[uredi kôd]

pogledaj na lijevoj strani ekrana ispod tražilice imaš "posebne stranice", možda je tamo. Ili, vidi na http://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Željeni_članci , ako si to mislio. Inače, na posebnim stranicama imaš popis pojmova na koje vodi najviše poveznica. Ako je neki od njih crven, to znači da je tražen, pa vidi što od toga možeš "poplaviti". Nisam sigurna da sam ti odgovorila, no to je najbolje što mi u ovom času pada na pamet. Nisam gledala kad si me pitao, pa ne znam da li kasnim s odgovorom, nisam bila doma, a sad opet idem. Pozdrav Branka France 17:30, 13. veljača 2007. (CET)

Obavijest za kršenje općih uvjeta za nove slike[uredi kôd]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana najkasnije 20. veljače 2007. ako se ne označi/e u skladu sa gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

-- Andrej Šalov 19:37, 14. veljača 2007. (CET)


Potrebno je postaviti i ostale podatke o slici:

Odi na stranicu slike. Klikni na uredi.

Iznad podnaslova == Dozvola == ubaci novi podnaslov ==Opis==. Ispod tog podnaslova ubaci ovo (kopiraj)

{{Infoslika
|Opis=
|Izvor=
|Datum=
|Autor=
|Objašnjenje=
}}

i popuni redke iza znaka jednakosti.

-- Andrej Šalov 19:37, 14. veljača 2007. (CET)

Sierra Nevada i Alhambra[uredi kôd]

Možeš li mi reći da li će to biti članci, jer samo ovako ne mogu ostati. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:31, 1. travanj 2007. (CEST)

Ovako, ja ću te stranice premjestiti na stranice za razgovor, tako da možeš ako ti se bude dalo u slijedećih 14 dana nešto započeti, ukoliko ne, jednostavno će se obrisati, a više o stilu pisanja možeš pročitati ovdje i kao što možeš vidjeti piše da članci ne bi trebali biti kraći od četiri rečenice (a niti onda ga ne možemo nazvati člankom već samo početkom članka i dobije oznaku {{mrva}}, a pogotovo nije članak ukoliko je samo naslov i vanjska poveznica. Lijep pozdrav :-))--Roberta F. 23:43, 1. travanj 2007. (CEST)

I tebi pozdrav:-) Nije me bilo ovdje neko vrijeme, zato kasnim s odgovorom. Ajde, slabo te vidim ovdje:-) Kreni malo...:-) Branka France 08:05, 4. travanj 2007. (CEST)

Upit za korištenje materijala[uredi kôd]

Jel smijemo koristiti tekst iz članaka na wiki? --Suradnik13 22:21, 18. listopad 2007. (CEST)

Budući da sam isti odgovor dobio prije nekoliko mjeseci, znao sam da ću isti dobiti i sada. Malo je licemjerno reklamirati svoje članke na wiki, a s druge strane kategorički odbijati bilo kakvu suradnju. Rado bih naveo ime autora na dnu članka. Slijedom toga neću dozvoliti samopromociju vlastititih stranica --Suradnik13 22:29, 18. listopad 2007. (CEST)
Wikipedija nije skladišta internetskih poveznica i internetskih direktorija. Budući da wikipediju koristiš za promicanje vlastitih radova, potpuno je u skladu s pravilima wikipedije. Inače tekstovi su ti super. Lijep pozdrav! --Suradnik13 09:57, 19. listopad 2007. (CEST)

Mislim da sam bio poprilično jasan, stoga nemam što odgovarati. Naročito ne želim raspravljati o dva linka na druge projekte koje sam uklonio --Suradnik13 20:27, 22. listopad 2007. (CEST)

Eparhija - biskupija i slično[uredi kôd]

Budući da se episkopija i eparhija u pravoslavlju svojim značajkama donekle razlikuju od biskupija na Zapadu, u člancima koji govore o pravoslavlju, a dosežu do suvremenog doba, koristimo nazive episkop, eparhija, mitropolit i sl. U Člancima koji se zaustavljaju u povijesti, kao što su primjerice članci o crkvenim ocima, koristimo nazive biskup, biskupija, metropolit. Hrvatski jezik, za razliku od mnogih drugih jezika, može rabiti crkvene pojmove koji dolaze iz grčkoga za istočnu Crkvu i toga se bogatstva ne treba odricati. Stoga, u članku Carigradski patrijarhat vraćam na sve na prethodnu inačicu.--Donatus 06:21, 16. ožujak 2008. (CET)

Neprihvatljive vanjske poveznice - ponovno[uredi kôd]

Marijane, već si više puta upozoren na neprihvatljive vanjske poveznice. Molim te još jednom, pročitaj pravila o postavljanju vanjskih poveznica, jer neprihvatljive vanjske poveznice uklanjamo. Lijep pozdrav --Roberta F. 03:56, 3. rujan 2008. (CEST)

Neprihvatljive vanjske poveznice - ponovno, ponovno[uredi kôd]

Marijane, bitno je ovo: Linkovi na galerije slika imaju smisla ako o gradu nema niti jedne slobodne fotografije na Zajedničkom poslužitelju i ako te stranice zadovoljavaju gore navedene smjernice, ako pogledamo slučaj Rotterdama i bogatstvo slobodnih fotografija s opisima Rotterdama i njegovih kulturnih znamenitosti na Zajedničkome poslužitelju, koji stoji na raspolaganju svim Wikimedijinim projektima, nema niti jedan jedini razlog za niti jednu vanjsku poveznicu na niti jednu galeriju neslobodnih slika. Kakvo je stanje na Wikipedijama na drugim jezicima, je njihova briga, svaki projekt ima svoje administratore i svoja pravila, Wikipedija na hrvatskome jeziku ima slična pravila o vanjskim poveznicama kao i Wikipedija na njemačkome jeziku, a ti postavljaj poveznice na koje god želiš druge Wikipedije, ali s Wikipedije na hrvatskome jeziku, kada primijetimo, uklanjamo neprihvatljive vanjske poveznice, jer želimo potaknuti čitatelje Wikipedije da se prijave i aktivno uključe u neki od Wikimedijinih projekata, pisanjem članaka ili postavljanjem slobodnih fotografija ili drugih datoteka na Zajednički poslužitelj. Datoteke na Zajedničkome poslužitelju imaju mogućnost povezivanja s člancima na Wikimedijinim projektima, kao što je npr. ova fotografija s opisom i poveznicom na članak na Wikipediji. Lijep pozdrav --Roberta F. 22:51, 3. rujan 2008. (CEST)

Marijane, Zajednički poslužitelj je Wikimedijino skladište slika i redoviti suradnici vrlo jednostavno savladaju proceduru postavljanja datoteka, samo treba jednom temeljito pročitati kako se radi i nakon toga je sve lakše. Autorska prava moramo poštivati i zato svaka od fotografija mora biti obilježena licencijom kako bi se znalo pod kojim se uvjetima daje na korištenje. Svakako će nam biti drago ako svoje fotografije postaviš na Zajednički poslužitelj (ne na Wikipediju, jer se na nju postavljaju samo slike koje se ne mogu postaviti na Zajednički poslužitelj), a uvijek dobro dođu fotografije spomenika ili drugih znamenitosti iz Hrvatske koje se tamo nalaze. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 18:55, 4. rujan 2008. (CEST)

Bez osobnih napada[uredi kôd]

Žuti karton


Marijane, suspregni se od namjernog korištenja ružnijih, oštrijih izraza, ne napadaj druge suradnike. Lijep pozdrav --Roberta F. 23:15, 9. veljača 2009. (CET)

Pozdrav[uredi kôd]

Hvala na podršci, jer do prije nekoliko godina oni koji su me podržavali mogli su se nabrojati na prste sindaktilične ruke. Čak kad sam vidio da neki ljudi nisu mogli prihvatiti argumente, a imali su veće ovlasti od mene jer su bili admini, nisam išao glavom kroz zid niti sam koristio argumentum ad hominem. Ipak sačekao sam da se ohlade glave i primire strasti i evo me opet. Volio bih da pišeš članke o geografiji, a da manje odgovaraš ljudima na uvrede ili još gore koristiš izraze koje oni koriste. Mislim da dovoljno za nekoga govori količina članaka koje je napisao o nekom području, nego bilo koji pojedinac koji pokušava silom nametnuti svoje mišljenje, a da tipku nije pritisnuo da napiše makar ijedno slovo o tome području. Nadam se da ćeš mi se pridružit u pisanju kvalitetnih članaka o području za koje i sam znaš da je toliko veliko da ga ni svi suradnici, kad bi sada krenuli, ne bi stigli čitavoga obraditi. A jednom će i mene netko morati zamijeniti ;) Srdačan pozdrav ;) --Conquistador (talk) 23:43, 9. veljača 2009. (CET)

Konkvistador[uredi kôd]

Ne nije me uznemirila. Ja je pišem kako se sjetim. U stvari riječ zemljopis mi je nekako teška za napisat, pa mi geografija brže izleti.

Moje je mišljenje da bi trebalo pustiti na volju kako je tko želi koristiti. -Ja sam se još prije dosta vremena pitao di je nestao konkvistador.... Njegovi opisi su fantastični... i trebalo bi ga pustiti da radi svoj posao.

Mislim da se u ovaskvim slučajevima (razni kroatizirani internacionalizmi) ne može propisivatiati kada će tko i kako koristiti riječ geografija ili zemljopis. Po meni to bi trebala biti osobna stvar poedinca. --Zeljko (razgovor) 21:18, 10. veljača 2009. (CET)

Wikipedija nije bojište[uredi kôd]

"Podržavam tvoju borbu za geografiju, naravno. I ja sam se s njima krvio, a sad su, izgleda, konačno popušili", na takve izraze mislim. Wikipedija nije ni forum, ni mjesto za politička prepucavanja, stoga te još jednom upozoravam da prilagodiš svoj rječnik. Lijep pozdrav --Roberta F. 19:53, 11. veljača 2009. (CET)

Prikaži kako će izgledati[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Roberta F. 23:13, 29. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Bok, Marijane. Drago mi je da opet ponekad svratiš ovamo. --Branka France (razgovor) 18:48, 7. prosinca 2009. (CET)[odgovori]

Roberta je protjerana> Uz nju još neki auradnici, uglavno m oni što su bri nuli o wikilediji.

Ove birokrate što imamo danas ne reagiraju na ništa. Ne odgovaraju na pita nja, i sa mo šute. --Zeljko (razgovor) 16:25, 8. prosinca 2009. (CET)[odgovori]

Slike[uredi kôd]

Jesi ti tu sliku postavio na wikipediju (ako jesi de mi ju pokazi), prvo ju trebas postaviti [1] --Sokac121 (razgovor) 00:20, 24. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Evo naso sam sliku [2] članak Kolan ima malo drugaciji infookvir evo ja cu ti postaviti sliku.--Sokac121 (razgovor) 00:22, 24. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Sredio sam ti Ključ, ti si pravi svjetski putnik vidio sam tvoje slike na commonsu nema gdje nisi bio.--Sokac121 (razgovor) 12:46, 24. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Crni bor[uredi kôd]

Pinus nigra i Pinus nigra var. dalmatica nisu ista vrsta bora pa sam tvoje slike Dalmatinskog crnog bora iz članka Pinus nigra uklonio. Hvala na razumijevanju.--Braco (razgovor) 16:56, 7. studenog 2010. (CET)

Dobro jutro[uredi kôd]

Dobro jutro našem ranoranilici! Kubura (razgovor) 06:40, 25. studenog 2015. (CET)

Uputa[uredi kôd]

Žuti karton


Poštovani, zamijeniti neukusnom reklamom neupitno točnu rečenicu "Deklaracija je po objavi krajem ožujka 2017. godine u Hrvatskoj doživjela jednoglasnu osudu jezikoslovne struke, politike, intelektualaca i medija" potkrijepljenu sa 7 izvora, ako se nisam zabrojio, je vandalizam. Lijepo vas molim da članke činite boljim, ne gorim. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 22:08, 6. travnja 2017. (CEST)[odgovori]

Vandalizam[uredi kôd]

Govoriš da tvoje izmjene nisu vandalizam, a uklanjaš sadržaj potkrijepljen izvorima i usput dodaješ neutemeljena razmišljanja. A već si upozoren na to. Da ne spominjen razno-razne etikete koje pripisuješ projektu i suradnicima. Čini mi se da to neće tako ići. BlackArrow (razgovor) 21:58, 7. travnja 2017. (CEST) Dokaži da sam učinio vandalizam, kao što sam ja dokazao da nisam. Ili dokaži da nije točno ono što sam rekao o Projektu, kao što sam ja dokazao da jest. Naravno da nećeš, nego ćeš me izbaciti s ,,Wikipedije". Čekam izbacivanje.--Marijan (razgovor) 22:42, 7. travnja 2017. (CEST)[odgovori]

Napadi na Hr-wiki i suradnike[uredi kôd]

nemožemo hr-wikipediju proglašavati glasilom hrvatskih nacionalista. ZBOG TOGA SI SADA TRAJNO BLOKIRAN. Vidim da si i prije imao niz opomena. --Zeljko (razgovor) 22:20, 8. travnja 2017. (CEST)[odgovori]

Crveni karton.
Blokirani ste!


Poštovani, taman sam vas išao blokirati, i vidim već me kolega preduhitrio. Kako sam potrošio par minuta razmišljajući kako napisati jasno obrazloženje, nema smisla da ostane samo u mojoj glavi. Napisali ste "Enciklopedija piše neutralno". Kako se to postiže?
Esencijalno, na dva načina. Prvi je taj da se suradnicima sugerira da se ne vode emocijama pri pisanju članaka, nego da pišu činjenice potkrijepljene izvorima. Tu ste podbacili, naime vaše uređivanje za koje sam vam dao žuti karton je bila zamjena činjenica potkrijepljenih izvorima uljepšanom, manjkavom slikom o deklaraciji bez pripadajućih izvora.
Drugi način je uljudna, konstruktivna komunikacija s drugim suradnicima, bez osobnih napada i vrijeđanja bez obzira na njihove stavove, slagali se oni s vama odnosno vašim stavovima ili ne. I tu ste podbacili, vrijeđate suradnike ovog projekta i projekt sam: "hrvatska Wikipedija nije enciklopedija. Ona je glasilo hrvatskih nacionalista." Imate pravo na svoje mišljenje o čemu god želite. Ali nemate pravo vrijeđati volontere, koji su utrošili puno vremena čineći ovaj projekt boljim. Vaš glas da se članak ne briše ne će biti uklonjen, obrazloženje protiv brisanja "Zato što je to pojava, koja postoji u objektivnoj stvarnosti." će ostati. Takva je ovo enciklopedija. Blokiramo suradnike koji vrijeđaju druge suradnike, a uvažavamo sve argumente. Da je više takvog "nacionalizma", ne bi bilo ratova. SpeedyGonsales 22:03, 8. travnja 2017. (CEST)[odgovori]

Nazivati sadržaj hr.wiki "pamfletom" [3]? Kako Vas nije sram tako nešto reći? Sudeći po ovome, [4] vidimo odakle vjetar puše. Marginalnu skupinu prikazujete kao "dio hrvatske javnosti" a šačicu osoba koji predstavljaju same sebe (ideolozi tog projekta) kao "dio hrvatskih lingvista"?
Hrvatska predsjednica je nedvojbeno rekla šta je to [5], hrvatski premijer [6], predsjednik HAZU [7], bivši ministar kulture Hasanbegović i sadašnja ministrica kulture Obuljen Koržinek. Druge izvore ne moram ti ni spominjati [8][9]... Kolega Pravo naveo je još izvora (Banac, Raspudić, Vujić, Jović [10]...).
Daklem, dokazana jezikoslovna, povjesničarska, publicistička i ina imena nazvala su taj neojugoslavenski manifest pravim imenom, najviši državni predstavnici nazvali su to pravim imenom, a Vi sadržaj (i autore) hrvatske Wikipedije koja se drži pisanja dokazanih hrvatskih jezikoslovnih imena (a predsjednica i premijer to isto čine) etiketirate "pamfletom", "nacionalističkom" i tako dalje?
Takvo ponašanje ne prolazi. Imate pravo na drukčije mišljenje, ali etiketiranja ne. Kubura (razgovor) 08:14, 11. travnja 2017. (CEST)[odgovori]

Odblokiran si[uredi kôd]

Kolega te blokirao s razlogom, u skladu s pravilima, ali s druge strane razumijem i tvoju frustraciju sadržajem članka. Sad imaš malo više slobode nego do prije 2 tjedna (vidi @Kubura), pa slobodno popravi članak. --Lasta 10:43, 10. prosinca 2020. (CET)[odgovori]

Srpskohrvatski jezik‎[uredi kôd]

Dobra večer Marijane. Ispričavam se (profilaktički) za revertiranje gornjeg članka no možeš mi (nama) molim te iste i objasniti? Hvala unaprijed --Mark7747gremlin me 19:41, 15. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Napad (1)[uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju! Iako su svi koji pridonose stvaranju ove enciklopedije dobrodošli, želimo Vas podsjetiti da osobni napadi na druge suradnike nisu dopušteni. Molimo vas da sve primjedbe uputite na stranicama za razgovor o člancima, a ne na stranicama za razgovor sa suradnicima. Pogledajte ponovo stranicu dobrodošlice da biste saznali više o tome kako doprinositi Wikipediji. Hvala!--Mark7747gremlin me 19:43, 15. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Stipe Šuvar‎[uredi kôd]

Hajde barem nešto Marijane ... da si (konačno) shvatio razliku izmežu (nedostaje citat) i {Nedostaje izvor}.
Moje dvije (male) Lipe --Mark7747gremlin me 22:14, 15. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Potpis[uredi kôd]

Pozdrav, zahvaljujemo na Vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--Mark7747gremlin me 23:05, 15. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Komunikacija, WP:NPA[uredi kôd]

Bok Marijane!

Vidio sam da je se rasprava s Markom prilično zaoštrila. U takvim situacijama je najbolje ostati hladne glave (WP:COOL) i eventualno zatražiti pomoć od nekog administratora. Ako dođe do bilo kakvih sukoba na Wikipediji, slobodno zatraži pomoć na WP:NPA. :-)

Lijepo te pozdravlja, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 00:42, 16. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Nema na čemu, ako negdje zapne - slobodno javi! :-) Samo jedna zamolbica: Molim te izbjegavaj ovakve izjave o ideološkim sukobima na hr.wiki. Znam (iz iskustva) da je frustrirajuća situacija kad ti netko ukloni dobronamjerne izmjene, ali na kraju svih krajeva smo svi ljudi i griješimo. :-) Sve se može riješiti s mirnom raspravom – a ako mirno rješavanje sukoba nije moguće, postoje admini da nepristrano procjene situaciju i da pomognu.
Lijepo te pozdravljam i želim laku noć! --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 01:01, 16. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Administrator?[uredi kôd]

Pozdrav Marijane, samo jedan brzi info. Mark7747 nije administrator, on je autopotvrđeni suradnik. LP.--Dean72 (razgovor) 08:47, 16. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Mark je autoophođeni suradnik, nema većih prava od tebe [11]--Dean72 (razgovor) 09:15, 16. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Mark7747 nije administrator. --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 11:25, 16. ožujka 2021. (CET)[odgovori]
Ovdje možeš naći sve "činove". [12]. LP.--Dean72 (razgovor) 13:39, 16. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Dragoljub (Draža) Mihailović‎[uredi kôd]

Gdje je problem Marijan? --Mark7747gremlin me 22:46, 18. ožujka 2021. (CET)[odgovori]

Otključao sam ti suradničku stranicu, sretno uređivanje! --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 16:08, 30. ožujka 2021. (CEST)[odgovori]

Nedostaje izvor[uredi kôd]

Uputa. --Argo Navis (razgovor) 11:41, 6. travnja 2021. (CEST)[odgovori]

Izmjene u članku "Stvarna Kristova prisutnost u euharistiji"[uredi kôd]

Pozdrav! Tu i tamo zavirim u nedavne promjene, pa sam tako došao i do tvojih izmjena u članku koji sam naveo u naslovu ove poruke. Imam nekoliko savjeta za tebe.

  • Rimokatolike nisi trebao mijenjati u katolike jer katolici mogu pripadati dvjema Crkvama – zapadnog obreda (Rimokatoličkoj) i istočnog obreda (Grkokatoličkoj, Maronitskoj itd.).
  • Ako želiš upotrebljavati predložak "nedostaje izvor", onda mu trebaš dodati dvije vitičaste zagrade, a ne dvije obične (dakle {{nedostaje izvor}}).
  • Crkva se, barem prema Institutovom pravopisu, piše velikim slovom kad označava vjersku zajednicu, a malim kad se odnosi na zgradu u kojoj se služi obred, tako da će biti pravoslavne Crkve, a ne pravoslavne crkve.
  • U riječima gdje dolazi do kontakta između okluziva d i sibilanata c, č i ć te između tog istog okluziva i frikativa s i š ne provodi se jednačenje po zvučnosti, barem ne u pismu. (Dakle, ne piše se "otcjepljenje" nego "odcjepljenje").

Toliko od mene za ovaj put --Neptune, the Mystic 15:00, 3. lipnja 2021. (CEST)[odgovori]

Kad nedostaje izvor[uredi kôd]

Bonjour Marijane!

Kad nedostaje izvor ([13]), ne moraš pisati "(nedostaje izvor)" – dovoljno je zalijepiti predložak {{ni}}.

To u praksi izgleda ovako:[nedostaje izvor] ([14])

Lijepo te pozdravlja, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 16:49, 25. lipnja 2021. (CEST)[odgovori]

Milosrđe[uredi kôd]

Bok, budi pažljiv kad lektoriraš članke. Ovdje si lektorirao citat, što se ne smije činiti – treba ih se prenositi u izvornom obliku. --Neptune 🕉 the Mystic 13:43, 23. srpnja 2021. (CEST)[odgovori]

Da se mene pita, na ovom bih projektu sve izvore koji sadrže spojnice na mjestima gdje bi trebale biti crtice prilagodio važećim pravopisnim pravilima, no to jednostavno nije praksa, trebamo ostati vjerni izvornim tekstovima. Budući da se ovdje radi o citatu, a ne o pukom prepričavanju onoga što piše, imaš dvije opcije: ili pronaći izvorni citat na engleskom jeziku, prevesti ga na hrvatski i potom priložiti izvor na tu stranicu s koje si prevodio (vjerujem da je ta stranica čak i navedena u podnožju prevedenog teksta) ili ostaviti citat kakav jest, bez ikakva zadiranja u njegovu pravopisnu i gramatičku strukturu (možeš eventualno dodati [sic!] ako ti baš upada u oko). Trećeg načina, barem na Wikipediji, nema. --Neptune 🕉 the Mystic 20:26, 25. srpnja 2021. (CEST)[odgovori]

Dobro došli na Wikipediju, zahvaljujemo na Vašem testiranju. Vaš je test na stranici Atalarik uspio i upravo je uklonjen. Ako želite i dalje testirati, činite to na stranici za vježbanje, a možete i pogledati kratki uvodni tečaj za više informacija o uređivanju na Wikipediji. Ako se niste do sada prijavili, možete to učiniti ovdje. Hvala na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:41, 26. siječnja 2022. (CET)[odgovori]

Lektorirao sam djelomično onaj tekst, ispravivši veliku logičku grešku. Ako hoćete da Wikipedija bude napisana nepismeno, samo dajte. —Marijan (razgovor) 12:07, 29. siječnja 2022. (CET)[odgovori]
Možete li, molim Vas, pojasniti koja je to logička greška koju ste ispravili? Lijepo pozdravljam--Tulkas Astaldo (razgovor) 15:10, 29. siječnja 2022. (CET)[odgovori]
Ta što je ,,plemstvo" imenica srednjeg roda jednine (,,ono"), a ne ,,oni". ,,Plemstvo" - ,,njegovo", ,,u njemu" itd. Marijan (razgovor) 16:31, 29. siječnja 2022. (CET)[odgovori]
Pišete ... da i ono imaju uticaj u njegovom odgoju. Bili se to možda trebalo nekako preoblikovati? Lijepo pozdravljam--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:04, 30. siječnja 2022. (CET)[odgovori]
Tako je: treba biti ,,Ono ima...". Lapsus. Marijan (razgovor) 21:37, 7. siječnja 2024. (CET)[odgovori]

Prosim lepo...[uredi kôd]

...bez ovakvih izmjena, pogotovo ako su razlozi za njih borba protiv nekakve "egzotofilije", što god ona bila. Po čemu je samostan bolja riječ za građevinu pravoslavnoga klera od manastira? Neptune 🕉 the Mystic 23:48, 24. ožujka 2024. (CET)[odgovori]

Po tome što je prirodnija, logična, hrvatska. Pričamo hrvatski pa zgrade redovničkih zajednica svih konfesija i religija treba zvati istom riječju, a to je ,,samostan". A ne pravoslavne zvati srpskim - kojim ćemo jezikom zvati zajednice budističkih redovnika? A grčke, gruzijske i druge pravoslavne također ćemo zvati srpskom riječju? Radi se o u ovom slučaju neprimjerenoj želji za poštivanjem lokalnoga, tamošnjega, egzotičnoga. Onda ćemo autobuse u Srbiji zvati ,,avtobusi", ceste ,,drumovi", mrkve ,,šargarepe" itd.? Ili ćemo, možda, mrkve u svim većinski pravoslavnim zemljama zvati ,,šargarepe"? Marijan (razgovor) 15:24, 28. ožujka 2024. (CET)[odgovori]
Nije se ponekad loše poslužiti rječnicima i enciklopedijama, lako se vidi da je i manastir hrvatska riječ (iz grčkog) s posebnim značenjem: rječnik IHJ-a, HJP, Hrvatska enciklopedija. Možda i za druge zajednice imamo (prilagođenu) riječ, možda i to postoji u rječnicima. ponor (razgovor) 15:45, 28. ožujka 2024. (CET)[odgovori]
Prije svega, hrvatski ne pričamo, nego govorimo. Drugo, argumenti ti uopće ne piju vodu jer je manastir riječ koja je, kako ti je i kolega Ponor pokazao iznad, dio hrvatskoga standardnog jezika, a raznorazni avtobusi (otkad Srbi rabe taj oblik?!), šargarepe i drumovi nisu – premda ćemo ipak naći drum u "što na umu, to na drumu" (a ne na cesti), no pustimo to. Bit je u tome da se u ustaljene nazive pojmova i terminologiju ne dira bez opravdanih razloga, a tlapnje o "prirodnijem" i "logičnom" hrvatskom jeziku nisu ni na koji način znanstveno utemeljeni razlozi jer jezik nije matematika. Čisto primjera radi, riječ crkva potječe iz istoga jezika kao i manastir, ali ne vidim da si je nekako odlučio zamijeniti hrvatskijom (odnosno slavenskijom) hram ili bogomolja. Čemu onda takva nedosljednost? Neptune 🕉 the Mystic 20:13, 29. ožujka 2024. (CET)[odgovori]
U hrvatskom se koristi riječ ,,samostan", a u srpskom ,,manastir". ,,Manastir" nije riječ iz hrvatskoga.
U čemu je razlika između katoličkih i pravoslavnih redovničkih zajednica da jednu trebaš zvati ,,originalnom" srpskom riječju? Zašto zajednice budističkih redovnika zoveš ,,samostan"? Kaj su budističke zajednice sličnije katoličkima od pravoslavnih? (Nije važno pišem li u dijalektu, što nije pogrešno, nego stoli li to kaj pišem/pričam/govorim).
Da, pa ima vas dosta koji ,,tlapite"... Marijan (razgovor) 14:00, 2. travnja 2024. (CEST)[odgovori]
Nijedan izvor, samo osobna mišljenja (pogrešna) i ratovanje izmjenama. Bit će ti zabranjeno uređivanje stranice, a govorom 'tlapnje' nećeš dokazati ništa nego da WP:NISIOVDJE kako bi stvarao enciklopediju. Nedavno sam čitao jednu staru knjigu fra Markovića – zanimljivo, malo samostana i podosta namastira. ponor (razgovor) 14:15, 2. travnja 2024. (CEST)[odgovori]
Ne čitaš konverzaciju. ,,Tlapnju" je prvi upotrijebio Neptun. Zato sam ju i stavio u navodnike.
Jel' postoji kod vas uređivački rat? Ili samo blokiranje ,,iracionalnih" suradnika? Inače, jako mi teško pada kaj sam blokiran na hrvatskoj ,,Wikipediji" (jer nije Wikipedija, budući da se ne pridržava pravila Wikipedije, kol'ko vidim). U biti je čast biti disident ovdje... Marijan (razgovor) 14:55, 2. travnja 2024. (CEST)[odgovori]
ponor (razgovor) 15:33, 2. travnja 2024. (CEST)[odgovori]
Brojne riječi došle su nam iz drugih jezika, nije to nikakva novost – pa tako i riječ crkva koju spomenuh u prethodnoj poruci. U hrvatskome se rabe i samostan i manastir, ali ne za posve istoznačne pojmove, ne shvaćam kako ti to nije jasno. Ako ćemo stvarno tjerati mak na konac, kod nas je manastir tip samostana – pravoslavnoga. To je hiponim riječi samostan, a ne istoznačnica. Ako možemo baratati preciznijim pojmovima kako bismo temeljitije opisali neke pojave, zašto bismo bježali od njih? Kolega Ponor pokazao ti je iznad da se manastiri itekako rabe u hrvatskoj literaturi, o rječnicima standardnoga jezika da i ne govorim. Što misliš, zašto je spomenuo osobna mišljenja? Za svoje tvrdnje nemaš ama baš nikakva konkretna uporišta osim iznimno subjektivne i nerijetko nepouzdane sitnice koja se zove jezični osjećaj, a koja na ovim mjestima baš i ne kotira najbolje.
Ne znam na koga si se odnosio kad si govorio o onima koji tlape, no to ionako nije ni važno. Tlapnje u mojem kontekstu, ako već moram precizirati, odnose se na znanstveno neutemeljene purističke tendencije, težnjama za hrvatskim jezikom oslobođenim od svih nepoćudnih krvnih zrnaca. Manastir neće zamijeniti samostane, nećemo zatrti slavensku riječ riječima iz klasičnih jezika – ako se kojim slučajem bojiš upravo toga. Imamo obje riječi upravo zato što nisu identična značenja. Da ne duljim... Neptune 🕉 the Mystic 15:41, 6. travnja 2024. (CEST)[odgovori]
P. S., vidim da ti je i Donatus prije šesnaest godina govorio o nečemu sličnom. —Neptune 🕉 the Mystic 20:18, 29. ožujka 2024. (CET)[odgovori]
To ja zovem egzotofilija: ,,Zovimo iste pojave riječima koje upotrebljavaju ljudi na tom drugom mjestu. Poštujmo tuđu kulturu." Ali kad pogledaš, to nema logike. Marijan (razgovor) 11:55, 15. travnja 2024. (CEST)[odgovori]