Santa Maria della Mercede i Sant'Alfonso Maria de' Liguori

Koordinate: 40°50′58″N 14°15′08″E / 40.849340°N 14.252140°E / 40.849340; 14.252140
Izvor: Wikipedija
Santa Maria della Mercede e Sant'Alfonso Maria de' Liguori
Fasada crkve (rad Ferdinanda Sanfelicea)
Fasada crkve (rad Ferdinanda Sanfelicea)
Fasada crkve (rad Ferdinanda Sanfelicea)
Interijer
Prijašnja imena Santa Maria della Redenzione dei Captivi
Lokacija Spaccanapoli, Napulj
Država Italija
Koordinate 40°50′58″N 14°15′08″E / 40.849340°N 14.252140°E / 40.849340; 14.252140
Godina završetka druga polovica 16. stoljeća
Renoviran 1715. i 1836.
Religija Rimokatoličanstvo
Arhitektonski stil barok
Santa Maria della Mercede i Sant'Alfonso Maria de' Liguori na zemljovidu povijesnog središta Napulja
Santa Maria della Mercede...
Santa Maria della Mercede...
Santa Maria della Mercede i Sant'Alfonso Maria de' Liguori na zemljovidu povijesnog središta Napulja

Santa Maria della Mercede e Sant'Alfonso Maria de' Liguori (nekoć crkva Santa Maria della Redenzione dei Captivi) je rimokatolička crkva koja se nalazi u ulici Via San Sebastiano 1 u povijesnom središtu Napulja, južna Italija. Uzdiže se na jugoistočnom uglu raskrižja Via San Sebastiano - Via Santa Maria di Constantinopoli, Vico San Pietro da Maiella i izlaza Via Port'Alba, uske uličice koja počinje kod srednjovjekovnih vrata Port'Alba. Vico San Pietro da Maiella spaja se na najjužniji kraj Via dei Tribunali (Decumanus Maximus antičkog grada), na uglu s ulicom Via San Sebastiano, a na Vicu, u susjedstvu na istoku i iza crkve, nalazi se konzervatorij San Pietro a Majella.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Crkvu je u drugoj polovici 16. stoljeća osnovala dobrotvorna organizacija koja se pojavila 1548., gotovo sigurno povezana ako ne i ista kao i Red Blažene Djevice Marije od Milosrđa, s ciljem oslobađanja zarobljenih kršćana koje su bili zarobili muslimanske mornarice i razbojnici. Ponekad su organizirali razmjenu sličnih porobljenih muslimana za kršćanske zarobljenike. Udruga je nekoć djelovala s crkvom San Domenico Maggiore u Napulju, ali je započela izgradnju ove nove crkve na zemljištu koje su im ustupili Celestini iz obližnje crkve San Pietro a Majella u Napulju.

Detalj fasade

Ferdinando Sanfelice je 1706. obnovio crkvu, uključujući pročelje s volutama i obeliskom. Daljnje rekonstrukcije obavljene su 1715. i 1836. godine.

U ovoj se crkvi nalaze relikvije svetog Alfonsa Marije de' Liguorija, koji je napustio svoj status plemića kako bi slijedio svoj poziv i postao svećenik. Prikazan je do nogu Djevice, kojoj je bio odan, kako odlaže svoj mač i zavjetuje se da će se posvetiti svećeništvu.

Interijer[uredi | uredi kôd]

Lađa ima bogatu štukaturu. Kontrafasadu je oslikao (1571.-1618.) Teodoro d'Errico (talijanski naziv za flamanskog slikara Dircka Hendricksza): na njoj je slika Anđeo Navještenja, desno i Gospa od Navještenja, lijevo.

Slike bočnih oltara su:

  • Sveta Ana, prvi oltar desno, Giuseppe Simonelli
  • Sveti Franjo Asiški, drugi oltar desno od Nicole Malinconica
  • Sveti Nikola di Bari, treći oltar desno, Malinconico
  • Sveti Karlo Boromejski, prvi oltar lijevo, Malinconico
  • Sveti Francesco di Paola, drugi oltar lijevo, Malinconico
  • Sveti Celestin V. i Antun Padovanski, treći oltar lijevo Giuseppea Simonellija

I Simonelli i Malinconico bili su učenici Luce Giordana. Glavni oltar je platno s prikazom Otkupnine robova (1672.), Giacoma Farellija, koje prikazuje Bogorodicu s djetetom između čijih ruku iznad skupine robova čeka iskupljenje dolaskom čamca. Glavni oltar obnovili su Sanfelice i Lorenzo Fontana. Putti je izradio Domenico Antonio Vaccaro.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Vincenzo Regina, Le chiese di Napoli. Viaggio indimenticabile attraverso la storia artistica, architettonica, letteraria, civile e spirituale della Napoli sacra, Newton and Compton Editor, Napulj 2004.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Santa Maria della Mercede i Sant'Alfonso Maria de' Liguori