Tierradentro

Koordinate: 2°58′3″N 76°03′3″W / 2.96750°N 76.05083°W / 2.96750; -76.05083
Izvor: Wikipedija
Nacionalni arheološki park Tierradentro
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Kolumbija
Godina uvrštenja1995. (19. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiii
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:743
Koordinate2°58′3″N 76°03′3″W / 2.96750°N 76.05083°W / 2.96750; -76.05083
Tierradentro na zemljovidu Kolumbije
Tierradentro
Tierradentro
Lokacija Tierradentra u Kolumbiji

Tierradentro (španjolski za "Unutarnja zemlja") je arheološki nacionalni park u općini Inza u kolumbijskom departmanu Cauca, oko 100 km od glavnog grada departmana, Popayána.

Ovo područje je najpoznatije po pretkolumbovskim podzemnim grobnicama (grč. hypogea) koje su pronađena na nekoliko lokaliteta: Alto del Aguacate, Alto de San Andrés, Alto de Segovia, Alto del Duende i El Tablón.

Krajolik Tierradentra
Grobnica Tierradentra

Karakteristična grobnica Tierradentra ima ulaz na zapadnoj strani, spiralno stubište i glavnu prostoriju (promjera do 12 m), obično 5 do 8 metara ispod površine, te nekoliko manjih prostorija (od 2,5 do 7 m visine i ovalnog promjera od 2,5-3 m) oko središnje u kojima je sahranjeno po jedno tijelo. Zidovi su im isklesani i oslikani geometrijskim, antropomorfnim i zoomorfnim uzorcima u crvenoj, crnoj i bijeloj boji. Vjerojatno po uzoru na ukrase u kućama tog doba, jer se pretpostavlja kako su se iznad grobnica nalazile gotovo identične prave kuće. Simboličkom simetrijom kuće živih i kuće mrtvih postignuta je elegantna i ugodna estetska atmosfera, ali i snažan dojam o važnosti veza između života i smrti, između živih i njihovih predaka.

U grobnicama su proneđene neke skulpture, te ostaci keramike i tkanina. Nažalost jako malo tih predeta je pronađeno jer su grobnice otkrili pljačkaši grobova prije nego što je zaštićeno.[1]

Pretkolumbovska kultura koja je načinila ove grobne komplekse je obitovala na ovim prostorima tijekom prvog tisućljeća poslije Krista, a grobnice Tierradentra potječu uglavnom od 6. do 10. stoljeća. Veličina podzemnih radova i način na koji su ljudski posmrtni ostaci zbrinjavani u njima upućuju na postojanje hijerarhijskog i političkog društva temeljenog na vladarima koji su imali i svećeničku funkciju. Detalji na skulpturama i naslikanim uzorcima su slični onima na skulpturama San Agustína (San Agustín kultura).

Nacionani arheološki park Tierradentro je osnovan kako bi se zaštitili njegovi spomenici i 1995. godine je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Amerikama jer "otrkivaju društvenu kompleksnost i kulturno bogatsvo predkolumbovskih kultura sjevernoandskog područja Južne Amerike".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Opis parka TierradentroArhivirana inačica izvorne stranice od 15. listopada 2009. (Wayback Machine) (engl.) Preuzeto 13. siječnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tierradentro