Trideset konja

Izvor: Wikipedija
Trideset konja
RedateljMladen Juran
ProducentOto Tilić
ScenaristIvo Brešan
Glavne ulogeBoris Dvornik
Milena Dravić
Sven Lasta
GlazbaŽeljko Janda
MontažaVišnja Štern
ScenografijaAnte Nola
KostimografijaVjera Ivanković
StudioRTV Zagreb
DistributerRTV Zagreb
Godina izdanja1988.
Trajanje70 min.
Država Hrvatska
Jezikhrvatski
Žanrdrama
komedija
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Trideset konja je jugoslavenski televizijski film iz 1988. godine nastao u hrvatskoj produkciji RTV Zagreb, ovo je prvi dugometražni igrani film redatelja Mladena Jurana, scenarij je napisao Ivo Brešan, po istoimenoj noveli Vjekoslava Kaleba.

Radi se o britkoj crnoj komediji s nizom popularnih glumaca koja denuncira pljačku nacionalizacije i totalitarizma. Brešan je u skladu sa zahvalnim prvim poratnim godinama "Oslobođenja" i humorističkim ambicijama napravio laku priču o novim razvlašćenima i povlašćenima, pri čemu je redatelj Mladen Juran najviše vodio računa o karakterizaciji likova. Upravo u likovima, odnosno glumcima, bilo je i najviše draži. Naravno, samo naivan čovjek bi pomislio da su to bile zgode koje nisu imale nikakve posljedice, već samo uzrok. Tako je o filmu pisao tadašnji hrabri tisak, a posljedice su bile tipične za totalitarni sustav - zatajivanje filma. Tek kao klasik film će po širokoj afirmativnoj potvrdi kritike dobiti i široki odaziv gledateljstva.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja se odvija na otoku Murteru, 1946. godine, nakon što su jugoslavenske komunističke vlasti u procesu nacionalizacije oduzele mlin lokalnom "klasnom neprijatelju", vlasnicima Juri i Vicencu koji potom odbijaju pokazati kako se njime upravlja. Protagonist Bare Cukvić, stolar vođen političkom ambicijom, odluči upravljati mlinom iako o njemu ne zna ništa i tako se upusti u veliku i opasnu avanturu "velike promine" želeći izgraditi karijeru koja će ga dovesti do visoke političke pozicije.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

Glumac Lik
Boris Dvornik Bare Cukvić
Milena Dravić Jurka
Sven Lasta Šjor Vicenco
Josip Genda Predsjednik
Milan Štrljić Cenzura
Aljoša Vučković Trabakular
Drago Meštrović Napoleon

Sporedni likovi[uredi | uredi kôd]

Glumac Lik
Pave Cala
Boris Festini
Mate Gulin
Vasja Kovačić
Željko Mavrović
Zoja Odak
Vesna Orel Zgodna djevojka
Đuro Utješanović
Predrag Pređo Vušović Don Giovanni

Vanjske veze[uredi | uredi kôd]