Đani Pervan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Đani Pervan (Sarajevo), hrvatsko-bosanskohercegovački glazbenik. Višestruko je nagrađivani producent, aranžer, perkusionist i bubnjar.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen u Sarajevu. Samouki je glazbenik. U ratnom Sarajevu on i prijatelj Dušan Vranić, također samouki glazbenik, svirali su u kazališnoj predstavi ‘Kosa’ koja se redovito izvodila u ratnom okruženju, zbog čega su se za njih zainteresirali brojni inozemni novinari. Tada suimali i i vlastiti sastav s kojim su svirali rock, imali su mnogo pjesama koje su kanili namjeravali objaviti na albumu u neka mirnija vremena. Čim su doznali za njih, pozvali su ih u Pariz gdje im je Canal Plus trebao producirati i ploču. Zahvaljuljući glazbi, tako su napustili Sarajevo 1994. godine. Nastavili su se baviti baviti glazbom. 2000-ih ih je najviše zanimala elektronska, za koju i sami rade produkciju i aranžmane. Međunarodno priznanje uslijedilo je kad je s njima uspostavio kontakt Michael Stipe i ponudio im da mu remiksiraju dvije pjesme za R.E.M. Pervan i Vranić su pod imenom Chef napravili remiks za dvije pjesme ‘Beach Ball’ i ‘I’ve Been High’. Pervan je bio dio pariškog banda s kojima je Darko Rundek stvarao glazbu za svoj treći samostalni album Ruke.[2] Svirao u sastavima Letu štuke, u kojem je bio srž benda uz Dinu Šarana,[1] Zabranjeno pušenje (bubnjeve). Darko Rundek & Cargo Orkestar (udaraljke, gitara), Sivanne, Loulou Djine, Major, O'Djila, Overdream, Teška industrija, Formula 4,[3] Don Guido i Misionari.[4]Producirao je Letu Štuke, Darko Rundek i Cargo Orkestar, Skroz, Ničim Izazvan, Sanel Marić Mara, Natali Dizdar, Sikter, Tibor i Baš-Čelik i mnoge druge.


Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Mixer.hr Đani Pervan (Letu Štuke): Mojih TOP5, 24. prosinca 2012. (pristupljeno 3. ožujka 2019.)
  2. Nacional Paula Bobanović: Pariška družina Darka Rundeka, 27. studenoga 2002. (pristupljeno 3. ožujka 2019.)
  3. Discogs (engl.)
  4. (boš.) Glas.ba Jazz kao inspiracija, ili zašto mnogi uspješni pop autori kad-tad uplove u jazz, 13. srpnja 2018. (pristupljeno 3. ožujka 2019.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]