Đani Pervan

Izvor: Wikipedija
Đani Pervan
Žanr/ovirock, pop-rock
Zanimanjeglazbenik, aranžer, producent
Instrumentbubnjevi, udaraljke
AngažmanZabranjeno pušenje, Letu štuke, Darko Rundek, Don Guido i Misionari

Đani Pervan (Sarajevo), hrvatsko-bosanskohercegovački glazbeni producent, aranžer, perkusionist i bubnjar.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen u Sarajevu. Samouki je glazbenik. U ratnom Sarajevu s prijateljem i glazbenikom Dušanom Vranićem svirao je u kazališnoj predstavi Kosa koja se redovito izvodila u ratnom okruženju, zbog čega su se za njih zainteresirali brojni inozemni novinari. Tada su imali i vlastiti sastav s kojim su svirali rock. Čim su doznali za njih, pozvali su ih u Pariz gdje im je Canal+ trebao producirati i ploču.[2] Zahvaljuljući glazbi, tako su napustili Sarajevo 1994. godine. Nastavili su se baviti baviti glazbom. 2000-ih ih je najviše zanimala elektronska, za koju i sami rade produkciju i aranžmane. Međunarodno priznanje uslijedilo je kad je s njima uspostavio kontakt Michael Stipe i ponudio im da mu remiksiraju dvije pjesme za R.E.M. Pervan i Vranić su pod imenom Chef napravili remiks za dvije pjesme "Beach Ball" i "I’ve Been High".[2]

Pervan je bio dio pariškog banda s kojima je Darko Rundek stvarao glazbu za svoj treći samostalni album Ruke.[2]

Svirao u sastavima Letu štuke, u kojem je bio srž benda uz Dinu Šarana,[1] Zabranjeno pušenje (bubnjeve), Darko Rundek & Cargo Orkestar (udaraljke, gitara), Sivanne, Loulou Djine, Major, O'Djila, Overdream, Teška industrija, Formula 4,[3] Don Guido i Misionari.[4]

Producirao je Letu Štuke, Darko Rundek i Cargo Orkestar, Skroz, Ničim Izazvan, Sanel Marić Mara, Natali Dizdar, Sikter, Tibor i Baš-Čelik i mnoge druge.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Mixer.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 6. ožujka 2019. (Wayback Machine) Đani Pervan (Letu Štuke): Mojih TOP5, 24. prosinca 2012. (pristupljeno 3. ožujka 2019.)
  2. a b c Nacional Paula Bobanović: Pariška družina Darka Rundeka, 27. studenoga 2002. (pristupljeno 3. ožujka 2019.)
  3. Discogs (engl.)
  4. (boš.) Glas.ba Jazz kao inspiracija, ili zašto mnogi uspješni pop autori kad-tad uplove u jazz, 13. srpnja 2018. (pristupljeno 3. ožujka 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]