Đeni Dekleva-Radaković

Izvor: Wikipedija

Đeni Dekleva-Radaković, hrvatska skladateljica i pijanistica.

Rođena u Pazinu. Srednje glazbeno obrazovanje stekla je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Školovanje nastavlja na studiju harmonike u Trossingenu, Njemačka, te se nakon završetka solističke klase vraća u Istru. Odlazi zatim u Ljubljanu gdje na Akademiji za glasbo 1975. godine diplomira na studiju kompozicije u klasi prof. Dane Škerla. Diplomirala je i klavir u klasi prof. Hilde Horak.

Aktivno djeluje kao skladatelj a skladbe joj se izvode na koncertnim podijima i natjecanjima u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Ukrajini, Irskoj, Njemačkoj, Finskoj, Čileu. Mnoge su joj skladbe tiskane, primjerice:

  • Glazbena slikovnica za dječje i omladinske zborove (1991.),
  • Zbirka za harmoniku 2002.),
  • Zbirka skladbi za klavir (2004.),
  • Dvije suite za glasovir (2004.),
  • Zbirka dječjih istarskih pjesam (2005.),
  • Solo skladbe za harmoniku (2007. i td.

Bavi se umjetničkom djelatnošću kao solist i kao član Dua „Istria“, Dua „Romantico“ i Dua „Arioso“, te nastupa diljem bivše Jugoslavije, Hrvatske, Italije, Češke, Slovačke, Njemačke, Francuske ...

Članica je prosudbenih sudova na raznim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, te članica

Predsjednica je programskog odbora susreta zborova „Naš kanat je lip“ u Poreču od 2003. godine.

Izvanredni je profesor za predmete Polifonija i harmonija na klaviru, te Poznavanje literature za klasičnu harmoniku na Glazbenom odsjeku – Glazbena pedagogija i Harmonika na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.