ŠRC Poloj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gradsko kupalište Poloj
Plaža

Športsko rekreacijski centar Poloj je športski i rekreacijski centar na lijevoj obali rijeke Save u Slavonskom Brodu.

ŠRC Poloj sadrži jednu od najljepših riječnih plaža u Hrvatskoj koje je omiljeno ljetno okupljalište Brođana, udaljeno od gradskog centra samo 3 km istočno. Predivna pješčana plaža na zavoju rijeke Save okružena je šumom.[1]

Zahvaljujući moto susretima, Poloj je postao poznat i izvan Broda, prvenstveno po dobroj zabavi i atraktivnom okruženju. Pored keja, Poloj je važno mjesto gdje se grad susreće sa svojom rijekom – Savom. Za mnoge je Poloj i jedini sinonim za kupanje, sunčanje i godišnji odmor. Međutim, Poloj nudi puno više od toga: uređena mjesta za roštiljanje, travnato malonogometno igralište, igralište za odbojku na pijesku, dječje igralište, uređene okućnice te mali začinski vrt. Prostor se redovito održava i pod budnim je nadzorom Brodske ekološke udruge Zemlja – BEUZ.[2]

Na kupalištu se mogu pronaći suncobrani i ležaljke, a za potrebno osvježenje na jednom od najatraktivnijih gradskih kupališta u Hrvatskoj osiguran je i aqua park kao dodatan rekvizit za zabavu. Sve kupače nagledaju organizirane spasilačke službe, a dio kupališta rezerviran je i za one koji dolaze s kućnim ljubimcima.[3] Redovito se obavljaju testiranja kvalitete vode.

Do ovog uređenog kupališta vodi 2,5 km duga jogging i biciklistička staza. Posebna atrakcija su riječni splavovi s kućicama koji se protežu na cijelom potezu od gradskog riječnog šetališta do Poloja, tzv Splavarska ulica.[1] Ova staza uvrštena je u top 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj sudeći prema portalu runcroatia.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Između 900 plaža koje je tijekom natječaja pregledala stručna komisija, pješčana plaža na Savi proglašena je kao jedna od četiri najbolje hrvatske plaže, a ovo posebno priznanje uručeno je 2013. godine gradonačelniku, u sklopu završne dodjele nagrada akcije „17. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ za napredak u uređenju kontinentalne plaže.[4][5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 SRC Poloj pristupljeno 3. kolovoza 2020.
  2. Spotski centar Poloj – PVK Marsonia pristupljeno 3. kolovoza 2020.
  3. „Svi na Poloj!“ - gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina objavljeno 3. kolovoza 2020., pristupljeno 3. kolovoza 2020.
  4. (Ivica Galović) Pješčana plaža SRC 'Poloj' među četiri je najbolje plaže u Hrvatskoj objavljeno 29. listopada 2013. (Večernji list), pristupljeno 3. kolovoza 2020.
  5. Građani osvježenje od ljetnih vrućina pronašli na Gradskom kupalištu „Poloj“ objavljeno 13. kolovoza 2019., pristupljeno 3. kolovoza 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Športsko rekreacijski centar Poloj

Koordinate: 45°07′44″N 18°02′17″E / 45.1288749°N 18.0380082°E / 45.1288749; 18.0380082