Šangajska organizacija za suradnju

Izvor: Wikipedija

Šangajska organizacija za suradnju je međunarodna organizacija osnovana 2001. u Šangaju. Nastala je nakon što se Uzbekistan pridružio skupini Šangajska petorka (osnovanoj 1996.).


Službeni nazivi[uredi | uredi kôd]

Službeni jezici su kineski i ruski, tako da su službeni nazivi sljedeći:

  • 上海合作组织
  • Шанхайская организация сотрудничества (Šanhajskaja organizacija sotrudnjičestva)

Članstvo[uredi | uredi kôd]

Šangajska organizacija za suradnju okuplja većinom azijske zemlje, ali se može učlaniti bilo koja zemlja. Samo je Sjedinjenim Američkim Državama odbijeno članstvo.

Države koje formalno nisu članice, ali podržavaju organizaciju: Vijetnam, Laos, Kuba, Sjeverna Koreja, Venezuela, Abhazija, Južna Osetija.

Moguće širenje organizacije i sukobi sa Zapadom[uredi | uredi kôd]

Organizacija surađuje i s Afganistanom, a u manjoj mjeri i s Turskom, iako je ona članica NATO-a. Posebno je povezana s Organizacijom ugovora o zajedničkoj sigurnosti (KSOR), Euro-azijskom gospodarskom zajednicom i Zajednicom neovisnih država[1]. Kako se vjerojatno radi o vojnom savezu (iako Šangajska organizacija za suradnju službeno to nije), zanimljiv je status Mauricijusa i Maldiva, koji su službeno pod zaštitom indijske vojske, ali nisu članovi organizacije. Butan također ima slične ugovore s Indijom. Vjerojatno širenje utjecaja išlo bi prema Africi jer Kina i Indija imaju vrlo velik utjecaj u gotovo svim afričkim državama, ili prema Pacifiku, koji Kina smatra sferom svojeg utjecaja.

Početci[uredi | uredi kôd]

26. travnja 1996. Rusija, Kina, Kirgistan, Tadžikistan i Kazahstan osnovali su Šangajsku petorku, organizaciju koja je nakon pristupa Uzbekistana 15. srpnja 2001. preimenovana u Šangajsku organizaciju za suradnju. Mišljenja oko daljnjeg proširenja organizacije su podijeljena.

Struktura[uredi | uredi kôd]

Vijeće šefova država najvažnije je tijelo Šangajske organizacije za suradnju. Sastaje se na svim vršnim sastancima, a čine ga:

Drugo po važnosti je vijeće predsjednika vlada. Također se sastaje na svim vršnim sastancima.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Šangajska organizacija za suradnju se bavi vojnom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom suradnjom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Službene stranice