Prijeđi na sadržaj

Škor (Stari Grad)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "trg".
(Primjeri uporabe predloška)

Škor

Zapadni dio trga.
Zapadni dio trga.
Pogled na Škor sa istoka.
Pogled na Škor sa istoka.

Škor je mali barokni trg u istočnom dijelu Starog Grada. Predstavlja zaštićeno kulturno dobro.[1]

Ime je dobio po škveru tj. brodogradilištu koje se ovdje nalazilo do 17./18. st. kada je oblikovan i trg ispred kojeg je bilo more do nasipavanja starigradske obale u 19. st. Trg je s tri strane okružen sklopovima kuća s renesansnim i baroknim stilskim osobinama, a neke su građene i u stilu narodne otočke arhitekture. Najveća vrijednost trga je njegova očuvanost u cjelini.

Opis[uredi | uredi kôd]

Trg Škor izgrađen je u istočnom dijelu Starog Grada u 17. – 18. st., u cijelosti je sačuvan. Kuće koje formiraju trg na pročeljima imaju stilske karakteristike renesanse i baroka, a neke imaju odlike pučkog graditeljstva otoka Hvara.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-6685 zaveden je pod vrstom "kulturno-povijesna cjelina", pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "urbana cjelina".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Trg Škor Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 6. rujna 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.