3. gardijska oklopno-mehanizirana brigada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
3. gardijska oklopno-mehanizirana brigada
3. GOMBR amblem.jpg
Aktivna 28. veljače 2003.2007.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta gardijska brigada
Dio 3. korpus HKoV
Vojarna "Bosut", Vinkovci
Dan postrojbe 28. veljače[1]
Raspuštena preustrojena u Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Berislav Jezidžić[2]
Zdenko Čuljak

3. gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske (kratica 3. GOMBR) ustrojena je 28. veljače 2003. godine, a njezinu okosnicu činile su ratne postrojbe Hrvatske vojske, 3. i 5. gardijska brigada - slavonske Kune i Sokolovi. To je bilo prvi put od nastanka Oružanih snaga Republike Hrvatske da je ustrojen takav tip brigade. Od 1991. godine brigade su uglavnom ustrojavane kao pješačke, uz one druge koje su obično nazivane rodovske, kao npr. topničke, PZO, inženjerijske i sl. Zapovjedništvo brigade bilo je u vojarni "Bosut" u Vinkovcima.

3. gombr bila je ustrojena kao suvremena oklopno-mehanizirana brigada koja je od manevarskih postrojbi imala dvije oklopne bojne, jednu mehaniziranu bojnu te određeni broj postrojbi borbene potpore. Njezinu borbenu osnovu činili su tenkovi M-84, borbena vozila pješaštva M-80, te ostalo topništvo, kao i sredstva koja se nalaze u borbenoj i općoj potpori.

Preustrojem OSRH, odnosno Hrvatske kopnene vojske, 2007 godine 3. gombr je preimenovana u Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Hrvatskivojnik.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Poveznice[uredi | uredi kôd]