5. SS oklopna divizija "Wiking"

Izvor: Wikipedija
5. SS tenkovska divizija "Viking"

Aktivna 1941. – 1945.
Država Treći Reich
Odanost SS
Grana Waffen SS
Vrsta oklopna divizija
Veličina divizija
Raspuštena 1945.
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Obergruppenführer Felix Steiner
Obergruppenführer Herbert Otto Gille
Oberführer Eduard Deisenhofer
Standartenführer Johannes Mühlenkamp
Oberführer Karl Ullrich

5. SS Panzer Division "Wiking" (5. SS tenkovska divizija "Viking") bila je jedna od 38 Waffen SS divizija u 2. svjetskom ratu, sastavljena od stranih dobrovoljaca iz Skandinavije, Nizozemske i Belgije, a pod zapovjedništvom njemačkih časnika. Divizija je u početku bila u funkciji kao motorizirano pješaštvo, da bi se kasnije formirala kao tenkovska. Ratovala je na istočnom frontu, a predala se u svibnju 1945. američkim snagama u Austriji.

Formiranje[uredi | uredi kôd]

Nakon uspjeha prvih Waffen SS divizija u Poljskoj i na zapadnoj fronti, donesena je odluka za povećanje broja SS divizija u njemačkim oružanim snagama. Zahvaljujući velikom priljevu stranih dobrovoljaca, posebno iz Danske, Belgije, Nizozemske, Švedske i Norveške odlučeno je formiranje dobrovoljačke divizije pod zapovjedništvom njemačkih časnika.

Ta jedinica, prvotno nazvana "Nordijska" (Nordische), bila je miješanog sastava, od Nordijaca i njemačkih veterana Waffen SS-a. U prosincu 1940., divizija je formirana kao motorizirano-pješačka, pod nazivom SS-Division (mot.) Germania, da bi u siječnju 1941. promijenila naziv u SS-Division (mot.) Wiking. Divizija je formirana od tri motorizirane pukovnije :

Do travnja 1941., divizija je spremna za borbu, te u lipnju 1941. sudjeluje u Operaciji Barbarossa. Nedugo nakon toga, diviziji je priključena jedna bojna finskih dobrovoljaca, koji su kasnije zamijenjeni Estoncima.

Operacija Barbarossa[uredi | uredi kôd]

Divizija uspješno izvršava zadatke čuvanja linije od napada Crvene armije. Neočekivani uspjeh postiže pri osvajanju naftnih polja na Kavkazu u Operaciji Maus.

Panzergrenadier division[uredi | uredi kôd]

U studenom 1942., divizija mijenja naziv u 5. SS Panzergrenadier Division "Wiking". Do tada, divizija je već stekla glas elitne formacije. U sukobima s oklopnim snagama SSSR-a, divizija, unatoč svojoj smanjenoj borbenoj sposobnosti i izmorenosti, čak i nedostatku oklopnog naoružanja, uspijeva zadržati vitalne željezničke pruge i uspijeva uništiti protivnički "Mobilnu grupu Popov". Nakon ponovnog osvajanja Harkiva, divizija je povučena iz borbe kako bi se preformirala u Panzergrenadier (mehanizirano pješaštvo). Zahvaljujući zalaganju Himmlera i Haussera, divizija dobiva kompletnu tenkovsku pukovniju umjesto samo jedne bojne.

Ljudstvo[uredi | uredi kôd]

Lipanj 1941. 19.377
Prosinac 1942. 15.928
Prosinac 1943. 14.647
Lipanj 1944. 17.368
Prosinac 1944. 14.800