Aachenski mir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Aachenski mir je mirovni ugovor sklopljen 13. siječnja 812. godine, koji je bizantski car Mihajlo (811.—813.) sklopio s Karlom Velikim, bio je od presudne važnosti za hrvatski narod i naše krajeve.

Pošto je potpisana isprava o mirovnom ugovoru, oslovi bizantsko poslanstvo Karla titulom »imperator« i »basileus«, čime je bizantsko carstvo priznalo Karla carem Zapadnoga carstva. Na osnovu toga mira morao se Karlo Veliki odreći Venecije i osvajačkih namjera u Italiji, dok se s druge strane Bizant odrekao dalmatinsko-hrvatske kneževine, a zadržao samo dalmatinske gradove i otoke. Drina je postala granicom između franačkog i bizantskog utjecaja i vazala.

Njime su trajnije uređeni odnosi između Franaka i Bizantinaca, koji su bili narušeni franačkim prodiranjem u Italiju i na Balkan te Karlovom krunidbom za rimskog cara god. 800. Njihov sukob odrazio se i na odnose između Romana u dalmatinskim gradovima i hrvatskog stanovništva u njihovu zaleđu, jer su se Hrvati za franačko-avarskog rata priklonili Francima, a Romani su ostali uz Bizant. Mirom je Karlu priznat carski naslov i suverenitet nad Hrvatskom bez primorskih gradova i nekih otoka. Pitanja razgraničenja rješavala je 817. posebna delegacija, ali konačno rješenje nije postignuto.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nuvola apps bookcase.pngOvaj članak uključuje tekst iz Hrvatske enciklopedije, objavljivane od 1941. do 1945. godine, koja je javno dobro.