Aasivissuit – Nipisat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Aasivissuit – Nipisat, Inuitsko lovno područje između mora i leda
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Aasivissuit – Nipisat, Inuitsko lovno područje između mora i leda
Flag of Denmark.svg Danska Flag of Greenland.svg Grenland


Aasivissuit – Nipisat na karti Kanada
Aasivissuit – Nipisat
Aasivissuit – Nipisat
Lokacija Nipisata na Grenlandu
Godina uvrštenja: 2018. (42. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: v
Ugroženost: ne
Poveznica: 1557 UNESCO

Aasivissuit – Nipisat je naziv za lovno područje od oko 417.800 ha na subarktiku, na zapadnoj obali Grenlanda, u općini Qeqqata, a prostire se od otoka Nipisata na zapadu do Aasivissuita kod ledene kape na istoku. Ovo područje svjedoči o povijesti i kulturi inuitskih lovačkih zajednica koje su obitavale na ovom području više od 4.200 godina.

To je kulturni krajolik koji svjedoči o lovu kopnenih i morskih životinja, sezonskim migracijama i bogatoj očuvanoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini povezanoj s klimatskim promjenama, navigacijom i medicinom. Tu se nalaze velike zimske kuće i dokazi o lovu na sobove, kao i arheološka nalazišta iz Paleo-Inuitskih i Inuitskih kultura. Ona svjedoče o otpornosti ljudskih kultura ove regije i njihovoj tradiciji sezonskih migracija[1].

Zbog toga je sedam lokaliteta na ovom području 2018. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao danska svjetska baština[2].

Na Nipisatu su 1989. godine pronađeni kameni artefakti Saqqaq kulture za koje se prije nije znalo. Otkrio ga je Finn Kramer, kurator muzeja Sisimiuta oko 50 m od obale, na oko 9–13 m nadmorske visine i nazvan je prema imenu otoka. Tu je od 1989.-1994. godine otkriveno preko 70.000 dijelova kostiju i oko 1.000 artefakata od kojih je 314 alatki. Ovo područje nisu nikad naselili narodi Dorsetske ili Thule kultura, kao ni moderni Kalaallit[3]. Zapravo narod Saqqaq su preci današnjih naroda Čukči (Čukotski poluotok, Rusija) i Korjaci (Kamčatska oblast, Rusija)[4], ali nije poznato kako i kada su prešli cijelu Sjevernu Ameriku do Rusije.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Aasivissuit – Nipisat. Inuit Hunting Ground between Ice and Sea, UNESCO (engl.) Pristupljeno 11. srpnja 2018.
  2. World Heritage Committee has inscribed a total of 19 sites, UNESCO 4. srpnja 2018. (engl.) Pristupljeno 11. srpnja 2018.
  3. Anne Birgitte Gotfredsen i Tinna Mobjerg, Nipisat - a Saqqaq Culture Site in Sisimiut, Central West Greenland, Museum Tusculanum Press, 2004., str. 7.-43. ISBN 87-635-1264-5
  4. Doreen Walton, "Analysis of hair DNA reveals ancient human's face," BBC News (engl.) Pristupljeno 11. srpnja 2017.