Kraljevski lovački krajolik Sjevernog Zealanda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Par force lovački krajolik Sjevernog Zealanda
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Par force lovački krajolik Sjevernog Zealanda
Flag of Denmark.svg Danska


Store Dyrehave šuma na karti Danska
Store Dyrehave šuma
Store Dyrehave šuma
Lokacija kraljevskog lovačkog krajolika u Danskoj
Godina uvrštenja: 2015. (39. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: [1] UNESCO

Kraljevski lovački krajolik Sjevernog Zealanda je naziv zaštićenog kulturnog krajolika 30 km sjeveroistočno od danskog glavnog grada Kopenhagena na najdaljem vrhu otoka Zelanda. Sastoji se od dvije šume za lov, Gribskov (na sjeveru) i Store Dyrehave (u sredini), između kojih je uski tjesnac grada Hillerøda, te od lovačkog parka Jægersborg Hegn/Jægersborg Dyrehave (na jugoistočnoj obali). Ovo je dizajnirani krajolik u kojemu su danski kraljevi sa svojim dvorom prakticirali par force lov (lov s lovačkim psima) koji je cvao od srednjeg vijeka do konca 16. stoljeća. S lovačkim stazama u ortogonalnoj mreži, numeriranim kamenim postajama, ogradama i lovačkim ložama, ovaj krajolik predstavlja primjenu baroknih načela oblikovanja šumskih krajolika, te je zbog toga 2015. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.[1]

Povijest i odlike[uredi | uredi kôd]

Jezero Esrum Sø

Povijest lova na ovom području seže daleko u prošlost. Najvidljiviji znakovi su opsežna mreža staza u različitim dijelovima šuma, posebice u blizini Nødeboa, nastale od 1680. – 1690. za vrijeme vladavine Kristijana V. Naime, tijekom boravka na dvoru francuskog kralja Luja XIV. kralj Kristijan V. se upoznao s parforce lovom koji je želio prenijeti u Dansku. Kako mu je za ovaj oblik lova trebalo veliko lovno područje, proširio je kraljevsku šumu dvorca Jægersborg do sela Stokkerup (danas Eremitagesletten, tj. palača za osamu) i područje Jægersborg Hegn, čime je nastao Dyrehaven (danski za „Jelenski park”) veličine 16 km².

Duge ravne linije, obično dizajnirane u zvjezdastom uzorku, spajaju se i zrače iz strateških točaka. One su konstruirane i korištene za istrčavanje i umaranje lovine (obično jelena) u tzv. parforce načinu lova, s konjima i čoporima lovačkih pasa. Gribskov, Store Dyrehave i Jægersborg Dyrehave, su svi bivši kraljevski lovački rezervati, ali se Gribskov još uvijek koristi za lov, posebice jelena, ali su neka područja zatvorena za javnost i parforce lov je protuzakonit još od 1777. godine.

Ovo područje je srce budućeg planiranog nacionalnog parka Kongernes Nordsjælland („Kraljevski Sjeverni Zealand”) koji će obuhvaćati vrh sjeveroistočnog Zealanda, a čije se ozakonjenje očekuje u 2015. god.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The par force hunting landscape in North Zealand (engl.) Pristupljeno 7. srpnja 2015.
  2. Kongernes Nordsjælland: OmrådetInačica izvorne stranice arhivirana 8. srpnja 2015., Danmarks Narionalparker, Pristupljeno 8. srpnja 2015.