Abraham Van Helsing

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Abraham Van Helsing. Za ostale pojmove sličnog naziva pogledajte Van Helsing.

Abraham Van Helsing je izmišljeni lik, jedan od glavnih junaka romana Brama Stokera Drakula iz 1897. godine. Nizozemac, Van Helsing je znanstvenik i filozof, te lovac na vampire i ostala čudovišta, ujedno i najveći neprijatelj titularnog negativca, grofa Drakule.

Drakula[uredi | uredi kôd]

U romanu, Van Helsinga poziva njegov bivši učenik, dr. John Seward, kako bi mu pomogao oko misteriozne bolesti Lucy Westenra. Van Helsingovo prijateljstvo sa Sewardom se dijelom temelji na nepoznatom prethodnom događaju u kojem je Van Helsing pretrpio tešku ozljedu te mu je Seward spasio život. Van Helsing je prvi koji shvaća da je Lucy žrtva vampira i on predvodi doktora Sewarda i njegove prijatelje u njihovim naporima da spase Lucy. Oni ne uspiju, Lucy umire i postaje vampir. Van Helsing i Seward je ubiju probijanjem srca kolcem i odsjecanjem glave.

U romanu, iz komentara Leonarda Wolfa, spominje se da je Van Helsing imao sina koji je preminuo. Van Helsing kaže da bi njegov sin, da je preživio, imao sličnu pojavu kao i drugi lik, Arthur Holmwood. Dakle, Van Helsing je razvio posebnu sklonost za Holmwooda. Van Helsingova supruga je poludjela nakon smrti njihova sina, ali kao katolik, on se odbija razvesti od nje.

Van Helsing je jedan od rijetkih likova u romanu potpuno fizički opisanih na jednom mjestu. U poglavlju 14, Mina ga opisuje kao: "Čovjek srednje težine, čvrsto građen, s ramenima postavljenima unatrag preko širokih i dubokih prsa i vrata dobro izbalansiranog na trupu kao i glave na vratu. Ravnoteža u glavu me udari po jednom kao pokazatelj misli i snage. Glava je plemenita, dobre veličine, široka i velika iza ušiju. Lice, svježe obrijano, pokazuje trag brade, velika, odlučna, mobilna usta, nos dobre veličine..."[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stoker, Bram. 26. svibnja 1897. Drakula. Archibald Constable and Company