Agaw

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Agaw
Ukupno pripadnika
809.000
Značajna područja naseljavanja

Agaw (geez: አገው) je naziv za afričku entičku skupinu iz Etiopije i južne Eritreje

Povijest[uredi VE | uredi]

Narod Agaw se prvi put spominje u spisu bizantskog zemljopisca Kozme Indikoplevsta Monumentum Adulitanum iz 6.stoljeća, u kojem je Kozma opisao neke aksumske napise na zahtjev aksumitskog kralja.

On je sa aksumskog natpisa iz 3.stoljećaa, naveo narod "Athagaus" (ili Athagaous), a to je možda značilo Ad Agaus, što bi značilo "sinovi [1] od Agawa." [2] Athagaous se spominju kao narod koje je pokorio nepoznati kralj.[3]

Ime Agaw se kasnije spominje u natpisu iz 4.stoljećaa aksumskog kralja Ezana[2] i kralja Kaleba iz 6.stoljećaa. Na temelju tih spisa, dio povjeničara prigrlio je teoriju, koji su prvi iznjeli Edward Ullendorff i Carlo Conti-Rossini, da su strari Agawi živjeli daleko sjevernije na Etiopskoj visoravni, ali su ili protjerani ili asimilirali od semitskih - Tigrinya i Amharaca.[4] Kozma Indikoplevst u svom kasnijem spisu "Krišćanska topografija", navodi da glavni trgovački put za zlato vodi preko kraja "Agaw" U Etiopiji.[2]

Agawi su imali vlastitu kneževinu na jugu Etiopske visoravni na platou Tigraja od 3.stoljeća do 6.stoljećaa. Od 6.stoljećaa počeli su utjecaji kršćanstva i judaizma, tako da su u 10.stoljećau počele borbe između sjevero-zapadnih agawaca koji su prigrlili judaizam "Falaša" i istočnih agawaca koji su pak preferirali kršćanstvo. Agawi su se uspjeli do vladarskih pozicija u Etiopiji, za vrijeme Dinastije Zagwe od oko 1137. do 1270.. Čak je i ime dinastije derivat fraze na geezu Ze-agaw, koja je značila "Agaw", a odnosila se na narod Agaw.

Agawi danas žive raspršeni u velikom broju enklava između brojnijih Amharaca, kao pleme Bilin oko grada Keren u Eritreji, kao plemena Qemant i Quara, sjeverno od jezera Tana oko grada Gondara u Regiji Amhara, brojne skupine žive južno od jezera Tana u Zoni Agew Awi. Puno Agawa živi oko grada Sokota blizu granice sa Regijom Tigraj.

Jezici[uredi VE | uredi]

Agawi govore agawski jezik, koji je dio kušitske grane afro-azijske jezične obitelji. Mnogi Agawi govore amharski i tigrinju koji su također afro-azijski jezici, ali dio semitske grane.

Agawske podgrupe[uredi VE | uredi]

  • Sjeverni Agawi, poznati kao pleme Bilin (oko grada Keren, Eritreja)
  • Zapadni Agawi, poznati kao plemena Qemant i Quara (sjeverno od jezera Tana oko grada Gondara)
  • Istočni Agawi, poznati kao Kamir i Xamta (u Lasti oko grada Lalibela)
  • Južni Agajci, poznati kao pleme Awi (južno od jezera Tana)

Jedan manji dio Agawa - iz skupine Beta Israel ili Falasha je 1990 emigrirao u Izrael.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Herausgegeben von Uhlig, Siegbert, Encyclopaedia Aethiopica: A-C. Wiesbaden:Harrassowitz Verlag, 2003. str. 117
  2. 2,0 2,1 2,2 Herausgegeben von Uhlig, Siegbert. Encyclopaedia: A-C. str. 142.
  3. Munro-Hay, Stuart. Aksum: An African Civilization of Late Antiquity (Edinburgh: University Press, 1991), str. 187
  4. Taddesse Tamrat, Church and State in Ethiopia (1270 - 1527) (Oxford: Clarendon Press, 1972), str. 26.