Akcelerometar

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Akcelerometar (mjerač ubrzanja) je tehnološka komponenta koja otkriva pokrete tj. promjenu u brzini i položaju. Vrsta je senzorskog uređaja. Koristi se tehnologijom MEMS. Jednako reagira i na blage i nagle trzaje.

Akcelerometri se danas primjenjuju u raznim napravama: tabletima, digitalnim fotoaparatima, pametnim telefonima, mp3 playerima, navigacijskim uređajima, automobilima, strojevima za pranje rublja, pedometrima i dr.

Mobilni telefonski uređaji[uredi VE | uredi]

Kod mobilnih telefonskih uređaja akcelerator prati nagib uređaja. Kad nagib postigne određenu vrijednost, sadržaj koji se nalazi na zaslonu prilagođava se nagibu.

Tehnologija koja to izvodi vrlo je jednostavna. Dio je tiskane pločice. Kad se mobilni telefonski uređaj dovoljno nagne u određeni položaj, čip daje signal uređaju da se slika na zaslonu uređaja mora zarotirati. Čip koji to izvodi sastoji se od mjerača seizmičke mase i mjerača akceleracije pri okretanju. Postojanjem tri takva elementa stječu se uvjeti za izračunavanje akcelerometričnog mobitela, jer sada se može izračunati položaj po osima x, y i z.

Pored navedene akcelerometar ima i druge uloge u telefonima. Prepoznaje tapkanje po zaslonu mobilnog uređaja nakon čega se stišava ili odbija poziv te za otvaranje ili zatvaranje aplikacija na uređajima.

Akcelerometar je tehnologija koja je danas standard u pametnim telefonima. Po današnjim standardima prosječna veličina jednog akcelerometra jest 500 mikrona.

Dijelovi akcelerometra za mobilne uređaje danas su: tri elektrode, držeća konzola, strujni priključak, električni terminali i izolacija. Zazor između elektroda funkcionira kao kondenzator.

Računala[uredi VE | uredi]

Namjena akcelerometra u prijenosnicima je zaštititi tvrde diskove od oštećenja. Kad prijenosno računalo padne, akcelerometar stupa na pozornicu. Tijekom pada akcelerometar otkriva naglo ubrzanje i promjenu položaja računala, šalje signal i tvrdi disk prebacuje u mod isključenja.

Digitalne kamere[uredi VE | uredi]

Digitalne kamere i fotoaparati služe se akceleratorom u krugovima radi stabiliziranja slike. Druga namjena je hvatanje slike u portretnom ili pejzažnom načinu rada.

Strojevi za pranje rublja[uredi VE | uredi]

Strojevi za pranje rublja služe se ovim senzorom radi detektiranja prekomjernih vibracija.

Navigacijski uređaji[uredi VE | uredi]

Zajedno s žiroskopom i magnetometrom tvori inercijsku mjernu jedinicu u zrakoplovima, satelitima i svemirskim letjelicama.

MP3 svirači[uredi VE | uredi]

Na ovim uređajima služi za prečace funkcija ili za otvaranje ili zatvaranje aplikacija na uređajima.

Pedometri[uredi VE | uredi]

U pedometrima ima namjenu za točnije mjerenje prijeđene udaljenosti.

Izvor[uredi VE | uredi]