Albe Vidaković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vlč. Vidaković
Pravo ime Albe Vidaković
Rođen 1. listopada 1914.
Subotica
Umro 18. travnja 1964.
Zagreb
Počasti Zbor bazilike sv. Terezije
Katolički bogoslovni fakultetu u Zagrebu
Portal: Kršćanstvo

Albe Vidaković (Subotica, 2. listopada 1914. - Zagreb, 18. travnja 1964.) je bio hrvatski svećenik, veliki skladatelj i muzikolog, dirigent i pedagog, rodom iz Bačke.

O Albi Vidakoviću[uredi VE | uredi]

Rodio se je u Subotici. U Subotici je završio osnovnu je školu i prva četiri razreda gimnazije. Sa subotičkim je sjemeništarcima igrao nogomet i stolni tenis i u druženju s njima zavolio je svećeničko zvanje. Sa 14 godina je godina postao sjemeništarac Bačke apostolske administrature. Budući da administratura nije imala svoje sjemenište, školske godine 1928/29. bački apostolski administrator Lajčo Budanović sve je svoje sjemeništarce poslao u vrhbosansko nadbiskupsko sjemenište Travnik. To je bilo u vrijeme kad je travničko sjemenište napola se ispraznilo, jer su đakovački sjemeništarci prebačeni u Zagreb, a tada je Budanovićevim ukazom u Travnik stiglo 100 sjemništaraca iz Subotice. Ondje je Vidaković završio preostala četiri razreda gimnazije i ispit zrelosti. Pokazao kao vrstan matematičar i glazbenik. Svirao je u đačkom orkestru prvu violinu, a po potrebi i violončelo, pa i kontrabas. Kod Vidakovića je glazba bila ozvučena matematika, pa je bilo kao da je ostvario antički ideal o tijesnoj svezi glazbe s aritmetikom. Bio je dobar i u crtanju pa je bilo mišljenja da će postati slikar. Studirao je bogoslovlje i filozofiju od 1932. do 1937. godine na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bogoslovske dane je opet posvetio i glazbi, gdje su mu učitelji bili majstori crkvene glazbe Franjo Dugan, Filip Hajduković i Matija Ivšić. Nakon što se je zaredio, bio je kratko vrijeme kapelan u Žedniku.[1]

Školovanje je nastavio u Rimu kod L. Reficija. Biskup Budanović dopustio je Vidakoviću studij sv. glazbe u Rimu. Boravio je u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u kojem je bio prvi bački Hrvat. [1] Poslije je kraja života djelovao u Zagrebu. Ratne su ga neprilike spriječile vratiti se u Suboticu. 1941. godine završio je svoju specijalizaciju, pa se nastanio u Zagrebu, gdje je ostao do kraja života.[1] Prerana ga je smrt spriječila da postane prvi doktor muzikologije u bivšoj državi: na Filozofskome fakultetu u Ljubljani mentor mu je bio Dragotin Cvetko, kod kojega je pripremao obraniti doktorat.Vodio je zbor sjemeništaraca i bogoslova u zagrebačkoj katedrali. Bio je glavni urednik časopisa "Sveta Cecilija". Pokopan je u rodnoj Subotici.

Pisao je djela duhovne glazbe.

Utemeljitelj je Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, koji je osnovan 1963. godine.

Djela[uredi VE | uredi]

Počasti[uredi VE | uredi]

Njemu u čast, katedralni zbor bazilike sv. Terezije u Subotici nosi njegovo ime.

Institut za crkvenu glazbu pri katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu također nosi ime Albe Vidakovića.

Komorni ansambl Collegium Musicum Catholicum koji djeluje u Subotici u okviru Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ njeguje djela hrvatskih skladatelja sa osobitim naglaskom na skladbe zavičajnog skladatelja Albe Vidakovića.

Radovi o Vidakoviću[uredi VE | uredi]

Njegov rad je u svojim djelima analizirala hrvatska akademkinja Rozina Palić-Jelavić.

O njegovom životi i djelu je Televizija Zagreb snimila televizijsku seriju Zdravo, o moj anđele, redatelja Petra Šarčevića[2].

Zbornik Vidakoviću u čast, Miroslav Stantić, ur.; Subotica, 2018.

Citati[uredi VE | uredi]

Wikicitati „Dr Marin Šemudvarac je zapisao: «Možda nije slučajno što se Albe rodio kraj Muzičke škole u Subotici u ulici Albe Malagurskog ...»”
([1])
WikicitatiTomo Vereš je zapisao: Albine izvanredne glazbene sposobnosti bile su svakome tako očigledne da ga je biskup Budanović nakon završenih teoloških studija i mlade mise poslao u Rim na specijalizaciju crkvene glazbe.”
([1])
Wikicitati „Dr Bonaventura Duda je zapisao o Vidakoviću: Bio je uistinu divan prijatelj, visoko kvalificirani profesor i pedagog, darovit i plodan umjetnik-glazbenik, savjestan znanstvenjak, a u Crkvi Božjoj izvanredan radnik koji je svoj život shvatio ozbiljno i svoj talent odgovorno”
([1])

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]