Alen Kopunović Legetin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Alen Kopunović Legetin

Alen Kopunovic Legetin (2016.)

Alen Kopunovic Legetin (2016.)
Rođen/a1974.
Zanimanjeorguljaš
Instrumentorgulje
Nagrade
Antušova nagrada za promicanje kulture bačkih Hrvata (Subotica, 1998.)
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Alen Kopunović Legetin (1974.) hrvatski je katedralni orguljaš i dirigent.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen 1974. godine. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stječe u Subotici. Na glazbenoj akademiji u Zagrebu diplomirao je orgulje 1997. u klasi prof. Ljerke Očić. Iste godine dobio rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija bio stalni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu i Dječačkog sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Varaždinskim komornim orkestrom, zborovima: I.G. Kovačić, Palma, Slovenski komorni zbor, te eminentnim vokalnim solistima poput Dunje Vejzović.

Godine 1995. osvojio je drugu nagradu na natjecanju mladih orguljaša "Franjo Dugan" u Zagrebu. Godine 1998. dobio je u Subotici "Antušovu" nagradu za promicanje kulture bačkih Hrvata. 1998/1999. usavršavao se na Sveučilištu "Mozarteum" u Salzburgu.

Alen Kopunović Legetin svira orgulje u crkvi sv. Petra u Zagrebu

Godine 2001. dobiva status samostalnog umjetnika.

Od 1999. do 2016. djeluje kao orguljaš i zborovođa u Crkvi sv. Lovre u Požegi te kao pontifikalni zborovođa i orguljaš u Katedrali te dirigent HKUD-a Vijenac - Požega.

Gostuje kao solist ili uz orkestre (F. Poulenc: Koncert za orgulje i gudače uz Zadarski komorni orkestar; S. Barber: Toccata Festiva uz Orkestar Hrvatske vojske; A. Guillmant: Symphonie no.1 uz orkestar Hrvatske vojske u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu) na festivalima kao što su Zagrebački ljetni festival, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Rapske večeri, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri, Makarsko kulturno ljeto, Festival sv. Marka, Ciklus koncerata Orgulje Hefferer. Nastupao u gotovo svim hrvatskim katedralama, a od nastupa u inozemstvu valja istaći koncert u Beču (Schubert Kirche), Budimpešti (Bazilika sv. Matije i Stjepana), Rimu (Bazilika sv. Petra), Beogradu (Katedrala), Kotoru, Subotici (Katedrala), Ljubljani (Dvorana filharmonije) i Cardiffu (St David's Hall), Katedrala u Münchenu.

Kao dirigent ravnao je izvedbama duhovnih kantata i misa: Bach (Magnificat), Pergolesi (Stabat Mater), Charpentier (Te Deum), Gounod (Misa Sv. Cecilije), Handel (Psalam 112), Bach (Oster oratorium), Händel - integralna izvedba oratorija Messiah, gdje je nastupio kao čembalist i dirigent.

Nastupa i kao korepetitor te komorni glazbenik uz instrumentaliste i vokalne soliste te ima uspješnu suradnju s muškom klapom Stine za koje aranžira i sklada. Solistička kompaktna ploča »Portret Kraljice« objavljena je 2011. u izdanju Croatia Recordsa. Bio je član žirija županijskih i državnih natjecanja orguljaša. Godine 2010. uručena mu je Godišnja nagrada grada Požege za doprinos glazbenoj kulturi, a 2013. povelja Oratorijskoga društva crkve Svetoga Marka iz Zagreba, kojom je proglašen počasnim članom. Od veljače 2017. godine orguljaš je i zborovođa u župi Blagovijesti - Navještenja Gospodinova u Zagrebu.

Aktivno se bavi dirigiranjem, kao interpret i snimanjem za potrebe HRT-a.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]