Amfetamin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Strukturna formula (±)-amfetamina

Amfetamin (α-metilfenetilamin, u žargonu speed iz eng.) je sintetička droga te ujedno glavni predstavnik istoimene skupine amfetamina. Vrsta je psihotropne tvari.[1]

Kemijski sastav[uredi VE | uredi]

Kemijskim sastavom je:[1]

Djelovanje[uredi VE | uredi]

Amfetamin je jaki psihostimulans koji svoje učinke ostvaruje pojačavanjem izlučivanja te inhibicijom ponovne pohrane dopamina te u manjoj mjeri noradrenalina. Amfetamin povećava stupanj budnosti, poboljšava raspoloženje i koncentraciju, a pri višim dozama izaziva euforiju. Ne uzrokuje fizičku, ali izaziva snažnu psihičku ovisnost.

Primjena[uredi VE | uredi]

Amfetamin i metamfetamin se u Americi koriste za liječenje poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) i narkolepsije. Osobe s ADHD-om imaju različitu kemiju mozga od drugih, tako da ova dva stimulansa zapravo djeluju smirujuće na osobe s ADHD-om.

U Hrvatskoj niti jedan nije registriran kao lijek, nego se kao lijek za ADHD koristi metilfenidat (Concerta®).


Zakonska regulativa[uredi VE | uredi]

Uvršten je u Hrvatskoj na temelju Zakona o suzbijanju zlouporabe droga na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, pod Popis droga i biljaka iz kojih se može dobiti droga, pod 2. Popis psihotropnih tvari i biljaka, Odjeljak 1 - Psihotropne tvari sukladno Popisu 1. Konvencije UN-a o psihotropnim tvarima iz 1971. godine.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Narodne novine br. 13 Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Broj dokumenta u izdanju: 259; Stranica tiskanog izdanja: 73; Donositelj: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske; Nadnevak tiskanog izdanja: 6. veljače 2019.; pristupljeno 6. siječnja 2020.


Izvori[uredi VE | uredi]