Metamfetamin

Izvor: Wikipedija
Strukturna formula (±)-metamfetamina.

Metamfetamin (N-metilamfetamin; u američkom žargonu crystal meth, ice) je sintetička droga iz skupine amfetamina.

Metamfetamin je vrsta psihotropne tvari. Uvršten je u Hrvatskoj na temelju Zakona o suzbijanju zlouporabe droga na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, pod Popis droga i biljaka iz kojih se može dobiti droga, pod 2. Popis psihotropnih tvari i biljaka, Odjeljak 2 - Psihotropne tvari sukladno Popisu 2. Konvencije UN-a o psihotropnim tvarima iz 1971. godine. Kemijsko ime je (+)-(S)-N,α-dimetilfenetilamin.[1]

Djelovanje[uredi | uredi kôd]

Kao i ostali amfetamini, metamfetamin djeluje kao psihostimulans. Jedan je od najpotentnijih afrodizijaka.
Mehanizam djelovanja je analogan kao kod ostalih amfetamina, a temelji se na pojačavanju oslobađanja dopamina i noradrenalina, a u manjoj mjeri i serotonina. Metamfetamin također kompetitivno inhibira njihovu ponovnu pohranu.
Psihoaktivni učinak metamfetamina je vrlo srodan amfetaminu, s time da je učinak metamfetamina snažniji i dugotrajniji, ali je i znatno veći potencijal za razvoj psihičke ovisnosti.

Nuspojave i štetni učinci[uredi | uredi kôd]

Za razliku od amfetamina, metamfetamin je izravno neurotoksičan,[2] te njegova upotreba može izazvati nepovratna oštećenja na mozgu.

Primjena[uredi | uredi kôd]

Kristali metamfetamin-hidroklorida.

Iako je u Americi registriran kao lijek za ADHD i pretilost (Desoxyn®), ne koristi se kao prva linija liječenja.[3] S druge strane, metamfetamin je ozloglašen kao teška droga s razornim djelovanjem. Popularan je u Americi, dok je njegova upotreba u Europi znatno manje raširena.

Prodaјe se ilegalno u raznim oblicima (tablete, prah, kristali). Koristi se gutanjem, ušmrkavanjem, pušenjem ili intravenski.

Metamfetamin je jeftiniji od drugih ilegalnih droga i od legalno dostupnih supstanci. Suvremenim kemiјskim procedurama ova se droga lako sintetizira, što јe čini izuzetno društveno opasnim, uzimaјući u obzir i rizik za mentalno zdravlje dugotraјnih korisnika.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Narodne novine br. 13 Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Broj dokumenta u izdanju: 259; Stranica tiskanog izdanja: 73; Donositelj: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske; Nadnevak tiskanog izdanja: 6. veljače 2019.; pristupljeno 22. siječnja 2020.
  2. Malenka RC, Nestler EJ, Hyman SE. 2009. 15. Sydor A, Brown RY (ur.). Molecular Neuropharmacology: A Foundation for Clinical Neuroscience 2nd izdanje. McGraw-Hill Medical. New York. str. 370. ISBN 978-0-07-148127-4. Unlike cocaine and amphetamine, methamphetamine is directly toxic to midbrain dopamine neurons.
  3. Yu S, Zhu L, Shen Q, Bai X, Di X. Ožujak 2015. Recent advances in methamphetamine neurotoxicity mechanisms and its molecular pathophysiology. Behav. Neurol. 2015: 1–11. doi:10.1155/2015/103969. PMC 4377385. PMID 25861156. In 1971, METH was restricted by US law, although oral METH (Ovation Pharmaceuticals) continues to be used today in the USA as a second-line treatment for a number of medical conditions, including attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and refractory obesity [3].

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]