Metamfetamin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Strukturna formula (±)-metamfetamina.

Metamfetamin (N-metilamfetamin; u američkom žargonu crystal meth, ice) je sintetička droga iz skupine amfetamina.

Metamfetamin je vrsta psihotropne tvari. Uvršten je u Hrvatskoj na temelju Zakona o suzbijanju zlouporabe droga na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, pod Popis droga i biljaka iz kojih se može dobiti droga, pod 2. Popis psihotropnih tvari i biljaka, Odjeljak 2 - Psihotropne tvari sukladno Popisu 2. Konvencije UN-a o psihotropnim tvarima iz 1971. godine. Kemijsko ime je (+)-(S)-N,α-dimetilfenetilamin.[1]

Djelovanje[uredi | uredi kôd]

Kao i ostali amfetamini, metamfetamin djeluje kao psihostimulans. Jedan je od najpotentnijih afrodizijaka.
Mehanizam djelovanja je analogan kao kod ostalih amfetamina, a temelji se na pojačavanju oslobađanja dopamina i noradrenalina, a u manjoj mjeri i serotonina. Metamfetamin također kompetitivno inhibira njihovu ponovnu pohranu.
Psihoaktivni učinak metamfetamina je vrlo srodan amfetaminu, s time da je učinak metamfetamina snažniji i dugotrajniji, ali je i znatno veći potencijal za razvoj psihičke ovisnosti.

Nuspojave i štetni učinci[uredi | uredi kôd]

Za razliku od amfetamina, metamfetamin je izravno neurotoksičan[2], te njegova upotreba može izazvati nepovratna oštećenja na mozgu.

Primjena[uredi | uredi kôd]

Kristali metamfetamin-hidroklorida.

Iako je u Americi registriran kao lijek za ADHD i pretilost (Desoxyn®), ne koristi se kao prva linija liječenja.[3] S druge strane, metamfetamin je ozloglašen kao teška droga s razornim djelovanjem. Popularan je u Americi, dok je njegova upotreba u Europi znatno manje raširena.

Prodaјe se ilegalno u raznim oblicima (tablete, prah, kristali). Koristi se gutanjem, ušmrkavanjem, pušenjem ili intravenski.

Metamfetamin je jeftiniji od drugih ilegalnih droga i od legalno dostupnih supstanci. Suvremenim kemiјskim procedurama ova se droga lako sintetizira, što јe čini izuzetno društveno opasnim, uzimaјući u obzir i rizik za mentalno zdravlje dugotraјnih korisnika.


Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Narodne novine br. 13 Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Broj dokumenta u izdanju: 259; Stranica tiskanog izdanja: 73; Donositelj: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske; Nadnevak tiskanog izdanja: 6. veljače 2019.; pristupljeno 22. siječnja 2020.
  2. (2009) »15« u Molecular Neuropharmacology: A Foundation for Clinical Neuroscience, 2nd. New York: McGraw-Hill Medical »Unlike cocaine and amphetamine, methamphetamine is directly toxic to midbrain dopamine neurons.« ISBN 978-0-07-148127-4
  3. (ožujka 2015) "Recent advances in methamphetamine neurotoxicity mechanisms and its molecular pathophysiology". Behav. Neurol. 2015: 1–11