Ana Brnabić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ana Brnabić
Ana Brnabić

12. predsjednica Vlade Republike Srbije
trenutačno
u službi od
29. lipnja 2017.
Predsjednik Aleksandar Vučić
Prethodnik Aleksandar Vučić
ministrica državne uprave i lokalne samouprave
trajanje službe
11. kolovoza 2016. – lipanj 2017.
Prethodnik  Kori Udovički
Nasljednik Branko Ružić
Rođenje 28. rujna 1975.

Ana Brnabić (Beograd, 28. rujna 1975.), srbijanska je političarka, dvanaesta je osoba na dužnosti predsjednika Vlade Republike Srbije. Bivša je potpredsjednica Upravnoga odbora tvrtke NALED. U Vladu je ušla je kao ministrica državne uprave godine 2016. Na čelo Vlade Republike Srbije došla je kao nestranačka osoba. Brnabić je 1. žena na čelu vlade Republike Srbije od njene nezavisnosti te prva javno deklarirana gay političarka u Srbiji.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem na Europa Forumu u Wachau, Austrija.

Brnabić je rođena u Beogradu. Njezin djed po ocu Anton Brnabić, Hrvat po nacionalnosti rođen je u Staroj Baški na hrvatskom otoku Krku te služio kao vojni časnik. Borio se s jugoslavenskim partizanima tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon rata bio je potpukovnik. Njezina baka po ocu Mica rođena je u Gorobilju kod Požege (u Srbiji). Majke i djedovi su joj iz Babušnice, jugoistočne Srbije. Njezin otac Zoran rođen je 1950. u Užicu, a studij je završio u Beogradu, gdje je obitelj živjela.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na Sveučilištu Northwood (engl. Northwood University) u Michiganu završila je studij poslovnoga upravljanja 1998. godine, nakon čega je stekla diplomu MBA iz marketinga na Sveučilištu Hull (engl. University of Hull) u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Krajem 2001. godine vraća se u Srbiju, gdje je radila za različite američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. godine radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju, u službenom životopisu navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroelektrana "Continental Wind Serbia", a od siječnja 2013. je i njezin ravnatelj. U isto vrieme potpredsjednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013., a od travnja 2016. godine je i predsjednica UO ove javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna poduzeća i nevladine organizacije.

Prva je javno deklarirana homoseksualna[1] osoba u Vladi Republike Srbije.

Državne funkcije[uredi | uredi kôd]

  • Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije (od kolovoza 2016. do lipnja 2017.)
  • Predsjednica Vlade Republike Srbije (od lipnja 2017. do predviđenog kraja mandata u lipnju 2020.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. D. I. (inicijali novinara), »Prva gay premijerka na Balkanu: Ana Brnabić mandatarka za sastav srpske vlade«, Dnevnik.hr, Darija Livaić, glavna urednica, Nova TV d. d., Zagreb, 15. lipnja 2017. (18:06). Nadnevak pristupa sadržaju: 23. kolovoza 2017. (16:38)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]