Ana Brnabić

Izvor: Wikipedija
Ana Brnabić
Ana Brnabić

12. predsjednica Vlade Republike Srbije
trenutačno
u službi od
29. lipnja 2017.
Predsjednik Aleksandar Vučić
Prethodnik Aleksandar Vučić
ministrica državne uprave i lokalne samouprave
trajanje službe
11. kolovoza 2016. – lipanj 2017.
Prethodnik  Kori Udovički
Nasljednik Branko Ružić
Rođenje 28. rujna 1975., Beograd

Ana Brnabić (Beograd, 28. rujna 1975.), srbijanska je političarka, dvanaesta osoba na dužnosti predsjednika Vlade Republike Srbije. Bivša je potpredsjednica Upravnoga odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED)[1]. Brnabić je prva žena na čelu Vlade Republike Srbije od njene neovisnosti te prva javno deklarirana gay političarka u Srbiji. U Vladu je ušla još 2016. kao ministrica državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem na Europa Forumu u Wachau, Austrija.

Ana Brnabić rođena je u Beogradu. Očev djed, Anton Brnabić, etnički je Hrvat rođen u Staroj Baški na otoku Krku te služio kao vojni časnik. Borio se s jugoslavenskim partizanima tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon rata bio je potpukovnik. Očeva je baka Mica rođena u Gorobilju kod Požege (u Srbiji). Majka i njen otac, Anin djed, su iz Babušnice u pirotskom okrugu, jugoistočna Srbija. Njezin otac Zoran rođen je 1950. u Užicu, a studij je završio u Beogradu, gdje je obitelj živjela.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na Sveučilištu Northwood[2] (eng. Northwood University) u Michiganu završila je studij poslovnoga upravljanja[3] (eng. Business Administration) 1998. godine, nakon čega je stekla diplomu MBA [4] (eng. Master of business administration) iz marketinga na Sveučilištu Hull (eng. University of Hull) u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje radi za različite američke konzultantske tvrtke[5] i to na projektima razvoja lokalne samouprave koje je financirao USAID. U USAID-u radi između 2002. i 2011., a kao najznačajnija inicijativa u tom razdoblju navodi se osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Nakon toga radi u američkoj tvrtki za razvoj vjetroelektrana Continental Wind Serbia u kojoj je od 2013. obnašala funkciju ravnateljice. U isto je vrijeme obnašala i funkciju potpredsjednice, a od 2016. i predsjednice Upravnoga odbora NALED-a, javno-privatne alijanse[6] koja okuplja lokalne samouprave, privatna poduzeća i nevladine organizacije.

Prva je javno deklarirana homoseksualna[7] osoba u Vladi Republike Srbije na čijem je čelu kao nestranačka osoba.

Državne funkcije[uredi | uredi kôd]

  • Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije (od kolovoza 2016. do lipnja 2017.)
  • Predsjednica Vlade Republike Srbije (od lipnja 2017. do danas)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. NALED [NALED]. naled.rs (srpski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  2. Northwood University [Northwood University]. northwood.edu (engleski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  3. Poslovno upravljanje [Poslovno upravljanje]. snhu.edu (engleski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  4. MBA – najtraženija svjetska diploma poslovnog upravljanja [MBA – najtraženija svjetska diploma poslovnog upravljanja]. integraledu.hr. Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  5. Konzultantske tvrtke [Konzultantske tvrtke]. mconsultingprep.com (engleski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  6. Alijansa [Alijansa]. enciklopedija.hr. Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  7. D. I. (inicijali novinara), »Prva gay premijerka na Balkanu: Ana Brnabić mandatarka za sastav srpske vlade«, Dnevnik.hr, Darija Livaić, glavna urednica, Nova TV d. d., Zagreb, 15. lipnja 2017. (18:06). Nadnevak pristupa sadržaju: 23. kolovoza 2017. (16:38)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]