Ante Pavlović

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Ante Pavlović. Za druga značenja pogledajte Ante Pavlović (političar).
Ante Pavlović
Ante Pavlović
Rođenje 5. srpnja 1933.
Smrt 2. siječnja 2022.
Poznat(a) po nogometni djelatnik
Portal o životopisima

Ante Pavlović (Metković, 5. srpnja 1933.Zagreb, 2. siječnja 2022.) bio je dugogodišnji hrvatski nogometni djelatnik i počasni glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Osnovnu i srednju školu pohađao je u rodnom Metkoviću. U Zagrebu je diplomirao na rudarsko-geološko-naftnom odjelu Tehničkog fakulteta. U mladosti nogomet igra u NK Neretvi u Metkoviću, u NK Zagrebu i u NK Dinamu. Njegova natjecateljska nogometna karijera prekinuta je 1953. godine zbog ozljede, nakon čega nastavlja rad u nogometu na mnogim dužnostima.

Sudionik je 1. Svjetskih studentskih igara 1957. godine u Parizu. Godine 1956. postaje član komisije za podmladak Nogometnog saveza Hrvatske, godinu dana kasnije postaje tajnik komisije, a 1959. izabran je za predsjednika komisije i člana Izvršnog odbora NSH. 1962. godine postaje tajnik NSH i na toj funkciji ostaje 20 godina. 1981. godine pozvan je na mjesto direktora NK Dinamo, s kojim već sljedeću godinu osvaja prvenstvo. 1987. godine postaje glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza, kao prvi i jedini Hrvat na toj funkciji.

Inicijator je i djelatnik u organizaciji Europskog prvenstva hrvatskih nacionalnih manjina 2006. u Splitu, te Prvog Svjetskog nogometnog natjecanja hrvatskih iseljenika 2007. godine u Zagrebu, a posebno važnu ulogu odigrao je u organizaciji prve međunarodne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a 1990. godine.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. nogometni-magazin.com: Platini uručio Anti Pavloviću Red časti. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 25. ožujka 2009.
  2. hns-cff.hr: Ante Pavlović postao prvi počasni glavni tajnik HNS-a

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]