Ante Tičić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ante Tičić (Povljana, 18. rujna 1944.), suvremeni hrvatski književnik, po vokaciji pjesnik. Živi i radi u Zadru.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je u Povljani. Jedan je jedan od najplodnijih hrvatskih književnika. Pisanjem se bavi od ranog djetinjstva. Relativno kasno je počeo objavljivati zbog financijskih razloga. U rodnoj Povljani završio je osmogodišnje školovanje. U Požegi je završio srednju poljoprivrednu školu, a u Križevcima studirao Višu poljoprivrednu školu. Tijekom Domovinskog rata ostao je u Hrvatskoj. Književno je stvarao u svom gradu Zadru, gdje je cijeli radni vijek radio na poljoprivrednom dobru Bokanjac. Aktivan član samostalnog voda zadarskih umjetnika osnovanog 1991 godine. Tičićev obol promicanju hrvatske kulture izvan Hrvatske bio je u Beču 9. listopada 1994. gdje je održao književnu tribinu Hrvatske katoličke misije u Crkvi na dvoru (Kirche am Hof), a u organizaciji Matice hrvatske za Austriju, duboko dojmivši posjetitelje.

Tičiću je najdraži literarni oblik poezija, u kojoj se najbolje osjeća. Mnogo je pjesama napisao na čakavskom narječju hrvatskog jezika, na povljanskom idiomu. Osim poezije piše kritike, lirske i dječje pjesme, književne osvrte, recenzije, prozu i pripovjetke te uređuje knjige. Pisao je i kolumnu za Zadarski list. Od 32 napisane, Tičić izdao je 20 knjiga. U rukopisu mu je 2013. bilo jedanaest haiku zbirki, knjiga memoara, novele i crtice, knjiga pjesničke proze i aforizama i dr. Tičić neumorno stvara, a posljednjih godina čitatelje redovno osvježi novim djelima, koje prema Tičićevim riječima, nastaju spontano, kroz više godina. Preveden je na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik.

Djela je objavio u tiskanim medijima. Redovito ih objavljuje u Zadarskoj smotri. Djela su mu izvedena na radiju i televiziji. 1999. na HRT3 u polusatnoj emisiji Poezija naglas Tičićeve "pjesme i pisme" čitali su glumci Vanja Drach i Ante Rumora. Aktivni sudionik zadarskog festivala Domaća rič gdje predstavlja rodnu Povljanu.

Član:

Citati[uredi VE | uredi]

  • Pošto volim prirodu odlučio sam se pisati haiku.
  • Haiku je zenski doživljaj događaja u prirodi koji je neizvještačen, neposredan i imanentan.
  • Ja ne znam kako pišem pjesme, one se meni jednostavno dogode, isto kao kad s neba na zemlju pada kiša.

Priznanja[uredi VE | uredi]

  • Povelju o nagradi za životno djelo 23. travnja 2006. od općine Povljana, za svoj plodan stvaralački rad i izniman doprinos hrvatskoj književnosti te pronošenje dobrog glasa rodne Povljane
  • Zastupljenost u brojnim antologijama, osobito haiku poezije.
  • Najčitatelj Odjela za odrasle, nagrada Gradske knjižnice Zadar koju je dobio 4. listopada 2006.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]