Anton Stankowski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Anton Stankowski, Paris, 1958.

Anton Stankowski ( Gelsenkirchen/Westphalia/Njemačka, 18. lipnja, 1906. - Esslingen am Neckar, 11. prosinca , 1998.) je poznati njemački grafički dizajner, fotograf i slikar. Razvio je vlastitu teoriju dizajna i utemeljio tzv. - konstruktivističku grafiku. Dizajn Stankowskog se više koncentrirao na ilustriranje procesa ili okolnosti nego samih objekta, tako ga je njegovo eksperimentiranje dovelo do fraktalnih - struktura, daleko prije negoli što ih je učinio popularnim Benoît Mandelbrot 1975. Njegove ideje i djela neposredno su utjecala na radove zagrebačke avangardne umjetničke grupe EXAT 51.

Mladost[uredi | uredi kôd]

Stankowski je počeo raditi kao dekorater i crkveni fresko slikar , 1927. upisao se na Folkwang Academy u Essenu, kod Maxa Burchartza ( poznati fotograf ). 1929. otišao je Zürich i radio u renomiranom reklam atelieru - Max Dalanga. Tu je razvio sa svojim stečenim naukom fotografije i tipografije - svoju metodu konstruktivne grafike. U Zürich - u se intenzivno družio sa kulturnjacima, ljudima poput; Richard Paul Lohse - a, Heiri Steiner - a, Hans Neuburg - a, Hans Coray -a, Hans Fischli -a, Verena Loewensberg i Max Bill - a. 1934. istekla mu je radna dozvola i vratio se u Njemačku. Tu je radio kao samostalni umjetnik sve do poziva u vojsku 1940., a po povratku iz rata 1948. g. zaposlio se u časopisu Stuttgarter Illustrierte, kao grafički urednik i fotograf.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Radovi Stankowskog odlikovali su se sintezom slikarskog, primijenjenog i kreativnog impulsa. Inspirirali su ga apstraktni slikari poput; Piet Mondrian-a, Theo van Doesburg-a, Malevič-a i Kandinsky-skog. Stankowski je držao da je grafički dizajn polje vizualne umjetnosti koje zahtjeva punu suradnju slobodnih umjetnika i znanstvenika. 1951. osnovao je u Killesberg-u vlastiti grafički atelier, sa kolegama; Willi Baumeister -om, Max Bense -om , Walter Cantz -om i ostalima i pokrenuo novu granu umjetnosti i zanimanja ( u brzo rastućoj poslijeratnoj njemačkoj privredi ) - grafički dizajn. 1960. dizajnirao je legendarni - Berlin Layout, vizualni identitet grada, između 1969. do 1972. bio je umjetnički direktor tima koji je radio na vizualnom identitetu Olimpijskih igara u München -u, unatoč bezbrojnim radovima koje je napravio za svog života, Stankowski će vjerojatno ostati zapamćen po svom vrlo purističkom i jednostavnom dizajnu logotipa za Deutsche Bank - u. Do 1980. , Stankowski je iskreirao brojne trgovačke marke ( trademarks ) za brojne naručioce iz Njemačke i Švicarske. 1983. osnovao je Zakladu Stankowski ( Stankowski Foundation ) za poticanje likovnog stvaralaštva i dizajna. Posthumno ( 1998. ) je od strane Njemačkog umjetničkog saveza nagrađen sa nagradom - Harry Graf Kessler, za životno djelo.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]