Appenzell Ausserrhoden

Izvor: Wikipedija
Appenzell Ausserrhoden
Appenzell Rhodes-Extérieures
Appenzello Esterno

Grb kantona
Položaj u Švicarskoj
Podaci
Glavni grad Herisau
Pristupanje konfederaciji 1513..
Skraćenica AR
Stanovništvo 54.254 stan.
Popis 2008.
Površina 243 km²
Gustoća 216 stan./km²
Br. općina 20
Jezici njemački
Zemljovid kantona

Kanton Appenzell Ausserrhoden ili Kanton Vanjski Apenzel (kratica AR, njem. Kanton Appenzell Ausserrhoden) je kanton u sjeveroistočnom dijelu Švicarske. Glavni grad i najveće naselje kantona je grad Herisau.

Prirodne odlike[uredi | uredi kôd]

Kanton Appenzell Ausserrhoden graniči s kantonima Appenzell Innerrhoden i St. Gallen. Najviši vrh je Säntis na visini od 2.502 metara, gdje je i tromeđa kantona Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden i St. Gallena. Kanton je mahom brdsko-planinski i smješten je u području Apencelskih Alpa. Površina kantona je 243 kilometara četvornih, i po tome je jedan od najmanjih kantona u Konfederaciji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Područje današnjeg kantona je pristupilo Švicarskoj konfederaciji davne 1513. g. Tada su Appenzell Innerrhoden i Appenzell Ausserrhoden činili jedinstveni Kanton Appenzell, ali su se oni razdvojili 1597. g. iz vjerskih razloga. Dok je Appenzell Innerrhoden bio naklonjen rimokatoličanstvu, dotle je Appenzell Ausserrhoden bio naklonjen protestantizmu.

Stanovništvo i naselja[uredi | uredi kôd]

Kanton Appenzell Ausserrhoden je imao 54.254 stanovnika 2008. g.

U kantonu se govori njemački jezik, koji je i jedini službeni. Stanovništvo je uglavnom protestantsko (51%) sa značajnom rimokatoličkom manjinom (31%).

Najveća naselja su:

  • Herisau, 15.000 st. - Glavni grad kantona
  • Teufen,6.000 st.
  • Hayden,5.000 st.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]