Obwalden

Izvor: Wikipedija
Kanton Obwalden

Grb kantona
Položaj u Švicarskoj
Podaci
Glavni grad Sarnen
Pristupanje konfederaciji 1291.
Skraćenica OW
Stanovništvo 33.755 stan.
Popis 31. prosinca 2006.
Površina 491 km²
Gustoća 69 stan./km²
Br. općina 7
Jezici njemački
Zemljovid kantona

Kanton Obwalden (francuski: Obwald, talijanski: Obvaldo, retoromanski: Sursilvania) je kanton u središnjoj Švicarskoj.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Pogled na vrh Hahnena iz Engelberga

Ovaj kanton nalazi se na obalama jezera Vierwaldstätter, a na njegovom području nalaze se i jezera Sarnen, Lungern i Wichel. Najviša točka kantona je Titlis (3238 m), dok se najniža nalazi na jezeru Vierwaldstätter (434 m). Obwalden je jedan od 11 švicarskih kantona koji ne graniče ni s jednom inozemnom državom (Binnenkanton). Ovaj kanton graniči s kantonima Bern, Luzern, Nidwalden i Uri. Općina Engelberg je odvojena od ostalih općina Obwaldena kantonom Nidwalden, te čini eksklavu ovog kantona.

Politička podjela[uredi | uredi kôd]

Obwalden je podijeljen u sedam općina: Alpnach, Engelberg, Giswil, Kerns, Lungern, Sachseln i Sarnen koji je glavno mjesto kantona.

Ovaj kanton nije podijeljen na okruge, te ga Savezni ured za statistiku smatra samostalnim okrugom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prva naselja na ovom području su iz keltskih i rimskih vremena. Poslije 700. na ove prostore se doseljavaju Alemani. Godine 1291., Obwalden je zajedno s Nidwaldenom ušao u savez s kantonima Uri i Schwyz što se smatra osnivanjem današnje Švicarske. U 13. i 14. stoljeću je Obwalden osnovao vlastitu upravu, iako je dijelio skupštinu s Nidwaldenom sve do 1330. godine.

Godine 1403., Obwalden je zajedno s kantonom Uri napao područje Leventine (danas dio kantona Ticino) kako bi dobio nove trgovačke mogućnosti. U napoleonskom razdoblju tj. za vrijeme Helvetske Republike (1798. – 1803.) kanton je izgubio nezavisnost, ali su obični ljudi po prvi put dobili osnovna politička prava. Godine 1815., samostan Engelberg i istoimena općina postaju dio Obwaldena.

Politika[uredi | uredi kôd]

Obwalden, kao i ostali švicarski polukantoni, ima sva prava punog kantona, a iznimka je to što kanton ima samo jednog zastupnika u Vijeću kantona. Zbog male veličine kanton ima samo pet članova vlade, dok u kantonalnom parlamentu postoji 55 zastupnika koji se biraju svake četiri godine.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Gospodarstvo kantona temelji se na malom i srednjem poduzetništvu. Postoje specijalizirana poduzeća za medicinsku opremu, strojeve, nanotehnologiju i sl. Šumarstvo i poljoprivreda su od velikog značenja za gospodarstvo, posebno mliječna i mesna proizvodnja. Poljoprivredom se obično bave obitelji.

Za gospodarstvo je vrlo važan turizam koji izravno ili neizravno zapošljava četvrtinu stanovništva. Glavne atrakcije ovog kraja su planine Pilatus i Titlis gdje se odvijaju zimski sportovi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]